ایتالیا خانه هزاران نوع پاستا است، از شکل های معروف لوله ای و قلمی گرفته تا شکل های غیر معمول که با دست و به صورت خانگی تهیه میشوند و از منطقه ای به منطقه دیگر با هم فرق می کنند. مردم هر بیست منطقه ایتالیا آشپزی و دستپخت مخصوص خود را دارند. تفاوت در نوع آشپزی به شرایط اقلیمی از جمله آب و هوا و زمین و به تاریخچه آن منطقه باز می گردد. در کوهستان های شمال ایتالیا و در پیامونته ، قارچ ترافل و پنیر گورگونزولا را خواهیم یافت. گوشت های نمک سود شده و گوجه فرنگی های خوشمزه در مناطق حاصلخیز ناحیه مرکزی ایتالیا و در منطقه آمبریا یافت میشود و سیسیلی در جنوب ایتالیا به آرتیشو ( کنگر فرنگی ) و غذاهای دریایی خود شهرت دارد.
این مواد اغلب در سس پاستا ها مورد استفاده قرار می گیرد و با آن ها هماهنگ میشوند. در واقع برای هر پاستا سس مخصوص به آن در نظر گرفته و انتخاب میشود، پاستا باید سس را در خود نگه دارد. به همین دلیل مردم هر یک از شهرهای مختلف ایتالیا سس پاستای مخصوص خود را دارند و گاه درباره اصالت سس با هم جر و بحث می کنند.در این گزارش با چند نمونه از انواع مختلف پاستای ایتالیایی بیشتر آشنا خواهید شد.
ونتو ، شمال ایتالیا
پاستا: بیگولی Bigoli
بیگولی اسپاگتی ضخیم و شبیه به نودل است. اغلب از آرد گندم، کره و تخم اردک تهیه میشود. مثل بقیه پاستاهای نازک و دراز همراه سس سبک دریایی، خامه و یا سس های روغنی سرو می شود.
امیلیا روماگنا، شمال ایتالیا
پاستا: استروتزاپرتی Strozzapret اسم این پاستای کوتاه و پیچ خورده کمی عجیب است و در لغت معنای « کشیش خفه کن » می دهد . این نام الهام گرفته شده از یک افسانه است که بر اساس آن یک کشیش طمع کار، پاستایی را که مردم محلی تهیه می کردند را از آنها می گرفت و با سرعت و ولع می خورد به طوری که همیشه احتمال خفه شدن او وجود داشت. این پاستا هم با سس سبک و نرم و اغلب با سس پستو خوشمزه میشود.
لیگوریا، شمال ایتالیا
پاستا: تروفیه Trofieاین پاستای کوچک و رول شده به صورت سنتی با سس پستو ، لوبیا سبز و سیب زمینی خورده میشود.
توسکانی مرکز ایتالیا
پاستا: جیجلی Gigliجیجلی ترجمه ایی از گل لیلیوم ( سوسن ) است. این پاستای فلوت شده شبیه گل سوسن است و به شهر فلورانس ایتالیا تعلق دارد. فلورانس به گل های لیلیوم خود شهرت دارد.
ابروتزو، مرکز ایتالیا
پاستا: کیتارا Chitarraکیتارا در لغت به معنای گیتار است. خمیر این پاستای بلند و نازک را از دستگاه عبور داده و برش می زنند. کیتارا با سس های خامه ای و روغن زیتون و مانند آن خورده میشود.
کامپانیا، جنوب ایتالیا
پاستا: پنه Penneپنه به معنای قلم و مداد است، نوع برش مداد گونه باعث شده تا چنین نامی را بر روی او بگذارند. سس گوجه و گوشت مناسب پاستا پنه هستند.
پولیا، جنوب ایتالیا
پاستا: ارکیته Orecchietteکلمه ارکیده در زبان ایتالیایی به معنای گوش های کوچک است، سس این پاستا با بروکلی ، موتو ماهیان( آنچووی ماهیان)، چیلی و سیر تهیه میشود.