«تابناک با تو» - در این مقاله، با خواص کشک آشنا میشوید. کشک یکی از فرآوردههای فرعی شیر است که از خشک کردن و تغلیظ ماست یا دوغ تهیه میشود. این ماده غذایی خوشمزه و پرطرفدار در سراسر جهان مصرف میشود و خواص بی شماری برای سلامتی دارد.
آشنایی با خواص کشک:
کشک یکی از فرآوردههای لبنی است که از جوشاندن و تغلیظ ماست یا دوغ به دست میآید. این ماده غذایی خوش طعم و مغذی، سرشار از مواد مغذی ضروری برای بدن است و خواص درمانی و سلامتی متعددی دارد.
کشک سرشار از ویتامین B۲، ویتامین B۱۲، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. این نه تنها برای سلامتی فرد مفید است، بلکه یک مرطوب کننده عالی برای پوست نیز میباشد. در اینجا چند فواید چشمگیر کشک برای سلامتی آورده شده است.
فواید کشک برای سلامتی:
برای دستگاه گوارش مفید است
کشک برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند مفید است. با متعادل کردن سطح اسید و در نتیجه سطح pH متعادل، سوء هاضمه و تحریک پذیری معده را درمان میکند.
کشک همچنین حاوی پروبیوتیکها یا باکتریهای زنده مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریا است. این باکتریها سیستم گوارشی را تقویت میکنند و شرایطی مانند نفخ، سندرم روده تحریک پذیر، اسهال خونی، یبوست، اختلالات گوارشی و اسهال را کاهش میدهند.
همچنین عوارض جانبی آنتی بیوتیکها بر سیستم گوارشی را کاهش میدهد.
در انتخاب کشک مناسب همیشه به برچسبها توجه کنید. حرارت دادن در ماست پاستوریزه باکتریهای سالم یا پروبیوتیکهای موجود در کشک را از بین میبرد، بنابراین همیشه از کشک که با کشتهای زنده فعال مشخص شده است استفاده کنید.
مصرف مداوم کشک به مدت ۸-۲ هفته میتواند درد معده را در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر کاهش دهد.
کشک همچنین به جذب مواد مغذی از غذاهای مختلف کمک میکند.
همچنین افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز میتوانند از این محصول لبنی لذت ببرند، زیرا در طی تخمیر این قند لاکتوز به اسید لاکتیک تبدیل میشود.
ایمنی را بهبود میبخشد
کشک دارای تعداد زیادی باکتری فعال در آن است که به مبارزه با میکروبهای بیماری زا کمک میکند. علاوه بر این، کشک پر از پروتئین، ویتامینها و لاکتوباسیلوس است که باعث تقویت ایمنی فرد میشود. کشک دارای پروبیوتیکهایی است که روده فرد را سالم نگه میدارد. با این حال، قبل از خرید کشک، باید روی برچسب فقط کشک حاوی پروبیوتیک بخرید.
از هضم سالم پشتیبانی میکند
کشک به راحتی هضم میشود و حتی افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند نیز میتوانند آن را مصرف کنند. لاکتوز در طی فرآیند تخمیر تجزیه میشود. جدای از آن، باکتریهای مفیدی نیز در آن وجود دارد که میتواند به تسکین سیستم گوارشی ملتهب و درمان ناراحتی معده کمک کند.
باعث درخشش و سلامت پوست و مو میشود
کشک یک ماده عالی برای پک صورت است. دارای اسید لاکتیک است که به عنوان لایه بردار عمل میکند و به از بین بردن سلولهای مرده پوست کمک میکند. این قابلیت رطوبت رسانی به پوست و التیام طبیعی پوستهای خشک را دارد. مصرف منظم کشک میتواند به پوست و موی فرد درخشندگی و لطافت بدهد. کشک حاوی ویتامینهای گروه B و روی است که برای سلامت پوست ضروری هستند. مصرف منظم کشک به بهبود سلامت پوست و جلوگیری از چین و چروک کمک میکند.
