«تابناک با تو» - در شرایطی که متخصصان، روشهای درمان طبیعی برای سرطان کلیه را نمیپذیرند، برخی از این روشها در زمینه کمک به مدیریت آثار سرطان و عوارض جانبی درمانهای استاندارد بر زندگی روزمره افراد امیدوارکننده ظاهر شده اند.
تغییر رژیم غذایی و گنجاندن مکملهای مغذی ممکن است به فرد مبتلا به سرطان کلیه در کاهش عوارض جانبی درمان یا حتی تغییر محیط درون بدن و دشوار شدن شرایط برای بقای سلولهای سرطانی کمک کنند.
با این وجود، پیش از این که فرد درمانهای یکپارچه (Integrative Therapies) را امتحان کند، باید ابتدا با پزشک خود مشورت کند.
آیا میتوان سرطان کلیه را به طور طبیعی درمان کرد؟
در حال حاضر هیچ درمان ریشهکن کننده واحدی برای سرطان وجود ندارد. رویکردهای پزشکی به نوع و مرحله سرطان که فرد به آن مبتلاست، بستگی دارد.
برخی افراد از درمانهای طبیعی و غذایی به جای درمانهای استاندارد، مانند شیمی درمانی یا پرتو درمانی برای کنترل سرطان کلیه خود استفاده میکنند. با این وجود، متخصصان معتقدند که هیچ درمان طبیعی که بتواند سرطان را درمان کند، وجود ندارد.
درمانی پزشکی در برابر درمانهای جایگزین
پزشکان از درمانهای جایگزین در پزشکی استاندارد استفاده نمیکنند. افراد ممکن است به دلایل مختلف به جای درمانهای پزشکی رایج، از درمانهای جایگزین استفاده کنند. از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از یک رویکرد فرهنگی سنتی
- کنترل بیشتر بر وضعیت خود
- پرهیز از مصرف دارو به دلیل عوارض جانبی یا تاثیر آن بر زندگی فرد.
اما باید به این نکته مهم اشاره داشت که دانشمندان به طور کامل درمانهای جایگزین را آزمایش نکرده اند یا آنها را در برابر سرطان بی اثر تشخیص داده اند. برخی درمانهای جایگزین ممکن است خطرات سلامت داشته یا اگر فرد سرخود آنها را تجویز کند، خطرناک باشند.
در شرایطی که برخی افراد از درمانهای جایگزین به جای درمان پزشکی استاندارد استفاده میکنند، روشهای درمانی مکمل و یکپارچه به رویکردهایی اشاره دارند که در کنار درمانهای پزشکی برای پشتیبانی از روند درمان استفاده میشود.
پزشکی مکمل و یکپارچه
به گفته انجمن سرطان آمریکا، استفاده از روشهای مکمل و یکپارچه ممکن است به فرد در مدیریت علائم و عوارض جانبی مرتبط با سرطان کمک کند.
انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند که افراد پژوهشهای خود را انجام داده و با پزشک یا تیم درمان سرطان خود درباره ایمنی و اثربخشی درمانهای مختلف که مد نظر دارند، صحبت کنند.
رژیم غذایی
این که در صورت ابتلا به سرطان کلیه چه چیزی باید بخوریم و آیا رژیم غذایی خاصی میتواند به بهبود شرایط کمک کند، از جمله پرسشهایی هستند که ممکن است برای افراد مبتلا به این بیماری مطرح شوند.
افراد مبتلا به سرطان کلیه که اضافه وزن دارند، نتایج بدتری نسبت به افرادی با وزن متوسط ندارند. مطالعات چشم انداز مطلوبتری از سرطان کلیه را در بیماران با شاخص توده بدنی (بیامآی) بالاتر نشان داده اند. با این وجود، به انجام پژوهشهای بیشتر برای تایید اهمیت شاخص توده بدنی در چشم انداز درمان افراد مبتلا به سرطان کلیه نیاز است.
انجمن سرطان آمریکا برای همه افراد مبتلا به سرطان یک رژیم غذایی متعادل را به منظور بهبود سلامت و تندرستی و کاهش مشکلات سلامتی آینده توصیه میکند.
غذاهایی که باید بخورید و مواردی که باید از آنها پرهیز کنید
برخی پژوهشها نشان میدهد که مصرف یک رژیم غذایی مبتنی بر گیاهان ممکن است برای بهبود بقا در افراد دارای سابقه سرطان مفید باشد. با این وجود، مطالعات تاثیر رژیمهای غذایی گیاهی بر سرطان کلیه پس از تشخیص بیماری را ارزیابی نکرده اند.
