
«تابناک با تو» - این تسلط ماهوارههای کوچک قدمت چندانی ندارد. تنها ۳۴ درصد از ماهوارههای پرتاب شده در دهه ۱۹۹۰ در این دسته قرار داشتند. تا دهه ۲۰۲۰، ماهوارههای کوچک ۹۰ درصد از پرتاب ماهوارهها را تشکیل میدادند.
دنیای مدرن برای ارائه عملکرد درست به اجزا متحرک زیادی نیاز دارد. در این میان، اتصال از اهمیت ویژهای برخوردار است و بخش بزرگی از آنچه نیروی مورد نیاز آن را تامین میکند در مدار زمین قرار دارد. ماهوارهها برای اهداف مختلفی از پژوهشهای علمی تا ارتباطات کاربرد دارند. هر ساله تعداد بیشتری ماهواره به فضا پرتاب میشوند.
بسیاری از نیازها و چالشهای تحمیل شده توسط الزامات جامعه مدرن به عملکرد ماهوارههای در حال گردش به دور سیاره زمین وابسته هستند.
تا تاریخ چهارم می ۲۰۲۳، وبسایت ردیابی ماهواره Orbiting Now تعداد ۷۷۰۲ ماهواره فعال در مدارهای مختلف زمین را فهرست کرده است. با یک بررسی عمیقتر درباره تعداد ماهوارههایی که در فضا هستند، مشخص میشود که ماهوارههای اندازه کوچک بر مدار پایینی زمین تسلط یافته اند.

مدار این ماهوارهها کجاست؟
در سه دسته اصلی مدارهای سیاره زمین، ماهوارههای کوچک بیشتر در مدار پایینی زمین دیده میشوند، در شرایطی که ماهوارههای بزرگ بر مدار زمینایستا تسلط دارند.
مدار زمینایستا ۱۲ درصد
مدار میانی زمین ۳ درصد
مدار پایینی زمین ۸۴ درصد
دسترسی به مدارهای پایین آسانتر است و مزایای خاصی برای ماهوارههای کوچک دارد. به عنوان نمونه، سیگنالهای رادیویی برای رسیدن به مدار پایین زمین نسبت به مدار زمینایستا زمان بسیار کمتری نیاز دارند. در نتیجه ماهوارههای ارتباطی که در مدار پایینی گردش میکنند میتوانند خدمات اینترنتی با کیفیت بالاتر را ارائه دهند. نزدیک بودن به زمین همچنین به ماهوارههای اجازه میدهد با دستگاههای اینترنت اشیا صنعتی ارتباط برقرار کنند.

این ماهوارهها چه کار میکنند؟
ماهوارهها با توجه به محموله خود میتوانند ماموریتهای مختلفی را انجام دهند. پنج ماموریت اصلی رایج شامل موارد زیر میشوند:
ماموریت تعداد ماهوارهها
ارتباطات ۳۱۳۵
رصد زمین ۱۰۵۲
توسعه فناوری ۳۸۳
ناوبری ۱۵۴
علوم فضایی ۱۰۸
به جز ناوبری، این ماموریتها به طور فزایندهای توسط ماهوارههای کوچک انجام میشوند. به عنوان نمونه، ۸۰ درصد ماهوارههای ارتباطی و ۷۹ درصد ماهوارههای توسعه فناوری دارای جرم پرتاب زیر ۳۰۰ کیلوگرم هستند.

چند کشور دارای ماهواره در مدار هستند؟
ماهوارههای عملیاتی در ۱۰۵ کشور یا سازمان چند ملیتی ثبت شده اند. ده کشور دارای بیشترین ماهواره عملیاتی شامل موارد زیر میشوند:
کشور/سازمان چند ملیتی تعداد ماهوارههای عملیاتی
آمریکا ۲۹۲۶
چین ۴۹۳
انگلیس ۴۵۰
روسیه ۱۶۷
ژاپن ۹۰
آژانس فضایی اروپا ۶۲
چندملیتی ۶۱
هند ۵۸
کانادا ۵۲
آلمان ۴۴
این فهرست چندان تعجبآور نیست، زیرا این کشورها مدت هاست که بخشی از عصر فضا محسوب شده و میزبان بسیاری از شرکتهای ماهوارهای تجاری هستند.

چه تعداد از ماهوارههای فعال را مدلهای کوچک تشکیل میدهند؟
دسته ماهوارهای تعداد ماهوارهها
ابر ریزماهوراه ۲۳۷۹
ریزماهواره ۳۳۱
نانوماهواره ۷۹۰
این تسلط ماهوارههای کوچک قدمت چندانی ندارد. تنها ۳۴ درصد از ماهوارههای پرتاب شده در دهه ۱۹۹۰ در این دسته قرار داشتند. تا دهه ۲۰۲۰، ماهوارههای کوچک ۹۰ درصد از پرتاب ماهوارهها را تشکیل میدادند.
چه چیزی موجب این افزایش چشمگیر شده است؟ ماهوارههای کوچک مزایای بسیاری را برای کاربردهای فضایی نوآورانه ارائه میکنند.
منبع: عصرایران