«تابناک با تو» - شور شدن غذا اتفاقی است که ممکن است برای هر فردی در آشپزی پیش بیایید که برطرف کردن آن غیر ممکن نیست و میتوان به راحتی شوری غذا را از بین برد.
ترفندهای جالب از بین بردن شوری غذا
پختن غذا نیز فوت و فنهای خاص خود را دارد و میزان مواد مورد استفاده در آن باید اندازه باشد تا ذائقه افراد را اذیت نکند.
اکثر غذاهایی که ما طبخ میکنیم به سه قسمت دسته بندی میشوند:
۱- شور
۲- ملس
۳- شیرین
که هر سه این طعمها وابسته به میزان مصرف ادویه، نمک، فلفل و شکر به کار رفته در غذا میباشد.
شور شدن غذا با مصرف بسیار زیاد نمک، مخصوصا در مواقعی که مهمان داریم اتفاق میافتد و اوضاع را بیش از پیش استرس آور میکند و این حالت ممکن است در مورد آشپزهای کاربلد هم رخ دهد، اما این موضوع هیچ جای نگرانی ندارد.
میدانید که شور شدن غذا به معنی این است که نمک مصرفی بیش از اندازه در غذا استفاده شده است و خوردن آن را کمی دشوارتر کرده است، ولی باید بدانید که برای برطرف کردن این مشکل راههای زیادی وجود دارد که ما در این بخش از نکات خانه داری قصد داریم گذری به آن ترفندها داشته باشیم.
عوارض جدی مصرف غذاهای شور و پرنمک
قبل از هر چیزی و مطرح کردن روشهای از بین بردن شوری غذا میخواهیم به اهمیت و نقش نمک در بدن اشارهای داشته باشیم. همانطور که میدانید زیاده روی در مصرف نمک خطرات جبران ناپذیری را در پی دارد و منجر به بالا رفتن فشار خون شده و همچنین بروز حملات قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد.
نمک نقش مهمی در سوخت و ساز مواد غذایی و همچنین کارکرد صحیح عضلات و انتقال پیامهای عصبی دارد، ولی از طرفی باید در میزان مصرف آن بسیار محتاطانه عمل کرد و مستلزم مصرفی متعادل میباشد. طبق توصیهای که از طرف سازمان بهداشت جهانی نسبت به مصرف نمک شده است به میزان ۵ گرم میباشد. اما این در حالی است که در کشور ما ایران این رقم دو تا سه برابر این میزان برآورد شده است مخصوصاً از زمانی که غذاهای فست فودی و آماده در بین افراد جامعه طرفداران زیادی پیدا کرده است.
پوکی استخوان، سکتههای قلبی، آسم، سرطان معده و فشار خون از جمله مشکلاتی است که مصرف بالای نمک به دنبال دارد. بیشتر افراد علاوه بر مضرات مصرف بالای نمک میانه خوبی با غذاهای شور ندارند و زمانی که غذایی طبخ کرده اند شور میشود هر روشی را برای برطرف کردن این مشکل امتحان میکنند تا غذایشان طعم متعادل خود را به دست بیاورد. این مطلب کاربردی ترفندهایی را در اختیارتان قرار داده است تا با به کارگیری آنها شوری غذایتان را برطرف کنید.
روشهای از بین بردن شوری غذا
برطرف کردن شوری غذا با استفاده از قند
در این روش اقدام به گذاشتن یک قند داخل یک قاشق بکنید و آن قاشق حاوی قند را داخل قابلمه غذای خود قرار دهید قرارگیری قاشق به طوری باید باشد که قند آب نشود و پس از اینکه لحظاتی سپری شد میتوانید قاشق و قند را از داخل غذا بردارید.
رفع شوری غذا با سیب زمینی
ابتدا اقدام به پوست گرفتن یک سیب زمینی بکنید و آن را به دو قسمت تقسیم کرده و در داخل غذای در حال جوش بیندازید. با این کار نمک اضافی غذا توسط سیب زمینی جذب شده و پس از پخت غذا به راحتی میتوانید سیب زمینی را از داخل آن خارج کنید چنانچه طعم سیب زمینی در غذا را دوست ندارید میتوانید از تکه نان خشک نیز استفاده کنید.
گرفتن شوری غذا با استفاده از میوه
در بعضی غذاها همچون خوراک سبزی یا گوشت برای اینکه شوری غذا را کاهش دهید میتوانید از میوهها استفاده کنید مثلاً چند تکه آناناس یا سیب انتخاب خوبی برای مخفی کردن مزه شوری غذا میباشند.
رفع شوری غذا با استفاده از آب
چنانچه غذایی که پخته اید مثل آبگوشت یا خورشت آبکی است میتوانید برای رفع شوری آن مقداری آب به آن بیافزایید البته باید توجه داشته باشید که از تبخیر آب غافل نشوید در حقیقت چنانچه صبر کنید آبی که اضافه کرده اید بجوشد و به غلظت اولیه برسد کار شما بیهوده خواهد بود، ولی چنانچه میخواهید غذایتان بیش از حد آبکی شود میتوانید مقداری از آب شور آن را تخلیه کرده و با آب جدید جایگزین کنید.
