ترکیه مدعی ترک بودن ابوعلی سینا شد+عکس
کد خبر: ۱۰۹۹۲۳
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
تاریخ انتشار: 2018 May 23    -    ۰۲ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۰

چند روز قبل، تصویر عجیبی در فضای مجازی دست به دست شد که بیشتر ایرانی‌ها را حیرت زده کرد. تصویر مجسمه‌ای از ابوعلی سینا، حکیم و فیلسوف بزرگ ایرانی در یکی از بیمارستان‌های زیرمجموعه دانشگاهی در ترکیه که به عنوانِ یک حکیم ترک زبان معرفی شده بود! این تصویر که بوعلی سینا را حکیم، دانشمند، فیلسوف و شاعر ترکیه‌ای معرفی می‌کرد، در حالی در شبکه‌های مجازی دست به دست می‌شود که بررسی‌ها نشان می‌دهد از وقوع چنین رخدادی در شهر آنکارا و کشور ترکیه، سال‌ها می‌گذرد و حالا به مدد فضای مجازی است که مردم و مسئولان ایران در جریان آن قرار گرفته اند. هرچند حدود پنج سال قبل هم، شبکه «تی آر تی» ترکیه در برنامه‌ای تحت عنوان «شخصیت‌های ماندگار ترک در تاریخ» ابوریحان بیرونی، فارابی و ابن سینا را زاده آن کشور و از مشاهیر ترکیه معرفی کرد. جالب این که علاوه بر ترکیه، کشور ازبکستان هم ابن سینا را ازبک می‌خواند و چندی قبل، شبکه انگلیسی بی بی سی نیز در یکی از برنامه هایش، از عنوان «دانشمند عرب» برای ابن سینا استفاده کرد. این‌ها همه در حالی است که مرور زندگی نامه این دانشمند بزرگ ایرانی، ثابت می‌کند او به گواه تاریخ، هیچ ارتباطی به این کشور‌ها ندارد. حکیم ابوعلی سینا در سال ۹۸۰ میلادی در بخارا متولد شد و پدرش از صاحب منصبان حکومت سامانیان بود که البته اصالتی بخارایی نداشت و زاده شهر بلخ بود. هر دو شهر بخارا و بلخ در آن تاریخ، جزو قلمرو جغرافیایی ایران و در هر دو، زبان فارسی فراگیر بود و به همین دلیل نمی‌توان ایرانی و فارسی زبان بودن ابن سینا را انکار کرد. اگرچه او بیش از ۴۵۰ کتاب نوشته که بیشتر آن‌ها به زبان عربی است، اما بیش از ۳۰ کتاب هم به زبان فارسی دارد و دلیل نوشتن بیشتر کتاب هایش به زبان عربی، حاکم بودن این زبان در قلمرو‌های اسلامیِ آن زمان بوده است. اکنون و با همه اسناد تاریخی روشنی که نشان می‌دهد این دانشمند بزرگ، ایرانی تبار و فارسی زبان بوده، اقدام ترک‌ها در نصب چنین مجسمه‌ای بسیار عجیب است و ماجرا وقتی مهم‌تر می‌شود که بدانیم ترکیه، یکی از مدعیان جدی مالکیتِ ابوعلی سینا به عنوان یکی از میراث‌های معنوی و ناملموس این کشور و پیگیر ثبت این چهره به نامِ ترکیه، در فهرست جهانیِ یونسکو است.

ترکیه مدعی ترک بودن ابوعلی سینا شد+عکس

 

