علایم و نشانه‌های سکته مغزی را بشناسید
کد خبر: ۲۹۶۳۴۲
تاریخ انتشار: 2023 November 09    -    ۱۸ آبان ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۰
 سکته مغزی عارضه‌ای شایع است که افراد مختلف می توانند آن را تجربه کنند و درمان به موقع نیز می‌تواند در کاهش پیامدهای آن بسیار موثر باشد.

 سکته مغزی عارضه‌ای شایع است که افراد مختلف می توانند آن را تجربه کنند و درمان به موقع نیز می‌تواند در کاهش پیامدهای آن بسیار موثر باشد.

 
 

علایم و نشانه‌های سکته مغزی را بشناسید

 

سکته مغزی زمانی رخ می‌دهد که جریان خون در بخشی از مغز به دلیل لخته شدن خون یا پارگی رگ خونی مختل ‌شود و مانند حمله قلبی، کمبود خون غنی از اکسیژن می‌تواند منجر به مرگ بافت در مغز شود.

 

به گفته متخصصان و به نقل از «وب ام دی»، علایم و نشانه های سکته مغزی در مردان و زنان عبارتند از:

- ضعف یا بی حسی ناگهانی در یک طرف صورت یا در یک دست یا پا.

- از دست دادن بینایی، قدرت، هماهنگی، احساس یا گفتار یا مشکل در درک گفتار. این علایم ممکن است با گذشت زمان تشدید شوند.

- تاری دید ناگهانی به ویژه در یک چشم.

- از دست دادن ناگهانی تعادل گاهی همراه با استفراغ، حالت تهوع، تب، سکسکه یا مشکل در بلع.

- سردرد ناگهانی و شدید بدون علت دیگری و به دنبال آن غش کردن.

- سرگیجه یا زمین خوردن ناگهانی بدون علت مشخص.

در مورد سکته مغزی کلید واژه انگلیسی «FAST» را به خاطر بسپارید

کارشناسان از کلمه مخفف FAST استفاده می کنند تا به مردم یادآوری کنند که چگونه علایم سکته مغزی را تشخیص دهند و چه کاری انجام دهند. FAST مخفف:

- صورت (Face): به فرد بگویید لبخند بزند. تماشا کنید تا ببینید آیا صورتش افتاده است یا خیر.

- اسلحه (Arms): از شخص بخواهید هر دو دست خود را بالا بیاورد. ببینید آیا یکی از دست‌ها ضعیف است یا خیر.

- گفتار (Speech): از فرد بخواهید یک عبارت ساده را بیان کند. به کلمات نامفهوم یا با صدای عجیب که بیان می‌شوند، دقت کنید.

- زمان (Time): هر دقیقه برای افرادی که سکته مغزی را تجربه کرده‌اند، مهم است. فوراً با اورژانس تماس بگیرید.

چه زمانی باید با اورژانس تماس گرفت؟

اگر شما یا کسی که همراه شماست علایم سکته مغزی را نشان داد، منتظر نمانید. درمان سریع برای زنده ماندن و بهبودی بسیار مهم است.

به گفته متخصصان، اگر علایم به سرعت از بین بروند، ممکن است یک حمله ایسکمیک گذرا (TIA) داشته باشید، یک انسداد مختصر جریان خون در مغز شما که اغلب قبل از سکته اتفاق می افتد. این علامت هشدار را نادیده نگیرید.

همچنین شما باید فورا به بیمارستان بروید. برخی از درمان ها باید ظرف چند ساعت پس از علایم شروع شوند. درمان زودهنگام اغلب می تواند به جلوگیری از مرگ یا ناتوانی کمک کند.

چگونه از سکته مغزی جلوگیری کنیم؟

پزشکان می‌گویند با «انتخاب سبک زندگی سالم و کنترل عوامل خطر» می‌توان از بروز سکته مغزی پیشگیری کرد.

به گزارش ایسنا، سایت اطلاع رسانی «مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده» (CDC) با این مقدمه به چند توصیه مهم و کاربردی برای پیشگیری از بروز سکته مغزی پرداخته است:

* سبک زندگی سالم

از طریق تغییر سبک زندگی می توان از بروز بسیاری از موارد سکته مغزی پیشگیری کرد. با بی‌تحرکی، تغذیه ناسالم و زندگی پرتنش و پر استرس روزمره، خطر سکته مغزی نیز افزایش می‌یابد.

* مصرف غذاها و نوشیدنی های سالم

انتخاب گزینه های غذایی و میان وعده های سالم می تواند به شما در پیشگیری از سکته مغزی کمک کند. میوه و سبزیجات تازه به مقدار زیاد مصرف کنید.

محدود کردن نمک (سدیم) در رژیم غذایی می تواند فشار خون شما را نیز کاهش دهد. کلسترول بالا و فشار خون بالا دو عارضه شایعی هستند که احتمال سکته مغزی را افزایش می دهند.

* حفظ وزن سالم

اضافه وزن یا چاقی خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. برای تعیین اینکه آیا وزن شما در محدوده سالم است یا خیر، پزشکان اغلب شاخص توده بدنی (BMI) شما را محاسبه می کنند. پزشکان همچنین گاهی اوقات از روش اندازه گیری دور کمر و باسن برای محاسبه چربی اضافی بدن استفاده می کنند.

* فعالیت بدنی منظم

فعالیت بدنی می تواند به شما کمک کند وزن سالمی داشته باشید و سطح کلسترول و فشارخون خود را کاهش دهید. متخصصان برای افراد بزرگسال، دو ساعت و ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت متوسط مانند پیاده روی سریع را در هر هفته توصیه می کنند. کودکان و نوجوانان نیز باید روزانه یک ساعت فعالیت بدنی داشته باشند.

* عدم استعمال دخانیات

استعمال سیگار احتمال سکته مغزی را تا حد زیادی افزایش می دهد و اگر سیگاری هستید، بدانید که ترک سیگار خطر سکته مغزی را کاهش می دهد.

* پرهیز از الکل

از نوشیدن الکل خودداری کنید چرا که یکی از مضرات آن، افزایش فشارخون است.

«جیمز مسکیا»، متخصص مغز و اعصاب در مایو کلینیک در فلوریدا در این باره می‌گوید: ما اغلب می‌گوییم «زمان، مغز است»، به این معنی که هر چه زودتر بتوانیم جریان خون را به مغز بازگردانیم، نتایج بهتری برای بیمار خواهد داشت.

به گفته انجمن سکته مغزی آمریکا، در ایالات متحده، سکته مغزی عامل شماره پنج مرگ و میر و علت اصلی ناتوانی است.

از جمله عوامل خطرساز سکته مغزی در درجه اول سن بیمار است؛ با بالا رفتن سن به علت پیری رگ‌های مغز، خطر سکته مغزی بسیار بیشتر از دوره جوانی می‌شود. عوامل موثر در افزایش ریسک سکته مغزی با بالا رفتن سن شامل فشار و چربی خون بالا، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های ارثی، سیگار، چاقی و... هستند. ۹۰ درصد سکته‌های مغزی به دلیل داشتن سبک زندگی نادرست رخ می‌دهد. با بی‌تحرکی، تغذیه ناسالم و زندگی پر تنش و پر استرس روزمره خطر سکته مغزی افزایش می‌یابد.

ایسنا

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار