دکتر محمد
حسین عزیزی افزود: بهترین نوع چای آن است که پس از دم کشیدن، برگ های آن در
قوری مشخص، باز و مسطح شود، عطر و طعم طبیعی چای را داشته باشد و رنگ آن
قهوه ای و در غلظت کم باشد و مزهای گس و طعمی اندکی تلخ داشته باشد. اغلب
چای هایی که روی بستهبندی آن کلمات شکسته، برگی، قلمی و تهیه شده از برگچه
های بالایی بوته چای نوشته شده باشد از ارزش و مرغوبیت بالایی برخوردارند و
نشانهای برای تشخیص چای خوبند.
رئیس انجمن صنایع غذایی ایران با اشاره به اینکه به برگ های بالایی بوته
چای، غنچه های برگی چای نیز گفته می شود اضافه کرد: این برگ ها نرمی و
لطافت بیشتری دارند و ریزتر و پرزدارترند، اسانس و عطر بیشتر و طعم گستری
دارند و جزو چایهای درجه ۱ محسوب می شوند. برگ های کمی درشتتر، چای درجه ۲
و چایی که از برگ های بزرگ و پیر و ضخیم پایینی بوتهها تهیه شده باشد چای
درجه ۳ نامیده می شود که تلختر است. در میان انواع چای، بستهبندیهای
معروف به کیسه ای هم از خاکه های بی کیفیت چای تهیه می شوند که اغلب حاوی
عطر و طعم شیمیاییاند.
به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، چای کله مورچه و باروتی
که خیلی سریع رنگ می دهند و چه بسا به همین دلیل هم بسیار مورد استقبال
مردم قرار گرفته اند، چای درجه ۳ هستند که از مخلوط کردن خرده ها و پودر
کهنه چای با رنگ و اسانس تهیه میشوند. این نوع چایها را فرم میدهند یا
به شکل گلوله در میآورند و چون به این نوع چای رنگ سنتزی می زنند پس از
مدتی رنگ آن تغییر کرده و کدر، تیره و مات می شود که همین نشانهها و
خصوصیات مشخص میکند چنان چایی حاوی مواد رنگی و بی کیفیت است.
وی همچنین درباره چای ارگانیک که این روزها در برخی مراکز عرضه می شود
گفت: نمی توان به ارگانیک بودن این نوع محصولات اعتماد کرد اما برای خرید
چای بهتر است سراغ برندهای معتبر و معروف رفت و هرگز چای فله ای خریداری
نکرد چون این نوع چایهای فلهای کارشناسی نشدهاند و اغلب هم در شرایط غیر
بهداشتی نگاهداری میشوند.