طی دوره درمان چگونه غذا بخوریم
موسسه ملی سرطان آمریکا توصیه میکند که افراد مبتلا به سرطان ممکن است به تنظیم رژیم غذایی خود با توجه به تغییرات در وزن و اشتهای خود و عوارض جانبی درمان نیاز داشته باشند.
عوارض جانبی میتوانند دریافت کالری به میزان کافی را برای افراد دشوار کنند. از جمله عوارض جانبی رایج درمان سرطان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بی اشتهایی
- خشکی یا درد در دهان
- حالت تهوع و استفراغ
- تغییرات در حس چشایی و بویایی
- گلو درد
- دشواری در بلع
- مشکلات گوارشی
از این رو، مصرف یک رژیم غذایی متنوع و سرشار از مواد مغذی با کالری، ویتامین ها، و مواد معدنی کافی ضروری است.
افزون بر این، افراد ممکن است متوجه شوند که خوردن غذا در وعدههای کوچکتر، با قوام نرمتر، یا کمی له شده یا پوره شده راحتتر است.
همچنین، فرد ممکن است زمانی که انرژی بیشتری دارد یا همراه دوستان و اعضای خانواده خود است تمایل و اشتهای بیشتری برای مصرف غذای بیشتر داشته باشد.
افراد مبتلا به سرطان باید با پزشک خود یا یک متخصص تغذیه برای دریافت مشاوره درباره شیوه تغذیه خود طی دوره درمان صحبت کنند.
روزهداری و پرهیز از غذا خوردن
بنابر یک بررسی در سال ۲۰۱۸، روزهداری یا رژیمهای غذایی که روزهداری را تقلید میکنند، ممکن است اثربخشی درمانهای سرطان را افزایش داده و عوارض جانبی درمان را کاهش دهند.
این به دلیل آن است که روزهداری میتواند محیطی را در بدن ایجاد کند که احتمال بقای سلولهای سرطانی را کاهش داده، در شرایطی که به مقاومت سلولهای عادی در برابر آثار منفی شیمی درمانی نیز کمک میکند.
با این وجود، یک بررسی در سال ۲۰۲۱ نشان داد که آثار روزهداری بر بروز سرطان و پیشآگهی انسان به دلیل فقدان آزمایشات بالینی با کیفیت بالا همچنان ناشناخته باقی مانده است.
رژیم غذایی کتو
پژوهشها نشان میدهد که ترکیب یک رژیم غذایی کتوژنیک (کتو) با شیمی درمانی و پرتو درمانی ممکن است نتایج درمان سرطان را بهبود ببخشد. رژیم غذایی پر چرب کتو به طور انتخابی تومورها را از گلوکز که برای بقا و تکثیر به آن نیاز دارند، محروم میکند.
بنابر یک بررسی در سال ۲۰۲۰، رژیم غذایی کتو احتمالا یک محیط متابولیک نامطلوب برای سلولهای سرطانی ایجاد میکند و به طور کلی برای بیماران ایمن است و به خوبی تحمل میشود.
با این وجود، دانشمندان برای ارزیابی این ادعاها به انجام مطالعات بیشتر نیاز دارند.
رژیم غذایی با pH کاهش یافته
یک رژیم غذایی با pH کاهش یافته محیط درون بدن را کمتر اسیدی و بیشتر قلیایی میسازد. افراد گاهی از این رویکرد به عنوان یک رژیم غذایی قلیایی نام میبرند.
برخی افراد مدعی اند که یک رژیم غذایی با pH کاهش یافته از بقای سلولهای سرطانی جلوگیری میکند و برای تحقق این هدف مصرف مواد غذایی قلیاییساز را در دستور کار خود قرار میدهند. برخی شواهد نشان میدهد که یک رژیم غذایی قلیایی میتواند التهاب را کاهش دهد که ممکن است به کاهش خطر سرطان کمک کند.
با این وجود، یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۱۶ نشان داد که شواهد کافی برای پشتیبانی از مصرف یک رژیم غذایی قلیایی یا آب قلیایی برای درمان سرطان وجود ندارد.
مکملها
افرادی که مایل به مصرف مکمل برای درمان سرطان هستند باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنند، زیرا مکملها ممکن است با شیمی درمانی یا داروهایی که مصرف میکنند، تداخل ایجاد کنند.
