آیا زن با مرد برابر است؟!
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۱۹۸
تعداد نظرات: ۱۱ نظر
تاریخ انتشار: 2015 November 26    -    ۰۵ آذر ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۸
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
کلیه شرایطی که در این مطالب بیان شد برای مردان نیز صدق می‌کند. شما نمی‌توانید به عنوان یک مرد قسمتی از فرهنگ بیگانه را بپذیرید ولی قسمتی دیگر را متضاد با فرهنگ خود بدانید.
آیا زن با مرد برابر است؟! مصطفی نعیمی، نویسنده در ابتدا از خوانندگان محترم تقاضا دارد فارغ از تفاوت‌های جنسیتی، قضاوتی بی‌طرفانه در مورد مطلب نوشته شده داشته باشند.

اینجانب همیشه یکی از طرفداران برابری جنسیتی بوده و هستم. و عقیده دارم در در جامعه باید یک نوع نگاه برابر جنسیتی داشته باشیم تا عدالت در جامعه برقرار باشد. ولی مشکلات متعددی در سر راه فهم این مطلب قرار دارد که نگاه برابر جنسیتی به چه معنی است؟

در ابتدا چند سوال مطرح می‌شود؛


آیا برابری در زمینه مورد بحث، همیشه به معنی تقسیم مساوی بین جنسیت‌ها می‌باشد. یعنی اگر یک سری امکانات را بین دو جنسیت زن و مرد به صورت مساوی تقسیم نماییم، عدالت برقرار شده است!؟

آیا عدالت در تمامی فرهنگ‌ها و جوامع بشری باید یکسان باشد و هیچ فرقی ندارد که یک زن و مرد به عنوان مثال در ایران زندگی می‌کنند یا در یکی از کشورهای اروپایی!؟

آیا کلیه امکانات و خدماتی که در یک کشور اروپایی به زنان و مردان تعلق می‌گیرد به مردان و زنان در جامعه ما نیز دقیقا باید به‌‌ همان صورت تعلق گیرد!؟

آیا به طور کل زن و مرد از همه لحاظ برابر هستند و باید حقوق برابر در همه ابعاد جامعه انسانی به آن‌ها داده شود!؟

فارق از تفاوت‌های فیزیکی زنان و مردان که باعث می‌شود در فعالیت‌های مختلف جامعه نتوانند مانند یکدیگر رفتار نمایند و به هیچ عنوان موضوع بحث نویسنده نمی‌باشد، یک نگاه فرهنگی برای هر جامعه‌ای وجود دارد که باعث بوجود آمدن تفاوت‌ها در رفتار با هر جنسیت در جامعه می‌شود.

اگر بخواهیم این تفاوت‌ها را از میان برداریم باید به کل فرهنگ جامعه را تعویض نماییم. نمی‌توانیم یک قسمت از نگاه فرهنگی جامعه را به دلخواه یک گروه جنسیتی (مرد یا زن) عوض نماییم ولی مابقی را دست نخورده باقی بگذاریم و بگوییم همین گونه خوب است.

اجزای فرهنگی هر جامعه دارای یک هارمونی منظم و بهم پیوسته می‌باشد که دست بردن در هر یک از موارد آن باعث بی‌هویت شدن کل آن می‌شود و سبب ایجاد سردرگمی برای هر دو جنسیت.

همیشه عده‌ای در ایران عزیز ما هستند که می‌گویند زن و مرد حقوق برابر ندارند، و خواهان حقوق برابر با مرد‌ها، برای زنان ایرانی می‌باشند. باشد مشکلی نیست. ولی دست بردن در این ساختار به طور مشخص در ابتدا به زنان جامعه آسیب خواهد رساند.

مطلب را با ذکر یک مثال ادامه خواهم داد؛

تا به امروز اتفاق افتاده است در اتوبوس شرکت واحد یا مترو یا اماکن عمومی که صندلی راحتی در اختیار مردم قرار می‌دهند نشسته باشید ولی ناگهان خانومی وارد شود و شما به عنوان یک مرد از سر جای خود بلند شوید و جای خود را به آن خانم بدهید.

حتی در جایی همچون اتوبوس شرکت واحد که مرد‌ها و زنان از هم جدا هستند خانم‌ها حتی بی‌اجازه در حوزه مرد‌ها نفوذ می‌کنند و جای آن‌ها را بدون اینکه اعتراضی به آن‌ها گردد می‌گیرند. آیا در همه جوامع خانوم‌ها همچنین اجازه‌ای دارند. آیا اینجا عدالت برقرار شده است.

