کلیهها بهترین اعضای بدن برای از بین بردن مواد زائد، مایعات اضافی، تنظیم نمک، پتاسیم، سطح اسید و فشار خون هستند.
این در حالی است که تعداد قابل توجهی از مردم جهان، به نارسایی کلیوی مبتلا هستند؛ در حالی که شاید از آن خبر نداشته باشند. نشانههای ابتلا به بیماریهای کلیوی معمولا بسیار ظریف است و تا زمانی که به مرحله جدی نرسیده باشد، شاید خود را نشان ندهد.
برخی از علائم هشدار دهنده وجود دارند که نشان میدهند نارسایی کلیه اتفاق افتاده است:
_ افزایش وزن و تورم: کلیهها مواد زائد بدن را از طریق ادرار دفع میکنند و هنگامی که عملکرد آنها کند شده و به درستی صورت نگیرد، این مایعات در بدن تجمع یافته و میتواند منجر به تورم مداوم در بافتها شود.
_ احساس خستگی: بخشی از عملکرد کلیهها مربوط به تنظیم سطح هموگلوبین افراد میشود. بنابراین؛ اگر کلیهها به خوبی کار نکنند، فرد دچار کم خونی و در نتیجه افت انرژی شده و دائما احساس خستگی و خواب آلودگی میکند.
_ کاهش اشتها: این مشکل میتواند زمانی رخ دهد که مواد زائد کلیه به بقیه اندامها مانند معده و مغز برود و آنها را دچار مشکل کند.
_ افزایش فشار خون: هنگامی که کلیهها آسیب میبینند، نمیتوانند به طور موثر فشار خون را کنترل کنند. فشار ناشی از جریان خون، به رگها نیرو وارد شده و موجب کشیدگی دیواره آنها میشود و در راستای این مشکل، عروق کلیه هم دچار زخم و آسیب دیدگی میشوند.
_ تپش قلب: آسیب کلیهها موجب تجمع پتاسیم در بدن میشود و این مشکل در نهایت سبب افزایش ضربان قلب میشود.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ،بهترین راه برای محافظت از کلیهها حفظ قند و فشار خون است. فشار خون بالا و دیابت مجرمان اصلی و مسئول دو سوم از موارد ابتلا به نارسایی کلیوی هستند. شما همچنین باید معاینات پزشکی سالانه از جمله بررسیهای کامل خون را در نظر داشته باشید. اگر سطح کراتینین مولکولی بیش از حد بالا باشد، آزمایش خون اضافه، آزمایش ادرار و حتی اسکن از کلیهها ممکن است پیشنهاد شود.
ایسنا