تابناک باتو ــ نان یکی از قدیمیترین غذاهایی است که بشر در گذشته آن را تهیه کرده است. نان همچنین در سراسر دنیا یک ماده غذایی حیاتی و غذای اصلی محسوب میشود. در تهیه نان از نمک، مخمر، روغن، آب و در بعضی موارد از برخی ادویههای مخصوص نیز استفاده میکنند. پخت نان سبکها و روشهای گوناگونی دارد که در نقاط مختلف جهان متفاوت است. برای تهیه نان معمولا از آرد گندم استفاده میکنند؛ زیرا میزان گلوتن آن بسیار زیاد است و باعث اسفنجی شدن و تردی نان میشود.
نان خاچاپوری یکی از غذاهای اصیل گرجستانی است که به دلیل قدمت و رواج آن، فراتر از یک وعده غذایی است و به نوعی فرهنگ در این کشور تبدیل شده است. خاچاپوری انواع متفاوتی دارد که همگی از ترکیب خاچا (نوعی پنیر) با پوری (نان) تهیه میشوند. نان خاچاپوری یک صبحانه گرم و خوشمزه و همچنین یک میان وعده مقوی است. در ادامه این مطلب طرز تهیه نان خاچاپوری همراه با ارائه نکات مهم و فوت و فنهای مربوط به تهیه این نان تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
مواد لازم برای تهیه نان خاچاپوری
آرد گندم: ۲ پیمانه
شکر: ۱ قاشق غذاخوری
نمک: ۱ قاشق چایخوری
پودر سیر: ۱ قاشق غذاخوری
روغن مایع: ۲ قاشق غذاخوری
پودر مخمر: ۲ قاشق چایخوری
آب: ۱ پیمانه
مواد داخل نان
پنیر پیتزا: ۲۰۰ گرم
پنیر خامهای یا پنیر فتا: ۳ قاشق غذاخوری
تخم مرغ: ۱ عدد
پودر آویشن: به میزان لازم
سس کچاپ: به میزان لازم
کنجد: به میزان لازم
نکات مربوط به مواد اولیه
طرز تهیه نان خاچاپوری
نان خاچاپوری
۱ ـ ابتدا آرد، نمک، شکر و پودر مخمر را داخل یک کاسه مناسب بریزید و هم بزنید؛ سپس آب را کم کم به آرد اضافه کنید و با دست هم بزنید تا آرد جمع شود. توجه داشته باشید که نباید همه آب را یک مرتبه به آرد اضافه کنید؛ زیرا میزان آبخور آردها با هم متفاوت است. وقتی آرد کاملا مخلوط شد و خمیر شما به دست نچسبید، حدود ۵ دقیقه خمیر را ورز بدهید و بعد روغن مایع را اضافه کنید. مخلوط روغن و خمیر را به مدت ۵ دقیقه داخل ظرف ورز بدهید تا روغن کاملا به خورد خمیر برود؛ سپس خمیر را روی میز کار بگذارید و ۵ دقیقه دیگر خوب ورز بدهید تا خمیر سبک شود. خمیر آماده را داخل کاسه بگذارید و روی ظرف را بپوشانید. اجازه بدهید خمیر به مدت یک ساعت و نیم تا دو ساعت در محیط آشپزخانه بماند تا عمل بیاید.
خمیر
۲ ـ بعد از اینکه خمیر استراحت کرد، آن را از ظرف خارج کنید و روی میز کار بگذارید. خمیر را با کاتر به چهار قسمت مساوی تقسیم کنید. روی سینی فر کاغذ روغنی پهن کنید و کف کاغذ را خیلی کم چرب کنید. یک قسمت از خمیر را روی سینی بگذارید و با کمک دست خمیر را باز کنید. سعی کنید خمیر را شبیه به یک قایق باز کنید و قسمت بالا و پایین خمیر نوک تیز باشد. کمی پنیر پیتزا دورتا دور خمیر بریزید. حالا لبههای خمیر را به سمت داخل جمع کنید، طوری که فقط پنیر پیتزا را بپوشاند. همین اندازه کافی است. حالا وسط خمیر را که خالی است، کمی سس کچاب بمالید و بعد پنیر پیتزا و پنیر خامهای یا فتا را روی آن بریزید. در آخر یک عدد تخم مرغ شکسته وسط خمیر بگذارید و کمی پودر آویشن بریزید. اطراف خمیر را با زرده تخم مرغ و زعفران رومال کنید و کمی کنجد بپاشید. حالا سینی فر را داخل فر ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۵ دقیقه بگذارید تا نانها بپزند. وقتی نان کاملا طلایی شد و تخم مرغ بست، نان خاچاپوری خوشمزه شما آماده سرو است، نوش جان.
فرارو