جشن سده؛ جشن کشف آتش
کد خبر: ۲۶۲۰۹
تعداد نظرات: ۴ نظر
تاریخ انتشار: 2016 January 30    -    ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۷
نظریه ای درباره ی چگونگی پیدایش جشن سده و وجه تسمیه ی آن در دهم بهمن ماه؛
جشن سده از جشن های باستانی ایرانیان است که هم اکنون نیز در روز دهم بهمن ماه یا بنا بر گاهشمار زردشتیان، آبان روز از بهمن ماه برگزار می شود.
جشن سده؛ جشن کشف آتش  جشن سده از جشن های باستانی ایرانیان است که هم اکنون نیز در روز دهم بهمن ماه یا بنا بر گاهشمار زردشتیان، آبان روز از بهمن ماه برگزار می شود. این جشن در جاهای بسیاری  از ایران و خارج از ایران به ویژه در استان های کرمان و یزد و عموما در بین زردشتیان و ایرانیان دوستدار فرهنگ و تمدن کهن در قالب جشنی از جشن های آتش بر پا می شود. در این جشن نیز که حول محور آتش میچرخد، برافروختن آتش در  روز و شب رواج دارد.

جشن سده؛ جشن کشف آتش

در مورد جشن سده بسیار گفته و نوشته اند و در شاهنامه ی فردوسی  نیز وجه تسمیه این روز به پرتاب سنگی از سوی هوشنگ به سوی ماری سیاه و بزرگ برمی گردد. هوشنگ پادشاه پیشدادی سنگی به سوی ماری بزرگ می اندازد و سنگ بر سنگ دیگر می خورد و جرقه ای ایجاد و خاشاک اطراف آن شعله ور می شود و این گونه آتش کشف می شود؛ روز این کشف بزرگ دهم بهمن ماه است و سده نام می گیرد.

از هوشنگ ماند این سده یادگار
بسی باد چون او دگر شهریار


در میان بسیاری از نظریاتی که دانشمندان و مورخان و استادان کهن و معاصر این مرز و بوم درباب وجه تسمیه و آداب و رسوم این روز و این جشن گفته اند که هر یک جذاب و شنیدنی است و با جستجویی در فضای مجازی و کتابخانه ها و مقالات می توانید بدان ها دست یابید، اما نظر کمتر شنیده شده ای موجود است که بدان می پردازم.

در باورهای اساطیری ایران باستان و آیین زردشتی، ایزدی (فرشته ای) به نام رپیتون (رپیتپین) وجود دارد که موکل زمان نیمروز است. این ایزد، ایزد تابستان است که به زمین گرما می بخشد. سرما و تاریکی از آنجا که یادآور مرگ و نیستی و ناآگاهی هستند در تفکر باستانی ایران زاییده ی اهریمن هستند و اهورامزدا (پروردگار) و نیروهای پاک و انسان های بخرد با آن ها می جنگند تا زندگی و آگاهی و خرد  را گسترش دهند.

بنا بر روایات اساطیری و باستانی روز اول آبان ماه، آغاز زمستان بزرگ است و ایزد رپیتون یا همان ایزد گرمابخش تابستان در این روز به زیر زمین می رود تا در مسیر  پاسداشت زندگی، ریشه ی گیاهان را در زمستان سرد، گرم و زنده نگاه دارد.

جشن سده؛ جشن کشف آتش

از اول آبان ماه صد روز می گذرد و روز دهم بهمن ماه یا همان آبان روز در بهمن ماه فرا می رسد. در این روز ایرانیان باستان به شکلی نمادین به یاری این ایزد در پاسداشت زندگی گیاهان و جانوران و انسان ها می شتابند و با پرپایی آتش های بزرگ که نماد گرما و دانایی و روشنایی است به گرم کردن نمادین زمین و مبارزه با اهریمن و سرما و تاریکی می پردازند. بدینوسیله بار دیگر در فرهنگ کهن ایرانیان یاری رسانی به حق در برابر باطل، روشنایی در برابر تاریکی، فرزانگی در برابر تاریکی، بهار در برابر خزان، زندگی در برابر مرگ و قرار گرفتن در  راه پروردگار برای غلبه بر دروغ و اهریمن یادآوری می شود.

جشن های فراوان کهن ایرانی که بزرگترین آن ها جشن های نوروز، مهرگان و سده هستند، همه بر پایه ی پاسداشت زندگی و نقش فعال انسان خداپرست و نیکجو در شاد زیستن و مبارزه با دروغ و نیستی استوار است و مسلما حفظ و ترویج آن ها در کنار جشن های دینی و مذهبی بزرگ پس از اسلام، همه در راستای حفظ ارزش های اخلاقی انسانی و آسمانی خواهد بود

اشکان تقی پور، کارشناس ارشد فرهنگ و زبان های باستانی ایران، مؤلف و مدرس دانشگاه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۰
11
1
من يه چیزو خیلی خوب فهمیدم:
ما خیلی خوبیم ،ما خیلی خیلی خیلی خوبیم ،ما چقدر خوبیم .ما فوق العاده ایم ،از ما بهتر توی این دنیا وجود نداره.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۰۱:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۱
اگر منظور جنابعالی از ما، ما ایرانیهاست، بله یقینا ما ایرانیها روزگاری بسیار خوب بودیم، روزگاری که ایرانیان هیچگاه اغازگر جنگ نبودند و به هیچ کشوری حمله نمی کردند اما تا پای جان از کشور خویش دفاع می کردند و چون پیروز می شدند هیچگاه به غارت و تجاوز نمی پرداختند، روزگاری که ایرانیان برده داری نمی کردند و براحتی اسرا را ازاد می کردند، روزگاری که زنان در ان دوران تفاوت چندانی با مردان در اجتماع نداشتند، روزگاری که کسی دروغ نمی گفت و پاسخ اعتماد را با گربه صفتی و خیانت و نمکدان شکستن نمی داد، روزگاری که در هر ماه به بهانه های مختلف جشن می گرفتند و به شادی و پایکوبی می پرداختند، اری در ان روزگاران ما خوب بودیم اما یقینا امروز خوب نیستیم و اما این وظیفه ما است که
زینال بندری
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۰
0
15
من هم به نوبه خود آیین و جشن باستانی سده را به همه هم میهنان شاد باش می گویم
ناشناس
|
Turkey
|
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۰
0
17
احیا برخی جشنهای ایرانی می تواند به باز تولید شادی در جامعه و همچنین رونق گردشگری کمک نماید، هرچند جشنهایی مانند نوروز که همچنان پابرجاست بدلیل مشکلات مردم کمرنگ شده و دیگر مردم شور و شوق سال نو را مانند سابق ندارند
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار