هنوز «مرگ» در کارخانه آیفون پرسه می زند
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۸۵۰۷۳
تعداد نظرات: ۱۴ نظر
تاریخ انتشار: 2017 September 09    -    ۱۸ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۹
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
وقتی اسم «فاکس‌کان» را می‌شنویم، بی‌اختیار اولین چیزی که به ذهنمان می‌رسد؛ آیفون و داستان‌های خودکشی‌های کارگران این کارخانه در سال ۲۰۱۰ است. کارگران یکی پس از دیگری وسط کار خود را از بالای ساختمان‌ها یا خواب‌گاه‌ها به پایین پرت می‌کردند. در آن سال نزدیک به هجده تن خودکشی کردند و مرگ چهارده تن تأیید شد.
 
 
هنوز «مرگ» در کارخانه آیفون پرسه می زند  ده حقیقت تکان‌دهنده درباره فاکس‌کان؛ کارخانه‌ای که آیفون می‌سازد اما هنوز مرگ در آن‌جا پرسه می‌زند و جای خوبی برای انسان‌ها نیست!

وقتی اسم «فاکس‌کان» را می‌شنویم، بی‌اختیار اولین چیزی که به ذهنمان می‌رسد؛ آیفون و داستان‌های خودکشی‌های کارگران این کارخانه در سال ۲۰۱۰ است. کارگران یکی پس از دیگری وسط کار خود را از بالای ساختمان‌ها یا خواب‌گاه‌ها به پایین پرت می‌کردند. در آن سال نزدیک به هجده تن خودکشی کردند و مرگ چهارده تن تأیید شد.

در ادامه نیز گزارش‌های متعددی از وضعیت اسف‌بار کارگران کارخانه‌های فاکس‌کان منتشر شد، به گونه ای که استیو جابز را به واکنش واداشت و تیم کوک مجبور شد با تیمی از رسانه‌ها از نزدیک فاکس‌کان را بازدید کند.

عمده محصولات اپل در کشور چین توسط کارخانه‌های فاکس‌کان تولید می‌شوند. شاید یکی از بزرگ‌ترین دستاوردها و ابزارک‌های ساخته دست بشر در کارخانه‌های فکس‌کان مونتاژ می‌شود ولی هنوز خبرهای ناگوار و تکان‌دهنده از درون این کارخانه‌ها به بیرون درز می‌کند. کارخانه شنزن فاکس‌کان که بزرگ‌ترین کارخانه این شرکت است را «شهر ممنوعه اپل» می‌نامند چون بیشتر شبیه به یک مکان سری و مخفی است.

در سال‌های اخیر خبرنگاران زیادی سعی کردند، پنهانی وارد کارخانه فاکس‌کان شوند و خبر و گزارش و عکس برای دنیای بیرون بیاورند. چندین خبرنگار موفق شدند و چندین خبرنگار نیز دستگیر و مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. آخرین مورد، برایان مرچنت (Brian Merchant) سردبیر مجلۀ فناوری مادربورد توانست از طریق دست‌شویی‌ها به درون کارخانه فاکس‌کان قدم بگذارد و چندین ساعت گشت بزند و از نزدیک دنیای مرگ‌بار، حزن‌انگیز و سرد آن‌جا را ببیند و یک گزارش مفصل در نشریه گاردین چاپ کند. این گزارش بسیار طولانی است اما در ادامه سعی کردیم نکاتی تأمل‌برانگیز و حقایقی دردناک از آن را برای شما بازگو کنیم.
 
 

۱- کارخانه شنزن فاکس‌کان اصلی‌ترین کارخانه این شرکت در اطراف کلان‌شهر شنژن چین و منطقه لانگهوا است که مساحتی ۳.۶ کیلومتر مربع دارد. روزگاری در این کارخانه نزدیک به ۴۵۰ هزار تن کار و زندگی می‌کردند اما امروز این تعداد کمتر شده است. در این کارخانه ساختمان‌های بلند، خوابگاه‌ها، ناهارخوری، کافه‌تریا، و هر چیزی که یک شهر نیاز دارد؛ پیدا می‌شود. همانند یک شهر است که برخی محله‌هایش قدیمی و رنگ‌ورو رفته و برخی محله‌ها مرفه‌نشین و تازه‌ساخت و مدرن هستند.

۲- می‌گویند کارخانه شنزن فاکس‌کان مشهورترین کارخانه تولید و مونتاژ آیفون است ولی پنهان‌کارترین و مخوف‌ترین کارخانه دنیا هم هست. هیچ‌کس نمی‌تواند وارد آن‌جا شود. دیوارهای بلند کارخانه غیرقابل‌نفوذ‌اند و همه کارگران باید با کارت شناسایی وارد شوند. نگهبانان امنیتی همانند زندان‌ها در همه ‌جا حضور دارند و رانندگان کامیون‌ها با اثرانگشت وارد کارخانه می‌شوند. هر حرکت مشکوکی در اطراف کارخانه سریع بررسی و با واکنش روبه رو می‌شود. تابلوهای هشداردهنده در بیرون کارخانه نصب شدند.