خواص ضد میکروبی و اسید لاکتیک آن به از بین بردن شوره سر از پوست سر کمک میکند. کشک منبع خوبی از روی و ویتامین E است که برای داشتن پوستی خوب ضروری است؛ بنابراین برای داشتن پوستی درخشان و سالم، کشک را میتوان در بسیاری از پکهای صورت استفاده کرد و یا میتوان آن را به طور مستقیم استفاده کرد.
کشک حاوی پروتئین و روی است که برای سلامت مو ضروری هستند. مصرف منظم کشک به تقویت مو و جلوگیری از ریزش مو کمک میکند.
برای قلب مفید است
یکی دیگر از مزایای مصرف روزانه کشک این است که به کاهش سطح کلسترول، کاهش فشار خون و خطر فشار خون بالا کمک میکند. شناخته شده است که HDL یا کلسترول خوب را افزایش میدهد. کلسترول و فشار خون هر دو از عوامل اصلی افزایش خطر بیماری قلبی هستند. با متعادل کردن سطح کلسترول قلب را سالم و سرزنده نگه میدارد.
کلسترول خوب به شریانها اجازه میدهد تا خون را به آرامی جریان دهند که قلب را سالم و قوی نگه میدارد.
از عفونت واژن جلوگیری میکند
آیا میدانید کشک میتواند واژن را سالم نگه دارد؟ آره! غذاهای بسیار کمی برای سلامت واژن مفید هستند و کشک یکی از آنهاست. کشک دارای کشت باکتریایی خوبی است که برای سلامت واژن مهم است. به تعادل PH واژن کمک میکند و سلامت آن را بهبود میبخشد.
سطح متعادل pH واژن را سالم نگه میدارد و شرایطی مانند تحریک پذیری و سوزش واژن را کاهش میدهد. این شامل لاکتوباسیلوس است که تعادل مخمر را در واژن باز میگرداند. علاوه بر این، به کنترل رشد عفونتها در بدن کمک میکند و ماده شیمیایی به نام پراکسید هیدروژن تولید میکند که به کشتن مخمر کمک میکند.
سلامت استخوان و دندان را بهبود میبخشد
آیا میدانید چرا کشک بهترین انتخاب برای افزایش سلامت استخوان و دندان شماست؟ به دلیل محتوای کلسیم و فسفر آن. کلسیم طلا برای استخوانها و دندانها و کشک منبعی غنی برای کلسیم است. مصرف روزانه کشک نیاز روزانه شما به کلسیم و فسفر را تا حد زیادی تامین میکند که استخوانها و دندانها را قویتر میکند. استخوانهای شما را تقویت میکند و خطر ابتلا به بیماریهایی مانند آرتریت، پوکی استخوان، پوسیدگی دندان، لثههای ضعیف و ... را کاهش میدهد.
به کاهش وزن کمک میکند
اگر به دنبال کاهش وزن هستید کشک بهترین غذا برای اضافه کردن به رژیم غذایی است. مصرف کشک میتواند باعث تولید کمتر کورتیزول شود و به دلیل داشتن کلسیم غنی به کاهش وزن کمک کند. به دلیل سبک زندگی نامتعادل و عدم تعادل در هورمون معروف به کورتیزول، دور کمر چربی بیشتری در آن انباشته میکند.
کشک تولید کورتیزول را کنترل میکند. همچنین محتوای پروتئین بالایی است که به کاهش هورمونهای اشتها (GLP-۱ و پپتید YY) کمک میکند و به شما احساس سیری برای مدت طولانی میدهد. کلسیم موجود در کشک به کاهش سطح هورمون کورتیزول که با چاقی مبارزه میکند کمک میکند. مصرف روزانه کشک سطح کورتیزول را متوقف میکند تا افزایش وزن را کاهش دهد؛ بنابراین افرادی که رژیم دارند باید همیشه کشک یا ماست را در برنامه غذایی خود قرار دهند. به خصوص چربی اضافی دور کمر و شکم شما را کاهش میدهد.