جواب نویسنده از منظر یک ایرانی که در فرهنگ کشور خود بزرگ شده‌ام بلی است. به دلایل زیر:

۱-  چون زن در فرهنگ ایرانی احترام و منزلتی بالا دارد

۲-  چون از لحاظ فیزیکی موجودی ظریف‌تر و کم توان‌تر است

حال عده‌ای موارد استثنا همچون راننده تاکسی شدن زنان و یا در معادن کار کردن و کلیه کارهای سختی که که دیده می‌شود در جامعه را به رخ می‌کشند و می‌گویند از این لحاظ نیز برابر هستند. در حالی که نمی‌توان کل سیستم فرهنگی جامعه را فدای موارد استثنا کرد.

در حقیقت ما در مورد یک صفت صحبت می‌کنم. صفت‌های زنانگی و صفت‌های مردانگی. حال امکان دارد یک زن پیدا شود تعدادی از صفات مردان مانند نیرو یا خلق و خو را به ارث برده باشد.

نمی‌شود بیان کرد که آن صفات جزو صفات زنانه آن خانوم هستند. و آن را ملاک قرار دهیم و از فردا بیاییم بگوییم دختران نیز همانند مردان حق دارند بیایند رفتگر شهرداری شوند.

اگر هم زنی بیاید رفتگر شهرداری شود با خلق خوی مردانه خود آمده به این کار مشغول شده است. نمی‌شود این را بسط داد به تمامی جامعه زنان.

یک مثال دیگر برای افرادی که دم از برابری حقوق در تمامی زمینه‌ها می‌زنند.شما یک دختر هستید و پا به سن ازدواج گزاشته‌اید و یک پسر هم دقیقا همانند شما در سن ازدواج می‌باشد. آیا نگاه جامعه ایرانی در داشتن شرایط به هردو یکسان می‌باشد. اصلا و ابدا.

شرایطی که یک پسر ایرانی به عنوان یک مرد باید داشته باشد؛
۱-  کار مناسب
۲-  مسکن مناسب
۳-  تهیه چند قلم کالای خانه به عنوان سهم او از جهیزیه
۴-  انجام حدود دو سال خدمت مقدس سربازی
۵-  گردن نهادن به پذیرش پرداخت مهریه (گاهی نیز پرداخت شیر بها)

شرایطی که پدر دختر به عنوان یک مرد باید داشته باشد؛
۱-  داشتن مبلغی کلان جهت تهیه جهیزیه دختر (به قیمت روز حدود ۴۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان به طور متوسط می‌شود).

شرایطی که یک دختر باید داشته باشد؛

۱-  نمیدانم شاید کمی چهره و اندام مناسب.
۲-  آشنایی به امور خانه داری و آشپزی (خانه داری به زعم نویسنده کاربسیار طاقت فرسایی می‌باشد)

خوب اگر با شرایط بالا موافق هستید آیا به نظر شما عدالت برقرار شده است. جواب نویسنده مطلب با در نظر گرفتن فرهنگ کنونی جامعه بلی است. ولی آیا خانم‌های محترم حاضر می‌شوند در این زمینه نیز حقوق زن و مرد برابر گردد.

سربازی بروند


جهزیه را نصف خودشان (نه پدرشان) نصف همسرشان کتقبل شوند
بیخیال مهریه و شیربها گردند
نصف هزینه تهیه مسکن و خرج خانه را بدهند
در کارهای خانه نیز مرد کمک حالشان باشد

به زعم عده‌ای که دم از فرهنگ اروپایی و آمریکایی می‌زنند، الگوبرداری از فرهنگ بیگانه را در جهت برابری حقوق زن و مرد ضروری می‌دانند. ولی باید تبعات آن را برای کشور و جنسیت‌های مختلف بپذیرند.

به عنوان مثال یک دختر در جامعه اروپایی بعد از سن بلوغ باید روی پای خود بایستد و در اکثر موارد باید برای تأمین هزینه‌های خود تن به کار دهد.

کلیه شرایطی که در این مطالب بیان شد برای مردان نیز صدق می‌کند. شما نمی‌توانید به عنوان یک مرد قسمتی از فرهنگ بیگانه را بپذیرید ولی قسمتی دیگر را متضاد با فرهنگ خود بدانید.

یا همه یا هیچ


در این مورد نیز با ذکر یک مثال مطلب خود را ادامه خواهم داد؛
در چند سال اخیر روابط مخفیانه دختران و پسران بسیار بیشتر شده است. و حال به این مطلب که چه نوع اتفاقاتی در اینگونه روابط رخ می‌دهد نمی‌خواهم ورود کنم، ولی شما به عنوان یک مرد ایرانی این حق را نمی‌توانید برای خود غائل گردید که برای ازدواج حتما با یک دختری به اصطلاح چشم و گوش بسته (دختری که هیچ گونه رابطه کلامی و غیره قبل از ازدواج نداشته) پیوند زناشویی ببندید.‌‌

همان گونه که شما قبل از ازدواج و ایجاد تعهد برای خود حق ارتباط قاعل بودید، برای دختران هم باید همین حق را قائل باشید. پس جای شکایتی نیست.