۳- وضعیت کار در این کارخانه از سال ۲۰۱۰ تا کنون تغییر نکرده است. دوازده ساعت کار مداوم و پرفشار همراه با توهین و تحقیر و جریمه از سوی مدیران کارخانه و سخت‌گیری‌هایی که نهایتا به جنون و افسردگی و خودکشی ختم می‌شوند. یک کارگر باید روزی ۱۷۰۰ آیفون از زیر دستش عبور کنند. یعنی سه آیفون در یک دقیقه و به مدت دوازده ساعت. برای برخی دیگر از کارگران این وضعیت ۶۰۰ تا ۷۰۰ آیفون در یک روز کاری است. کوچک‌ترین اشتباه با تحقیر و آبروریزی در جلوی دیگران همراه است. بیشتر کارگران فقط یک سال در فاکس‌کان دوام می‌آورند.

۴- فاکس‌کان را «تله روباه» می‌نامند چون همه را فریب می‌دهد. وعده دستمزد و اضافه‌کاری بیشتر و چند برابر در هنگام نیاز به مونتاژ آیفون‌های بیشتر به کارگران داده می‌شود ولی بعد هیچ‌اتفاقی نمی‌افتد. وعده مسکن رایگان و خورد و خواب داده می‌شود ولی بعدا مبلغی از حقوق بابت هزینه آب و برق یا جریمه کسر می‌گردد. به همین دلایل؛ گردش نیروی کار در آن‌جا بالا است و اکثر کارگران جوان هستند. بیشتر کارگران می‌گویند سرعت کار بالاست و فرهنگ مدیریتی ستمگرانه است.
 
 

۵- هنوز مرگ و خودکشی در فاکس‌کان ادامه دارد ولی خبری منتشر نمی‌شود. امروز یک نفر می‌میرد و فردا انگار هیچ‌ اتفاقی نیفتاده است و همه فراموش می‌کنند. این فرهنگ کار پراسترس، اضطراب، و تحقیر به افسردگی فراگیر دامن می‌زند و نهایتا به خودکشی منجر می‌شود. مدیران فاکس‌کان خودکشی‌ها را طبیعی و در حد استانداردهای دنیا و آمار و راقام‌های محیط‌های کاری می‌دانند.

۶- روی بسیاری از ساختمان‌ها و خوابگاه‌ها توری‌هایی نصب شده است که جلوی خودکشی کارگران را بگیرد. حصارهای قفس‌مانند در بالای سقف و پنجره‌های خوابگاه‌ها نصب شدند و قرار است جسدگیر باشند. البته برخی از کارگران فاکس‌کان اعتقاد دارند، کاری از دست توری‌ها برنمی‌آید و هرکس بخواهد می‌تواند خودکشی کند.

۷- برخی از بخش‌های کارخانه شهرمانند فاکس‌کان بسیار کثیف با تاسیسات زنگ‌خورده و انواع مواد شیمیمایی و تسمه‌ها و وسایل کارخانه‌ای رها شده است. به نظر می‌رسد هیچ نظارتی نیست و هیچ‌کس هم اهمیت نمی‌دهد. آیفون و دیگر محصولات اپل از دل چنین مکانی به سراسر دنیا عرضه می‌شوند و این خودش یکی از تناقض‌های بزرگ دنیاست.

۸- در هر اتاق خوابگاه‌های کارخانه فاکس‌کان حدود ۸ تن می‌خوابند. در گذشته؛ هر اتاق دوازده تن می‌خوابیدند. فاکس‌کان از پرداخت بیمه تامین اجتماعی شانه خالی می‌کند و در زمان استخدام کارگران؛ باید تعهدنامه‌ای را امضا کنند که  اگر پیش از دوره آموزشی سه‌ماهه آنجا را ترک کنند، جریمه سنگینی از دستمزدشان کسر می‌کند.
 
 

۹- اعتراض‌های دسته جمعی نیز رخ می‌دهد. در سال ۲۰۱۲، ۱۵۰ کارگر روی سقف یکی از ساختمان‌ها جمع شدند و تهدید کردند که پایین می‌پرند. باز هم در سال ۲۰۱۶ یک گروه کوچک‌تر چنین اعتراضی داشتند. خبر این اعتراض‌ها به بیرون رسیده است، وگرنه کارگران فاکس‌کان می‌گویند روزانه شاهد اعتراض و درگیری و خشونت و پلیس هستند. کارگری تحقیر می‌شود و در جلوی دیدگان همه شخصیت‌اش خرد می‌شود و اگر نتواند احساساتش را مدیریت کند و آرامش روانی نداشته باشد، قضیه بالا می‌گیرد.