یک بررسی در سال ۲۰۱۸ به نقش مکملهای طبیعی در درمان کارسینوم سلول کلیوی پرداخت. این بررسی نشان داد برخی ترکیبات آثار امیدوارکنندهای علیه این نوع سرطان در مطالعات آزمایشگاهی داشته، اما دانشمندان باید آزمایشهای بیشتری با حضور سوژههای انسانی برای تایید نهایی انجام دهند.
در ادامه برخی از این ترکیبات و منابع آنها ارائه شده اند:
- اپیگالوکاتچین-۳-گالات: موجود در چای سبز، آلو، پوست سیب، و پیاز
- انگلرین: ترکیبی طبیعی در فیلانتوس انگلری، یک گیاه بومی آفریقا
- کوئرستین: ترکیبی آنتی اکسیدانی موجود در چای، پیاز، انگور، و سیب
- کومارین: موجود در دانههای تونکا، اسطوخودوس، و توت فرنگی
- کورکومین: ترکیب فعال موجود در زردچوبه
- سولفورافان: موجود در بروکلی
- آمیگدالین: موجود در زردآلو، هلو و آلو
- تیموکینون: موجود در زیره سیاه
- کاهوئول: موجود در دانههای قهوه
- هونوکیول: موجود در پوست درخت مگنولیا
- جنستئین: موجود در سویا
کانابیدیول
کانابیدیول (سیبیدی) به ترکیبات فعال موجود در شاهدانه به نام کانابینوئیدها ارجاع میشود. مردم هزاران سال است از شاهدانه برای مقاصد دارویی استفاده میکنند.
سازمان غذا و داروی آمریکا شاهدانه را به عنوان درمانی برای سرطان یا دیگر شرایط پزشکی تایید نکرده است. با این وجود، داروهای ساخته شده از کانابینوئیدها برای درمان عوارض جانبی مرتبط با سرطان، مانند بی اشتهایی یا استفراغ ناشی از شیمی درمانی، تایید شده اند.
به گفته موسسه ملی سرطان آمریکا، کانابینوئیدها با محدود کردن رشد سلولی و گسترش سرطان (متاستاز) و القای مرگ سلولی ممکن است آثار ضد توموری ایجاد کنند. این آثار در مطالعاتی با حضور سوژههای حیوانی مورد بررسی قرار گرفته اند.
یک بررسی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که کانابیدیول یک داروی ضد سرطان امیدوارکننده است. با این وجود، پژوهشهایی با حضور سوژههای انسانی درباره این که کانابیدیول میتواند سرطان کلیه را درمان کند، وجود ندارند.
لاتریل
لاتریل نام دیگر برای محصول طبیعی آمیگدالین، ماده شیمیایی موجود در هسته میوههایی مانند زردآلو و گیاهانی مانند شبدر، سورگوم (ذرت خوشه ای)، و لوبیای لیما است.
اگرچه برخی افراد مدعی اند که هیدروژن سیانید در لاتریل خواص ضد سرطانی دارد، سازمان غذا و داروی آمریکا آن را تایید نمیکند. تا به امروز، دانشمندان هیچ آزمایش کنترل شدهای برای بررسی اثر لاتریل روی انسان انجام نداده اند، و شواهد کمی از گزارشهای موردی وجود دارند که از آن به عنوان یک درمان ضد سرطان پشتیبانی میکنند.
لاتریل که برخی آن را ویتامین B۱۷ نیز مینامند، به صورت قرص یا تزریقی مصرف میشود. با این وجود، به گفته موسسه ملی سرطان آمریکا، این ممکن است به مسمومیت با سیانید منجر شود.
اقدامات احتیاطی در طول درمان سرطان کلیه در خانه
برخی از درمانهای سرطان، افراد را مستعد ابتلا به عفونت میکنند، از این رو، آنها باید در تهیه و نگهداری از غذای خود مراقب باشند. برخی نکات برای محافظت از شخص عبارتند از:
- پرهیز از مصرف آبمیوه و لبنیات غیر پاستوریزه
- پرهیز از مصرف ماهی یا صدف خام
- شستشوی دستها و استفاده از تختههای جداگانه هنگام آماده کردن گوشت
- شستشو و پاکسازی میوهها و سبزیجات پیش از مصرف
- نگهداری از مواد غذایی در دمای مناسب
منبع: عصر ایران