البته به زعم نویسنده هر دو گونه رابطه جایی در فرهنگ ایرانی نداشته است. ولی هدف از بیان این مطلب این بود که نمی‌شود یک قسمت از فرهنگ بیگانه را برداریم و برای خود ایجاد حقوق کنیم ولی قسمتی دیگر را محکوم کرده و ضد حقوق مردان یا زنان بیان نماییم.
فرارو
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۵
5
5
مردان همیشه مهریه را چماق می کنند در حالی که تنها قانونی که به نفع زنان است مهریه می باشد . به نظر من مهریه را حذف کنند ولی در عوض حقوق دیگری به زن بدهند : زن حق طلاق داشته باشد . در صورت طلاق حضانت بچه به مادر برسد مگر این که خود مادر نخواهد یا نتواند حضانت فرزندش را بپذیرد .در صورت طلاق اموال زن و شوهر نصف نصف تقسیم شود . قانون ارث یک هشتم زن را بردارند زن درصورت فوت شوهر نیمی از اموال را به ارث ببرد ( فرزندان ناخلفی هستند که بعد از فوت پدر خانواده شرایط سختی را برای مادرشان ایجاد می کنند ) . زنان حق بستری شدن در بیمارستان حق کار و حق خروج از کشور را داشته باشد .دیه زن و مرد یکسان گردد (اگر مردی زنی را بکشد بدون پرداخت نصف دیه اعدام شود یا این که رضایت واقعی خانواده مقتول را جلب نماید نه این که خانواده زن به خاطر ناتوانی در پرداخت دیه مجبور به رضایت شوند ) و .....
Mangool
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۵
5
3
سلام؛
آخه اینم درد خانوماست؟
تو اتوبوس جا ندارند و جامیگیرند وکسی اعتراض نمیکنه؟!!!!
اگر اسم نویسنده را نمینوشتید معلوم بود که نویسنده مذکر است!!!!!

