نانوایی با خطرناکترین سبک پخت نان
bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۵۲۷۹۵
تعداد نظرات: ۱۹ نظر
تاریخ انتشار: 2019 August 06    -    ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۵
bato-adv
bato-adv
برخی از مردم این منطقه در دوران باستان خورشید را می‌پرستیدند، آنان تونیر‌ها (این تنور‌های بزرگ را)شبیه قرص خورشید که در حال غروب پشت ابر‌ها پنهان می‌شد طراحی کردند. این تنور با گذشت زمان از یک ابزار محض برای پخت به نمادی برای تقرّب به الهه (خورشید) تبدیل شد.

نانوایی با خطرناکترین سبک پخت نان

نانوایی با خطرناکترین سبک پخت ناناختصاصی «تابناک باتو» ـ مردم در طول قرن‌های متمادی، در مناطقی از آسیا و قفقاز به شکل اساسی از تنور‌های بزرگ ساخته شده از گِل برای پخت غذا از انواع نان‌ها گرفته تا گوشت استفاده می‌کنند. در ارمنستان به نسخه محلی این تنور‌های گِلی بزرگ «تونیر» Tonir گفته می‌شود که برای ساکنان آنجا، چیزی فراتر از یک ابزار برای پخت و پز به شمار می‌رود.

برخی از مردم این منطقه در دوران باستان خورشید را می‌پرستیدند، آنان تونیر‌ها (این تنور‌های بزرگ را)شبیه قرص خورشید که در حال غروب پشت ابر‌ها پنهان می‌شد طراحی کردند. این تنور با گذشت زمان از یک ابزار محض برای پخت به نمادی برای تقرّب به الهه (خورشید) تبدیل شد.

نانوایی با خطرناکترین سبک پخت نان

«اسکِر تلادزی داوید» مدّتی پیش، از گرجستان برای زندگی به شهر «آپاران» ارمنستان مهاجرت کرد. او شانزده سال نان را داخل تنور‌های (تونیر) تهیه می‌کند. وقتی می‌خواهد نان را در این تنور قرار دهد،نمایشی شگفت انگیزی انجام می‌دهد که برای هر ببیننده‌ای برای بار نخست جذّاب به نظر می‌رسد. او با هر بار قرار دادن خمیر درون تنور جان خود را به خطر می‌اندازد تا برای مشتریانش که به قول خودش خوش اشتها هستند نان تازه بپزد.

داوید در ابتدای کار، تنور را به مدت شش تا هفت ساعت داغ می‌کند و وقتی درجه حرارت آن به ۴۰۰ تا ۴۸۰ درجه سانتیگراد می‌رسد فرآیند تهیه نان را آغاز می‌کند.

نانوایی با خطرناکترین سبک پخت نان

او در ابتدا دیواره‌های تنور را با محلولی نمکی آماده می‌کند، این محلول ویژه طعم منحصر به فردی به نان می‌دهد، سپس داوید خمیر سفید مسطح و دایره‌ای شکل را روی قالب دایره‌ای برآمده (ساج) قرار می‌دهد و نان را در نزدیکترین نقطه ممکن به منبع حرارت داخل تنور می‌چسباند، او برای این کار یک دستش را به کناره تنور می‌گیرد و تا نصف بدن داخل آن فرو می‌رود و با دست دیگرش خمیر را به دیواره تنور می‌چسباند، او برای هر نان تا نصف بدن به درون تنور و مرکز حرارت آن می‌رود و برمی گردد.

این فقط نگهداری از یک سنّت قدیمی نیست بلکه با کیفیت نان رابطه مستقیم دارد. داوید در تحلیل سبک منحصر به فرد و خطرناکش در تهیه نان می‌گوید این روش برای پخت صحیح نان خیلی بیشتر از آنچه فکر می‌کنید ضرورت دارد. او می‌گوید: ساکنان باستانی برای ساخت تونیر از گل استفاده می‌کردند، ما هنوز هم همین کار را انجام می‌دهیم، فقط یک چیز در این ساز و کار عوض شده و آن هم اینکه تنور‌ها کیفیت مطلوب زمان‌های قدیم را ندارند.

نانوایی با خطرناکترین سبک پخت نان

وقتی نان به طور ایده آلی می‌پزد و رنگ آن به قهوه‌ای و طلایی می‌زند، داوید با یک چنگک بزرگ نان‌ها را از تنور خارج می‌کند و بلافاصله روی رف قرار می‌دهد تا مشتریان نان‌های تازه را بردارند، خوشبختانه مشتریان قدردان مزه خوب نان‌های داوید هستند، به همین دلیل می‌توانیم بگوییم که او جانش را بیهوده به خطر نمی‌اندازد.