ثبت میراث ملموس و ناملموس
سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد را به طور خلاصه «یونسکو» می‌نامند. یونسکو در سال ۱۹۴۵ میلادی تاسیس شد و یکی از موسسات وابسته به سازمان ملل است. این سازمان با هدف کمک به صلح و امنیت جهان تشکیل شده است. آن هم به شکلِ یک همکاری بین المللی در زمینه‌های آموزشی، فرهنگی و تربیتی. مفاهیمی که بر اساس منشور حقوق بشر قرار است باعث افزایش احترام به عدالت و قانون مداری شود.۱۹۵ کشور جهان از جمله ایران، عضو یونسکو هستند و مقر اصلی این سازمان در پاریس، واقع در کشور فرانسه است. بخش میراث جهانی یونسکو، هرسال مجموعه‌ای از مکان‌های تاریخی و طبیعی یا مفاهیم معنوی را توسط کمیته ای، برمی گزیند و در فهرست میراث جهانی قرار می‌دهد. برخی آثار، جزو «میراث ملموس» هستند؛ مثل آثار و اماکن تاریخی یا طبیعی و برخی هم جزو «میراث ناملموس یا معنوی» مثل رسم و رسوم، هنر، آداب خاص و متفاوت و حتی چهره‌های تاثیرگذار تاریخی. با ثبت یک اثر در فهرست میراث جهانی یونسکو، توجه و حمایت‌های جهانی به سوی اثرِ ثبت شده معطوف می‌شود. آثاری که در این فهرست قرار می‌گیرند، بر اساس کنوانسیون حفاظت از میراث جهانی، متعلق به تمام انسان‌های زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص محسوب می‌شوند و دولت‌ها موظف به حفظ و نگهداری این آثار هستند. بر پایه این کنوانسیون، کشور‌های عضو یونسکو می‌توانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود یا مفاهیم و چهره‌های معنوی سرزمین شان را نامزد ثبت به عنوان میراث جهانی کنند. حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوط، به عهده تمام کشور‌های عضو خواهد بود.

 

 

ترکیه مدعی ترک بودن ابوعلی سینا شد+عکس

ترکیه مدعی ترک بودن ابوعلی سینا شد+عکس

این هویت ماست
بد نیست بدانید ادعای ترکیه درباره ابوعلی سینا، اتفاق استثنایی و تازه‌ای نیست و در یک دهه اخیر، دعوا‌های زیادی بر سر مالکیت برخی میراث معنوی و چهره‌های تاریخی، میان ایران و کشور‌های دیگر درگرفته است؛ به طور ویژه از وقتی سازمان جهانی یونسکو تصمیم گرفت میراث معنوی را هم در فهرست جهانی خود قرار دهد، یعنی سال ۲۰۰۶ میلادی؛ و برخی از این دعوا‌ها تا جایی پیش رفت که تعدادی از این آثار و شخصیت ها، به عنوان میراث مشترک به ثبت رسید و حتی برخی کشور‌ها توانستند آن‌ها را به نام خود ثبت کنند. در ادامه، ضمن مرور فهرست وار برخی از مهم ترینِ این آثار و چهره ها، بد نیست به مسئولانِ میراث فرهنگی کشورمان یادآور شویم تک تکِ این میراث، بخش‌های مهمی از پازل تاریخ و ملیت ما هستند که هویت مان را شکل داده اند.‌ای کاش در حفظ و حراست و ثبت و نگهداری شان، دلسوزتر و پرتلاش‌تر باشیم.