.یا حق.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۵
4
3
جمع کن بابا خجالت بکش
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۵
2
5
این مسئله نفقه هم داستانی دارد . آیا چون مرد به همسرش نفقه می دهد تمام عزت و احترام و آزادی زن را می خرد ؟ زن چون نفقه می گیرد باید عمری با خفت و خواری زندگی کند ؟ آیا واقعا فلسفه نفقه این است ؟ والا آن چیزی که درباره پیامبر عزیزمان گفته شده این است که در آن زمان و با توجه به مقتضیات آن زمان بین حضرت علی و حضرت فاطمه تقسیم کار انجام دادند و نفقه دادن حضرت علی به معنای بردگی حضرت فاطمه نبود . زندگی این دو طوری بود که عزت و احترام هر دو نفر حفاظت شد . و در اسلام برتری به جنسیت نیست بلکه به تقواست .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۵
1
3
من در سایت فرارو راجع به این مقاله نظر دادم و معمولا راجع به مقالات مشترک فقط در یک سایت نظر می دهم اما چون تابناک را بیشتر می پسندم دوباره عرض می کنم که بیایید کمی بیشتر فکر کنیم، در اسلام هم بر تفکر و تعقل بیشتر از عبادات روزمره تاکید شده است، برابری زن و مرد باید در زمانهای گوناگون و جغرافیای متفاوت مورد بررسی قرار گیرد، در آغاز شکل گیری تمدنها و زمانی که بشر به کشاورزی پرداخت، در بسیاری از جوامع نخستین بواسطه خلاقیتها و اختراعاتی که توسط زنان صورت می گرفت ریاست بعهده زنان بود و مردها بواسطه قدرت بدنی بیشتر در اموری مانند شکار و کارهای بدنی مشغول بودند، کم کم و در طول زمان و با شکل گیری طوائف و بروز پدیده جنگ میان قبائل رقابت برای تصرف زمین و شکلگیری تمدن های اولیه نقش مردها بدلیل اهمیت یافتن نیروی بدنی در جنگ پر رنگتر شد و این تا بحال باقی ماند، بعدها بسیاری از سران قبائل حرمسرا ها را تشکیل دادند و سعی کردند زنان خود را از دیگران پنهان کنند که این تفکر مقدمه شکل گیری حجاب بود، و در طول زمان به زنان القا شد که باید نقش دوم را در جامعه بازی کنند و متاسفانه برخی از زنان هم به این باور رسیدند، برای قیاس در برهه های زمانی مشترک و جوامع مختلف جامعه ای بدوی و وحشی مانند عربستان دوره جاهلیت را یعنی قبل از اسلام را در نظر بگیرید که زنهایی بصورت چند شوهری زندگی می کردند(معروفترین انها امیه مادربزرگ بدکاره عبیدالله بن زیاد ملعون است)، یا دختران را زنده بگور می کردند و یا جنگهای فراوان میان طوائف عرب بر سر تصاحب زنهای دیگر قبائل صورت می گرفت، با امدن اسلام جایگاه زنان در عربستان ارتقا یافت و زن ارزشمندتر شد، اما در همان دوران و در جامعه متمدنی مانند ایران زنهایی مانند همای چهرازاد در دوره هخامنشی یا ملکه موزا در دوره اشکانی یا پوراندخت و اذرمیدخت در دوره ساسانی به عالیترین مقام مملکت یعنی شاهنشاهی دست می یافتند که قابل قیاس با عربستان نبود، بنابراین این موضوع نسبی است و همانطور که نویسنده در ابتدای مقاله اشاره کرد قیاس زنان در ایران فعلی و اروپا نیز چندان صحیح نیست و مانند قیاس ایران و عربستان قبل از اسلام است پس باید پذیرفت این فرهنگ ما است که اشکال دارد و چه بهتر که در پی اصلاح آن باشیم و نوع نگاه به زنان را تغییر دهیم چون واقعا تفاوت چندانی نیست مگر انچه در ذهن ماست و البته ضعف زنان در امور جسمانی و شاید قوت انها در امور ذهنی، چنانکه در یکی از ایات قران و اگر اشتباه نکنم در سوره یوسف نیز به ان اشاره شده است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۶
2
5
اگر حقوق برابر ميخايد بايد وظايف برابر رو هم قبول كنيد چرا اول ازدواج پسر بايد چند صد ميليون بابت خونه و ماشين داشته باشه؟ چرا خرج زندگي با مرد باشه؟چرا فقط زنها مهريه داشته باشن؟
پاسخ ها
بانو
| |
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
کاملا باهاتون موافقم
مهریه و نفقه نمیخوایم
حقوق برابر میخوایم
بیاید باهم زندگی کنیم نه اینکه دنبای برتری باشیم برابر باشیم و عاشقانه زندگی کنیم...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
1
1
چرا هميشه درباره روابط دختر و پسر طوري بحث مي شود، رابطه حتماً از نوع جنسي؟ چرا هميشه آخر داستان فساد به روابط دختر و پسر وصل مي كنند؟ در صورتي طرز فكر آدم به خود او مربوط مي شود نه به طرف مقابل.
در ضمن محدوديت ها از نظر مردانه و زنانه اغلب در كشورهاي مسلمان و مذهبي مطرح است.
ناشناس
|
United States
|
۲۳:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۷
0
5
سلام من یه دخترم . پدر ندارم . پول جهیزیه هم ندارم . الان این مردایی که این همه بار رو دوششونه می یان با من ازدواج کنن؟ الان من یه مرد از کجا بیارم که بار زندگیمو رو دوشش بذارم ؟ باید خودم کار کنم و زندگیمو بچرخونم. که با این نوع نگاه یعنی من حق زندگی ندارم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
0
0
به نظر من برابری یعنی اینکه در تمام حقوق و تکالیف برابر باشند. حقوق قانونی و اجتماعی از جمله ارث و دیه و حظانت و تحصیل و اشتغال و رابطه با جنس مخالف و هرچیز دیگری برابر باشد ولی همانند کشورهای غزبی زنان کار کنند و نصف خرج زندگی را بدهند نه اینکه درامد زنان مال خودشان باشد. اصلا اگر زنان نمی خواهند
کار کنند چرا فزصت های تحصیل و اشتغال مردان را بگیرند بعدا هم یکی از شرایط ازدواج اشتغال و درامد خوب باشد. در خود غرب زنان همچون مردان کار می کنند. حتی از انقلاب صنعتی زنان در معدن هم کار کرده اند. مهریه هم در غرب معنایی ندارد مگر مردان دارند چیزی را خریداری می کنند. زنان هم می توانند به خدمت مقدس سربازی بروند. همانند برخی از کشورهای اروپایی به مردان هم مرخصی پس از زایمان بدهتد تا در خانه از بچه نگهداری کند تا زن هم بتواند به سر کارش برگردد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۲
0
0
در جواب یکی از دوستان اینکه در جوامع ایتدایی شکار و گرداوری خوراک زن سالاری بوده و زنان حکومت می کرده اند دیگر چندان مورد قبول انسان شناسان نیست.
نام:
ایمیل:
* نظر:
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
آخرین اخبار
bato-adv
bato-adv