مواد لازم :* ترخینه خشک شده ۲۵۰ گرم
* سبزی آش و اسفناج یک کیلو
* سیرابی گوسفند یک عدد
* نخود و لوبیا ۱۰۰ گرم
* نمک و زرد چوبه به مقدار لازم
توضیح : ترخینه ماده آماده شده ایی است که مخلوطی از دوغ - گندم پرک شده (بلغور) - گوجه - برگ چغندر - نمک و برخی سبزیجات که معمولا در فصل تابستان تهیه می شود و به این صورت تهیه می شود که در مواد فوق را با هم مخلوط کرده و می پزند بعد از پخته شدن ماده ایی به غلظت خمیر تهیه می شود که آن را به صورت تکه هایی کوچک در می آورند و در مجاورت هوا و آفتاب خشک می کنند و نگهداری می کنند .
طرز تهیه :ابتدا نخود و لوبیا را جداگانه بپزید، سپس سیرآبی را که کاملا تمیز شده داخل آن انداخته تا بپزد بعد از گذشت ۳ تا ۴ ساعت که سیرابی پخته شد ترخینه ها را که قبلا درآب خیس کرده بودی به آن اضافه کرده سبزی آش را نیز به آن اضافهکنید و بگذارید تا نیم ساعتی با دمای ملائم بجوشد مواظب باشید ته نگیرد . در مرحله بعد پیاز داغ را تهیه کرده ومقداری از آن را در آش ریخته و شلعه اجاق رامقداری کم کنید، تا آب آن کمی تبخیر شود وآش جا بیفتد. مقداری از پیاز داغ را برای تزیینروی آش کنار بگذارید. پس از آماده شدن آش،آن را در ظرف ریخته و با پیاز داغ و نعناع داغ تزیین نمایید . سیرآبی را نیز از داخل آش درآورده و با قیچی یا چاقو تکه تکه کنید .
آشپزی سنتی
و برای گلپایگان هست.
جالبه بدونین شهر اراک حدود صدو پنجاه سال قدمت داره ولی گلپایگان از مراکز صدر اسلام بوده و قدمت کم نظیری داره.
این غذا از آش های سنتی و قدیمی گلپایگان است البته نه مدل سیرابی دارش!
البته دلیلی نمیشه که شهرای دیگه نداشته باشن ولی سابقه ی طولانی هم در شهر خوب گلها یعنی گلپایگان دارد
بسیار بسیار لذیذ هم هست.
با تشکر
آقایون خانوما دعوا نکنید. این غذا ایرانیه همین و بس.
حالا از هر شهر و دیاری یکی بپزه تا من بخورم نظر بدم.