آن‌ها نان را می‌گیرند و از داوید تشکر می‌کنند، نان‌های سنّتی یکی از عناصر اصلی غذای مردم این منطقه است و در مراسم‌های سنّتی مثل عید پاک، مراسم ازدواج و برخی جشن‌های دیگر از آن استفاده می‌کنند.

bato-adv
bato-adv
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
یوسف
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
7
30
محض اطلاع نویسنده محترم گزارش ؛این سبک پخت نان از قدیم الایام در استان های آذری زبان مرسوم بوده ولی در حال حاضر با ماشینی شدن زندگی ها به فراموشی سپرده شده است .نمونه همین تنور که به زبان آذری تندیر گفته میشود در منزل پدری اینجانب در شهرستان اهر وجود داشت و سالی یکبار چند نانوای خانم‌ در پائیز می اومدند و برای ذخیره زمستان برایمان نان می پختند،یادش بخیر
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
ﺗﻨﻮﺭ ﺩﺭ ﻧﻘﺎﻁ ﺩﻳﮕﺮ اﻳﺮاﻥ ﻫﻢ ﺑﻮﺩﻩ و اﻻﻥ ﻫﻢ ﻫﺴﺖ
ناشناس
| |
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
سابقه حضور و وجود آذری ها در منطقه به زور به 700 سال میرسه. ارامنه و ایرانیان بیش از 2500 سال. شما ترک ها و آذری ها چرا سعی دارید همه چیو به خودتون بچسبونید؟
احمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
1
13
با سلام
احتراما در مشهد نانوایی به نام بربری بود ، که به همین سبک شاطر تا کمر داخل تنور میرفت و خمیر را داخل تنور میزد .
احسان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
0
2
وقتی بچه بودم، قبل از ماشینی شدن لواش، قبل از ۷۵ تقریبا، توی مازندران هم این نوع تنورها زیاد بودن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
4
5
با سلام .نویسنده محترم نمی داند که این سبک پخت نان مربوط به ایران است و لذا نا آگاهانه از ارمنی ها تجلیل می کند و یک سنت قدیمی ایرانی را به آنها نسبت می دهد . کرمانج های خراسان شمالی از اقوام کهن و اصیل ایرانی اندو زنان کرد کرمانج از دیر باز به همین روش نانهای خوشمزه درست مبکردند و هنوز هم درست می کنند و به این تنورها در خراسان شمالی تندور می گویند . اصولا تنور یا تندور یا تندیر یک واژه ایرانی است و نه ارمنی و لذا بهتر است ایران این سبک احداث تنور وطبخ نان را به عنوان یک فرهنگ ایرانی و کهن ثبت جهانی کند و تابناک هم نااگاهانه این سبک را به ارمنستان نسبت ندهد وقتی شما از یک سنت کهن اطلاع ندارید بیهوده و به نفع بیگانه ننویسید . فرهنگ و آیین های ایرانی را پاس بداریم و ترویج کنبم.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۶:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
یعنی چی؟ یعنی چون در ایران نان رو اینجور می پختن کشورهای دیگه اجازه پخت نان رو ندارن؟ چرا اینقدر اعتماد به نفسمون پایینه؟ خب اونا هم باید نون می پختن می خوردن دیگه!
علیرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
1
1
باسلام هنوز هم تو روستاهای کجورنوشهر این تنور ها وجود داره و خوش نشینان که فصل تابستان را از نوشهر به ییلاق نقل مکان میکنند گاهی از این تنورهای نوستالوژیک استفاده میکنن در زبان محلی به آن تنیر (با تشدید ن) میگویند
ناشناس
|
Switzerland
|
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
7
2
تنور اصالتا مال آذربایجانه
حواد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
1
2
در ممقان مرکز نخوچی ایران هم نانواببهای سنتی به همین روش نان می پزند که فرقش با نانواییهای قدیمی این است به جای هیزم از گاز طبیعی استفاده میکنند
حمیدرضا
|
United Kingdom
|
۲۰:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
4
2
بیخود نیست که قدیمیا گفتن :
عقل که نباشه ، جون در عذابه . . .
احمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
0
4
در نکا به فروشگاه نان فانتزی رفتم برایم تعریف می کرد که پدرش در تنوری که در داخل زمین بود خم شد تا نان را بچسباند ولی به علت پیری و ناتوانی و حرارت تنور نتوانست خودش را بالا بکشد و داخل تنور افتاد و در حد بالایی سوخت .
بعد وام گرفتند و دستگاه به سبک امروز خریدند و ...
نجمه
|
United Arab Emirates
|
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۵
1
3
در روستاهای مازندران تنور یا به زبان محلی تندیر به همین سبک است که هنوز هم برای پخت نان از این روش استفاده میشه که سوخت ان از هیزم تهیه میشود اما ارتفاع ان تقریبا به یک متر می رسد.
ناشناس
|
-
|
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
2
1
کمی عقل هم بد نیست تنورو بیار بالتر یا کوچکترش کن تا اینقدر مجبور نشن جون بکنند .......
عليرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
0
2
چه خوب كلاش نمي افته توي تنور.....
ایمان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
1
1
در مناطق اطراف شهرستان شاهرود هم از همین تنور ها که به زبان مخلی تندور گفته میشود استفاده میکنند البته الان استفاده ی کمتری دارد و بعضا در بعضی خانه ها دیده می شود
ایرج
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
1
0
بابا همه چیز واس ماس بس کنید دیه
فراهانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
1
0
این روش تا چهل سال قبل در فراهان مخوصا در روستاها مرسوم بود
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
1
3
این نوع پختن نان کما بیش در تمام نقاط ایرن وجود داره
و این نشون دهنده این هست که این سبک در اصل متعلق به ایرانه
حالا این کشورهای کوچولو موچولو که بعدا از ایران جدا شدن می تونن از بی لیاقتی مسئولین مربوطه ما استفاده کنند و به اسم خودشون ثبت کنن. اما از غرب تا شرق و از شمال تا جنوب ایران همچین چیزی رو به راحتی می تونید پیدا کنید ..
نام:
ایمیل:
* نظر:
bato-adv
آخرین اخبار
bato-adv