انرژی را تامین میکند
کشک همچنین به عنوان یک تقویت کننده انرژی عمل میکند، زیرا سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است. این به عنوان یک جلسه عالی قبل و بعد از تمرین عمل میکند. علاوه بر این، به عنوان یک آنتی اکسیدان نیز عمل میکند و به ریکاوری سریع بعد از یک جلسه تمرینی شدید کمک میکند.
سطح قند خون را کنترل کنید
کشک سرشار از پروتئین است که با کاهش سطح قند خون مرتبط است. سطح قند خون توسط پروتئین قابل هضم و کشت ماست زنده در کشک کنترل میشود. بسیاری از مطالعات نشان میدهد که کشک یا ماست به کاهش مقاومت به انسولین و سطح گلوکز در بدن کمک میکند؛ بنابراین به کنترل خطرات بیماریهای قلبی و دیابت کمک میکند. علاوه بر این، GI و GL کشک باعث کاهش قند خون میشود. ماست یونانی به ویژه برای کاهش خطر بیماریهای قلبی و کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت شناخته شده است.
ایمنی را تقویت میکند
کشک دارای طیف گستردهای از مواد مغذی متعدد از جمله پروبیوتیک ها، مواد معدنی و ویتامینها است. این مواد مغذی مسئول تقویت ایمنی هستند. پروبیوتیکهای موجود در کشک همچنین به کاهش التهابی که باعث بیماریهای مزمن مختلف میشود کمک میکند.
مواد معدنی اصلی که در تقویت ایمنی نقش دارند منیزیم، سلنیوم، ویتامین D و روی هستند.
پروبیوتیکها مانند میکروارگانیسمها به بدن اجازه میدهند تا با عفونتهای مختلف ویروسی و باکتریایی مبارزه کند و شما را سالم نگه دارد. بنابراین، افزایش ایمنی به بدن کمک میکند تا با سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر عفونتها مبارزه کند.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
کشک حاوی آنتی اکسیدانهایی است که میتوانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کنند. این آنتی اکسیدانها به محافظت از سلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
سایر مزایای کشک:
• کشک فواید سلامتی بسیار زیادی دارد از جمله کمک به کاهش اضطراب، استرس و افسردگی. مغز را آرام میکند تا سطح استرس را کاهش دهد و سلامت روان را ارتقا دهد.
• همچنین به دلیل داشتن ویتامین و مواد معدنی یک تقویت کننده انرژی در نظر گرفته میشود.
• همچنین به القای خواب کمک میکند و بی خوابی را درمان میکند. Lassi و Chaas بهترین القا کننده خواب هستند.
عوارض جانبی کشک:
اگرچه هیچ عارضه جانبی نامطلوب خاصی برای کشک وجود ندارد، مصرف زیاد آن یا مقدار زیاد آن ممکن است برای سلامتی شما مفید نباشد:
• به دلیل طبع سرد وتر آن باید افرادی که دارای طبع سرد هستند از مصرف آن خودداری کنند.
• افراد مبتلا به آرتریت یا مشکلات مفصلی باید از مصرف روزانه کشک خودداری کنند. به دلیل ترش بودن آن ممکن است درد مفاصل را افزایش دهد.
• خوردن کشک در شب، به خصوص اگر هضم ضعیفی دارید، ممکن است باعث اسیدیته شود.
• خوردن کشک یا مصرف زیاد آن ممکن است باعث سرفه و سرماخوردگی شود.
• افزایش وزن: کشک حاوی کالری بالایی است، بنابراین مصرف بیش از حد آن میتواند باعث افزایش وزن شود.
سخن پایانی:
کشک یک ماده غذایی سالم و مغذی است که میتواند به سلامت بدن کمک کند. با این حال، مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث بروز عوارض جانبی شود.
منبع: بیتوته