کنکور امسال حواشی متعددی داشت. از سهم یک مدرسه خاص در بین نفرات برتر گرفته تا مثلا برتری آماری مطلق پسرها در آزمون سراسری. البته که دومرحلهای شدن این آزمون هم منتقدان خود را دارد و به طور کلی چیزی که میبینیم مانند دوران گذاریست که البته آیندهاش تا حدود زیادی در هالهای از ابهام قرار گرفته. در این مطلب به سراغ ۵ نکته ویژه و البته تلخ از کنکور امسال میرویم. با ما همراه باشید.
آمار عجیب از سهم مدارس در رتبههای برتر کنکور!
«برترینهای کنکور» معرفی شدند. خبری که با تعویق دو هفتهای البته در زمان غیرمعمول از نگاه رسانهها اعلام شد تا بالاخره آزمون، پایانبندی غیرمتعارفی هم داشته باشد. به گزارش فرهیختگان، بررسی نوع مدارس در ۳ گروه اصلی آزمایشی کنکور امسال هم نشان میدهد که باز دست برتر با دانشآموزانی بوده که در مدارس سمپاد و تیزهوشان درس خواندهاند بهطوریکه ۷۳ درصد از برترینهای این سه گروه را سمپادیها تشکیل دادهاند.
جالب اینجاست که در گروه علوم تجربی حتی یک نفر هم از مدارس غیرسمپادیها وجود ندارد! در تمام این سالها بحث کیفیت پایین آموزش در مدارس دولتی و سهم اندک آنها در میان برترینهای کنکور همیشه مورد نقد بوده است، اتفاقی که امسال هم با در نظر گرفتن سهم ۷ درصدی از بین ۳۰ نفر برتر نشان میدهد که واقعا این مدارس نتوانستهاند، آنطور که انتظار میرود سهم قابل توجهی را در کنکور داشته باشند.
نفرات برتر کنکور در شهرهایی با تمرکز قدرت و ثروت
روزنامه آرمان امروز مینویسد: توجه به اسامی شهرها و تعداد نفرات برتر کنکور نشان میدهد، رتبههای یک تا ۱۰ کنکور در سالهای گذشته اغلب میان شهرهایی تقسیم شده است که جایگاه اقتصادی و سیاسی بهتری نسبت به سایر شهرها دارند، قطعاً تمرکز ثروت سببساز بهره بردن از امکانات بیشتری برای تحصیل و آموزش میشود. مثل همیشه تهران اول است. امسال شهر دوم مشهد بوده که ۵ رتبه برتر داشته و سوم تبریز و اصفهان، با سه رتبه برتر قرار داشتهاند.
منطقه یک، دو و سه سهمیههای موثر در کنکور هستند که بر اساس محل تحصیلی داوطلبان مشخص میشوند. فرق آنها در امکانات آموزشی هر منطقه است. منطقه یک شامل مراکز استانی با امکانات، رفاه، و خدمات آموزشی خوب میشود و منطقه سه کمترین دسترسی و امکانات آموزشی را دارد. حالا بیایید از شهر و منطقه آموزشی فاصله بگیریم و فقط روی استانها متمرکز شویم. ۴۸.۴ درصد رتبههای برتر کنکور فقط از دو استان کشور هستند. یعنی تهران و خراسان رضوی که اولی ۱۱ رتبه برتر داشته و دومی ۷. موضوع مهم دیگر اینکه امسال ۱۶ استان کشور، هیچ سهمی از رتبههای برتر کنکور نداشتند. یا به زبان دیگر ۵۱.۶ درصد از استانهای کشور، در لیست رتبههای برتر کنکور غایب بودهاند.
برتری مطلق پسرها در بین نفرات برتر!
دومین نوبت آزمون سراسری امسال با حدود ۹۸۴ هزارداوطلب برگزار شد که شامل ۶۲۰ هزار زن (۶۳ درصد) و ۳۶۴ هزار (۳۷ درصد) مرد در آن حضور داشتند. اما نکته اینجاست که با وجود سهم بالای دختران در بین داوطلبان کنکور، آنها در بین سی نفر برتر رقابت تنها چهار نماینده داشتند و قافیه کنکور امسال را به طور کلی به به پسران واگذار کردند. نتیجهای که با توجه به آمار جنسیتی آزمون سراسری کمی دور از انتظار به نظر میرسید.
دختر یک ارتشی رتبه یک کنکور تجربی شد
هرمزگان تاکنون در میان نفرات اول کنکور کشور کسی را نداشته و درخشش صبا معصوم نیا سماکوش دانش آموز مدرسه فرزانگان ۱ ناحیه دو بندرعباس در کنکور سراسری و کسب رتبه ۱ رشته علوم تجربی افتخار بزرگی هم برای او و خانوادهاش و هم برای استان هرمزگان بشمار می رود. در واقع این خانواده مازندرانی هستند و به واسطه شغل پدر صبا (نیروی دریایی ارتش) در هرمزگان حضور دارند و این توفیق هم به خاطر این اتفاق نصیب هرمزگانیها شده.
البته نکته ویژه مربوط به صبا خانم همان تصویریست که در کنار کتابهایش منتشر کرده. دختری که به گفته خودش روزی 15 ساعت درس خوانده تا به این نقطه برسد. خیلی از کاربران این اتفاق را با ماجرای درخواست مبینا نعمتزاده برای حضور در رشته پزشکی قیاس کردند. به هر حال قیاس قابل تاملیست!
دختران در این دو گروه جبران کردند
در بین ۴۰ رتبه برتر کنکور نیز ۱۲ نفر برتر به دختران در گروههای آزمایشی علوم تجربی، علوم انسانی، زبانهای خارجی و هنر اختصاص دارد. در میان برترینهای آزمون امسال، دختران در رشته علوم ریاضی و فنی سهمی کسب نکردند، اما گروه هنر با پنج رتبه برتر در انحصار دختران قرار گرفت. همچنین گروه زبانهای خارجی هم با سهم 80 درصدی دختران در بین نفر برتر در دستان این گروه قرار گرفته. به نوعی عدم توفیق در سه گروه ریاضی، تجربی و انسانی در قیاس با چنین موفقیت چشمگیری شاید کمی آمار را تلطیف کند. به هر حال اینکه کنکور را در بخش هنر و زبان جدی نگریمی هم بدعت غلطیست که در کشور ما وجود دارد. مثل خیلی از چیزهای دیگر!
برترین ها