۱۰- در شهر فاکس‌کان هیچ‌کس شاد نیست و لبخند نمی‌زند. همه خسته و افسرده و له شده هستند. کارگران عموما مشکلات روانی دارند و پریشانی و زشتی و پلشتی از در و دیوار و چهره همه معلوم است. به قول یکی از کارگران سابق فاکس‌کان «اینجا جای خوبی برای انسان‌ها نیست». همه این‌ها وقتی بدتر می‌شود که آن سوی ماجرا اپل و آیفون باشد.
منبع: یک پزشک

bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
15
47
با نخریدن ایفون در این جنایت شریک نشوین
ناشناس
|
United States
|
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
8
62
چسب هل خوبه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
1
5
"**وعده مسکن رایگان و خورد و خواب داده می‌شود ولی بعدا مبلغی از حقوق بابت هزینه آب و برق یا جریمه کسر می‌گردد.**"
این بخش از نوشته خیلی واسم جالب بود
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
2
8
مشکل معدن زمستان یورک حل شد دیگه همه دارند می خندن حتما که
حالا باید بگردیم بدبخت های عالم را پیدا کنیم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
1
9
روزی 14 ساعت کار بدون یک روز مرخصی سالانه حتی ایام تعطیل رسمی در جواب تهدید به اخراج می شویم اضافه کار بالای 65 ساعت هم حذف می شود مرخصی استحقاق سالانه در صورت عدم استفاده نیز می سوزد حتی 9 روز منتقل به سال بعد هم امکان استفاده یا بازخرید هم نداریم آنهم می سوزد هزینه ایاب و ذهاب نمی دهند هزینه نهاری فقط روزی 3 هزار تومان که به هردلیلی آنهم پرداخت نمی شود توهین و تحقیر از سوی مافوق که بینهایت این جا ایران است نه فاکس کان در دل پایتخت
ممممم
|
United States
|
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
1
4
این شرکت ربطی به اپل نداره. عنوان را اصلاح کنیذ. فاکس کان یک شرکت قدیمی معتبر در زمینه مونتاژ و ساخت قطعات است. یادمه زمان کمودور هم بعضی از قطعاتش را این شرکت می ساخت و مونتاژ می کرد. حالا اپل هم به عنوان بک مشتری گوشی هایش را به این شرکت می دهد برای مونتاٰٰژ
کامبیز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
1
6
کل کشور ما چنین وضعیتی داره.برای ما اصلا" حالت غریبه ای نبوده و نیست.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
1
4
سرمايه دار به فکر سود بيشتره چسب هل يا ايفون ويا هر اسم. ونشان ديگه فرقى ندارند. جانم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
3
4
تفاوتی بین چسب هل و آیفون نیست.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
1
6
کارکردن توی مملکت خودمون لذت بخشه. همه دارن گل می گن و بشکن می زنن و نمی دونن با مزایا و اضافه حقوق و شرایط عالی چی کار کنن. اینقد خوبه که می شه با یک ماه کار کردن توی ایران، سه ماه توی سواحل جنوب فرانسه خوشگذرونی کرد. اینقد موقع کار کردن خوش می گذره که بعضیا دوست دارن شبا هم به کار ادامه بدن و برنگردن خونه. بعضیا اصلا دوست ندارن بخوابن. کار نیست، لذته. کارفرما همیشه بین کارگرا نقل و شیرینی پخش می کنه و واسه کارگرا جوکای خنده دار می گه. بچه ها آرزو می کنن زودتر بزرگ شن و به ارزوشون که کارکردن توی ایرانه برسن. هیچ کس از این مملکت فرا نمی کنه. همه میان ایران.


دوست عزیز تابناکی من: هر واقعیتی نسبیه و مشروط به مکان و زمان خودشه. شرایط سخت کار واسه اپل می تونه واسه خیلیا توی دنیا آرزو باشه.
پدرام
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
1
2
هواوی هم همینطوره
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۸
5
2
به این می گویند استثمار از نوع امریکایی و البته چینی اش چون خود چینی ها به مردمانشان رحم نمی کنند
یاسی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
4
5
به نظر خیلی مغرضانه نوشته شده، و بیشتر از این که یک سوژه خبری باشه، سعی در تخریب اپل دارد.
بد نیست یک گزارش از چسب هل و نیشکر هفت تپه هم تهیه کنید!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
1
4
همه برندها اینجور تولید نمیشن آیا از تفکر و عقیده های آقای استیو جابز بوده ؟
نام:
ایمیل:
* نظر:
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
آخرین اخبار
bato-adv
bato-adv