از بین بردن شوری غذا با افزایش حجم غذا
چنانچه از مواد اولیه غذای خود باقی مانده است میتوانید با اضافه کردن آن به غذا مخصوصاً اگر داخل آن از هویج یا سیب زمینی استفاده شده باشد شوری غذا را تا حدود زیادی برطرف کنید. در مورد برطرف کردن شوری غذاهایی همچون سوپ با استفاده از رشته و ماکارونی به راحتی میتوانید شور بودن آنها را برطرف کنید و شاید خوشمزهتر هم شوند.
رفع شوری غذا با بالا بردن دمای غذا
وقتی غذا سرد است مزه شوری آن بیشتر احساس میشود، پس وقتی غذایتان شور هست بهتر است غذا را با دمای بالا سرو کنید در واقع میتوان گفت حقیقت فرار کنید.
استفاده از اسفنج برای برطرف کردن شوری غذا
روشی که شاید برایتان خیلی عجیب باشد استفاده از اسفنج است. زمانی که هیچ راهکاری برای رفع شوری غذا ندارید میتوانید از داروخانه یک اسفنج بهداشتی خریداری کنید و آن را داخل غذا قرار دهید تا به مدت ده دقیقه با آن بجوشد و نمک غذا را به خود بگیرد.
برطرف کردن شوری غذا با قاشق نقره
روش جالب دیگری که اصلا امتحان نکرده اید استفاده از قاشق نقره است. به این صورت که با استفاده کردن از قاشق نقره در حین طبخ غذا میتوانید از شوری آن بکاهید.
رفع شوری غذا با شستن سبزیجات
در برخی از غذاها مانند کوکو که در آنها از سبزیجات استفاده میشود میتوان با شستن سبزیها از شور شدن غذا جلوگیری کرد. پس چنانچه بعد از اینکه نمک را اضافه کردید غذایتان شور شد میتوانید سیب زمینی، لوبیا سبز یا سبزیجات و ... را دوباره بشویید تا از شوری غذایتان کم کنید.
اضافه کردن شکر یا مواد اسیدی
برای اینکه طعم شوری غذا را کاهش دهید میتوانید از مواد اسیدی مثل عصاره مرکبات، گوجه فرنگی، سرکه و ترشی استفاده کنید.
اضافه کردن عسل یا شکر
برای اینکه تاثیر زیادی در کاهش شوری غذایتان داشته باشید میتوانید از مخلوط هر دوی آنها یعنی مواد اسیدی و شکر استفاده کنید. این عمل را تا زمانی که شوری غذا رفع شد ادامه دهید.
بکار بردن نمک دانه درشت
بهتر است از نمک دانه درشت استفاده کنید تا غذایتان شور نشود، چون نمکهای معمولی به خاطر ریز بودنشان با کمی حرکت دادن نمکدان به مقدار بیشتری در غذا ریخته میشود و باعث شوری غذا میشود.
افزودن پلهای نمک برای جلوگیری شوری غذا
بهتر است که نمک را در چند مرحله به غذا اضافه کرد تا با هر بار چک کردن شوری و کم بودن نمک معلوم شود در اخر قبل از اینکه غذا را بکشید آن را مزه کنید.
حواستان به بخار شدن آب باشد
غذاهای آبکی مثل انواع آشها و خورشتها مقداری از آبی را که اضافه کرده اید در ابتدا از دست میدهند پس بهتر است نمک را در مراحل آخر به آنها اضافه کنیم.
رفع شوری غذا با استفاده از خامه
زمانی که سبزی که بخار پز کرده اید شور شده است میتوانید آن را با مقداری خامه سرو کنید و یا میتوانید سبزی تان را در مخلوط آب جوش و خامه قرار دهید تا کمی از نمکش کم شود، اما در این صورت کالری غذایتان کمی بالا میرود.
یک ضرب المثل قدیمی هست که اشاره به پیشگیری بهتر از درمان هست دارد. پس ما هم به جای اینکه راه حلی برای رفع شوری غذا پیدا کنیم بهتر است با استفاده از این توصیههای آشپزی نگذاریم غذایمان شور شود.
راههای پیشگیری از شور شدن غذا
* هیچوقت زمان اضافه کردن نمک بالای ظرف غذا نایستید. اندازه نمک را از قبل بسنجید تا به طور ناگهانی مقدار آن زیاد نشود.
* قبل از اینکه از نمکدان استفاده کنید حتما و حتما در نمکدان را بررسی کنید تا محکم باشد، چون ممکن است در نمکدان باز شده و نمک زیادی در غذا بریزد.
* زمان تهیهی غذا به موادی که درغذا استفاده میکنید دقت داشته باشید تا از موادی که حاوی سدیم هستند زیاد استفاده نکنید یا مقدار نمک را کاهش دهید. چون مواد سدیمی مقدار قابل توجهی نمک دارند پس باید در افزودن نمک دقت داشته باشید. (سوپهای آماده و سوپهای خامهای از این محصولات به شمار میرود.)
* برای اینکه غذایتان شور نشود با احتیاط نمک را به غذا اضافه کنید. اگر از مقدار کم شروع کنید احتمال شوری آن کم میشود.
* بهتر است دفعات زیادی غذا را مزه مزه کنید تا طعم شوری و بی نمکی آن دستتان بیاید. البته این کار را با نوک زبانتان نکنید، چون این قسمت از زبان حساسیت کمی دارد.
* پس برای چشیدن غذا بهتر است از کل زبان تان استفاده کنید. به اینصورت که یک قاشق پر از غذا را سرد کنید بعد به دهانتان بگذارید.
منبع: نمناک