«تابناک با تو» - جگروز یا جگر پیچ، یکی از غذاهای سنتی لرستان برای پخت جگر است، که در این روش، جگر را درون یک لایه نازک چربی میپیچند و سپس روی آتش کباب میکنند.
جگروز از غذاهای محلی لرستان محسوب میشود و در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت شده است. جگروز در ایلام، کرمانشان، کردستان و مناطق کردنشین عراق طبخ میشود.
جگر گوسفند (کبد گوسفند) یکی از خوراکیهای کبابی مورد علاقه ایرانیها است که سرشار از آهن و ویتامینهای گروه ب است و برای درمان کم خونی فقر آهن و برای کاهش دردهای دوران قاعدگی توصیه میشود در هفته پیش از شروع قاعدگی خانمها یک وعده جگر گوسفند میل نمایند.
دستور تهیه جگر با توجه به ذائقه افراد میتوند بسیار متفاوت باشد مثلا جگر کبابی، پاته گر و جغور بغور و .... معمولا رایجترین دستور تهیه جگر، به سیخ کشیدن تکههای کوچک جگر و کباب کردن آن روی زغال است که عطر و طعم بی نظیری دارد.
کباب جگر در استان لرستان به نام جگروز لرستان معروف است که معمولا دور تکههای جگر را لایهای چربی میکشند و سپس روی آتش کباب میکنند که طعم و کیفیت بسیار خاصی پیدا میکند.
چربیای که در دستور تهیه جگروز روی جگر کشیده میشود به نام " وز " شناخته میشود. " وز " چربی پرده مانند و نازکی است که اطراف شکمبه و سیرابی را گرفته است و میتوانید از آن بای تهیه جگروز یا جگر پرده پیچ یا جگر پیچ استفاده کنید.
" جگروز " از ترکیب دو کلمه " جگر " و " وز " بوجود آمده است که به مواد تشکیل دهنده غذا اشاره دارد.
جگروز لرستان
مواد لازم جگروز لرستان
زمان آماده سازی: ۳۰ دقیقه
زمان پخت: ۲۰ دقیقه
جگر ۱ دست بزرگ
وز بزرگ ۱ عدد
نمک به میزان لازم
فلفل به میزان لازم - اختیاری
طرز تهیه جگروز لرستان
جگر را بشویید و در صافی بگذارید تا آب اضافه اش گرفته شود.
وز را هم جدا گانه بشویید و آویزان کنید تا آبش گرفته شده و کاملا خشک شود.
جگر را به اندازه دلخواه و قطعات مساوی برش بزنید و به سیخ بکشید و رویشان کمی نمک بپاشید.
با توجه به اندازه سیخها، وز را برش بزنید و رویش کمی نمک و فلفل بپاشید.
هر سیخ جگر را روی یک تکه وز بگذارید و کاملا دور پیچش کنید و یپی روی حرارت ملایم کباب کنید.
آتش مناسب برای پخت جگر نباید زبانه داشته باشد در غیر اینصورت باعث سفت شدن بافت جگر خواهد شد.
روش دیگر برای تهیه جگروز به این صورت است که هر تکه جگر را داخل یک تکه کوچک وز بپیچید و بعد از آن جگرها ۲ ساعت در یخچال قرار دهید تا استراح کند و سپس آنها را به سیخ بکشید. این روش طبخ جگروز ایلام میتواند کیفیت و طعم بهترین به جگروز بدهد.
میتوانید ابتدا تکههای جگر را به همراه تکههای دنبه و فلفل دلمه به سیخ بکشید و روی آتش کباب کنید تا نیم پز شود. سپس چند سیخ جگر را کنار هم در یک ورق چربی بپیچید و دوباره روی آتش بگذارید تا پختش کامل شود.
جگروز را میتوانید به همراه نان و لیموترش و سبزیجات تازه مثل یحان و فلفل سبز میل نمایید.
از آنجایی که وز بافت نازک و چربی دارد باعث میشود که جگرها طعمی عالی بگیرند و نرم و آبدار باشند و اصلا حالت خشک نداشته باشند.
منبع: بیتوته