روزنامه خرسان

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
6
7
همشون غلط زيادي مي كنند. ولي د ارن مي كنند به هر حال. بايد يه فكري كرد. همشون متعلق به فرهنگ و آداب و نژاد و گويش و گفتار پارسي هستند. و در اصل ايراني. حالا اما در تقسيمات جديد كشوري قبر يكي مثل مولانا افتاده تركيه. اونا هم مدعي شدند. يكي نيست بگه شما تركي ترك، همه آثار مولوي فارسيه. در مجموع كم كاري مسؤولين رو مي‌رسونه. از ماسات كه بر ماست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
14
4
فارابی و ابن سینا هر دو ترک هستند در ترک بودن نظامی هم شکی نیست .سینا از ریشه سیناماق یعنی آزمودن می باشد!شما هم معنی سینا را بفرمایید لطفا!
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۷:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
نه اشتباه مي كني اصلا ابن سينا امريكاييه. ريشه اش هم مربوط به جان سينا كشتي كچ كاره ست . همه هم ميشاسنش .
ناشناس
| |
۰۶:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۳
ریشه یابی جعلی . هیچ کدام ترک نبودند اما در قرن 21 دارن ترک میشن خخخ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
3
3
وقتی عکس ابوعلی سینا از جلد دفترچه های بیمه حذف میشه یعنی به تدریج این ادعاها را خواهیم پذیرفت.اگر سریالی در دهه شصت ساخته نشده بود ما هم نمیشناختیم این اندیشمند ایرانی را
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
10
4
فاراب منطقه ای در مرز ترکمنستان و ازبکستان هست . و قاعدتا فرابی هم مال انجا هست. نظامی گنجوی هم از اسمش پیدا هست که مال شهر گنجه در آذربایجان هست.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۶:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
اين تقسيمات كشوري مربوط به روزگار كنوني است نه 1000 سال پيش كه همه اين مناطق رو جزوء ايران مي شناختند. چنانچه شاهاني چون شاه اسماعيل صفوي و نادر و آغا محمدخان قاجار رود سيحون و خوارزم رو جز مرزهاي كهن و ميراث ايرانيان مي دانستند و حتي در كنفرانس صلح ورساي در پايان جنگ جهاني اول هيئتي در عهد احمد شاه قاجار براي باز پس گيري مرزهاي از كف رفته اعزام شد كه ادعاي ايران را بر مناطق آسياي مركزي كه به خيوه و خوارزم شهر بود را نمود . ضمنا ايراني بودن در تمام دوره هاي تاريخي ايران الزاما بمعناي فارس بودن نبوده است بلكه زبان فارسي زبان عمده و نه همه مردم ايران و نيز زبان درباري و اداري بوده . ضمنا اقوام مختلف بانام هاي گوناگون و البته عمدتا با تبار يكسان به نام مردم ايران مي زيسته اند . پيش از اسلام ايران داراي مرزهاي سياسي بود كه پس از اسلام تا دوره صفوي فاقد مرز سياسي مشخصي به نام ايران بوده ولي تمام مردمان و حكومتهاي مختلف اين سرزمين را ايران مي ناميده اند و همگي از تركان غزنوي و سلجوقي تا حتي تيموريان تا آنجا كه تنوانسته اند به آباداني و وحدت و توسعه اين سرزمين كوشيده اند. بنابراين اين تقسيمات امروزي هيچ گواهي بر اين نيست چون فرضا چون طرف 1000 سال پيش در افغانستان يا تركمنستان امروزي قرار ميگيرد افغاني و يا تركمنستاني بشمار بيايد . البته اين عيب و نقصان به دولت بر ميگردد كه اينقدر به مفاخر ملي به اعتنا و حتي بي احترامي شده كه اينطور به غارت مي روند. بعد جالب اين جاست كه در وقت نياز به حرف ايران ايران مي كنند.
ناشناس
| |
۰۶:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۳
فاراب یا فاریاب مهد تاجیکان و فارسی زبانان بوده دو کشور جعلی ازبکستان و قزاقستان در طول تاریخ هزاران سال تحت سیطره تاجیکان و ایرانیان بوده . کل قفقاز تحت سیطره ایران بوده نه فقط گنجه . به لطف فروپاشی شوروی امثال تو صاحاب کشور هم شدید.
حمیدرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
2
8
در زمان حیات ابوعلی سینا کشوری بنام ترکیه اصلا وجود خارجی نداشته است.
ناشناس
|
Germany
|
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
6
0
مثلاالان مابرای این شخصیت ها چه اقدامی درجهت شناسایی ملی ومنطقه وبین المللی کردیم که رگ گردنمون زده بیرون؟
همون بهتر که مالک این هویت بشن وقدرشوبدونن
ارزش زنده هامونونمیدونیم چه برسه به مرده هامون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
0
5
مگر ىونسکو محقق بيطرف نداره که معلوم بشود اين شخصيتها در زمان حيات متعلق به چه سرزمين وکشورى بودند پس يونسکو در ايجاد اختلاف و جدل دست داره
زیبا احمدپور از تبریز
|
United States of America
|
۰۶:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۳
0
6
عجب
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار