«تابناک با تو» - در ایران اخیرا در مورد کوسکوس آموخته اند و در همه خانهها تهیه نمیشود. کوسکوس در منوی رستوران بسیار بیشتر دیده میشود: به عنوان یک غذای جانبی برای گوشت و ماهی، یا به عنوان یک افزودنی به سالادها از کوسکوس استفاده میشود. از نظر ظاهری، کوسکوس شبیه برنج فرآوری نشده است، اما در واقع کوسکوس، برنج، کینوا یا غلات نیست. نزدیکترین به کوسکوس ... ماکارونی است! ما به شما خواهیم گفت که چگونه تهیه میشود و چگونه مفید است. نه برنج و نه غلات: چه چیزی با کوسکوس مفید است، چگونه آن را بپزید و با چه چیزی بخورید؟
چه کسی و چه زمانی کوسکوس را اختراع کرد
کلمه کوسکوس یا بلغور عربی مانند طلسم جادویی به نظر میرسد، گنبدهای آبی مساجد، شبهای پر از رنگ و صدای فریاد موذن از مناره را در سکوت اوایل صبح زنده میکند. به طور کلی، این است: جهان پس از کشف همه گنجینههای آشپزی آفریقای شمالی، کوسکوس را به رسمیت شناخت. این یک "بلغور" مورد علاقه و غذایی به همین نام است که قرنها در الجزایر، صحرای غربی، لیبی، سودان، تونس و البته در مغرب در آشپزی استفاده میشده است.
امروزه کوسکوس یکی از محبوبترین "افزودنی" در فرانسه است. با این حال، اگر به یاد داشته باشید که کشورهای ذکر شده برای مدت طولانی مستعمرات فرانسه بودند، همه سوالات از بین میروند.
داستان مغرب قرنهای XI-XIII یا تاریخچه کوسکوس
البته، هیچ کس نام شخصی را که کوسکوس را اختراع کرده نمیداند. اولین ذکر مکتوب از این غذا در اسناد تاریخی قرن سیزدهم یافت میشود، اما در آن زمان حداقل برای چند قرن پخته شده بود.
پختن کوسکوس فقط یک کار آشپزی نبود، بلکه یک مراسم کامل بود. زنان در سنین مختلف دور هم جمع شدند، روی زمین پوشانده شده از تشک نشستند (به مردان اجازه ورود داده نمیشد، بنابراین مجبور نبودند سر خود را بپوشانند)، داستانهای خنده داری تعریف میکردند، از شوهران، فرزندان یا افزایش قیمت شکایت میکردند و از نگرانیهای روزمره دور میشدند.
آرد و بلغور مرطوب با آب (در زمانهای قدیم ممکن است جو پخته شده داشته باشند) با مقدار کمی روغن زیتون مخلوط شده و به آرامی از طریق الک درشت مالیده میشوند و گرانولهای کوچک به شکل نامنظم بدست میآید. سپس آنها را خشک یا بلافاصله جوشانده و گوشت یا لوبیا، سبزیجات یا میوههای خشک، ادویهها یا عسل را به فرنی حاصل اضافه کردند.
امروزه کوسکوس به روش کارخانهای تولید میشود، اما در مراکش هنوز بهترین کوسکوس یا بلغور عربی برای پختن بصورت دستی قلمداد میشود: برای خانمهای خانه دار که خرید آماده کوسکوس را در شأن خود نمیدانند - "غلات" ساخته شده در فروشگاه، حتی گرانولهای خشک ساخته شده در خانه برای استفاده در آینده واقعاً پذیرفته نیست. این سنت مشابه سنت ایرانی است: به عنوان مثال، میتوانید قورمه سبزی آماده را در یک فروشگاه خریداری کنید، اما درست کردن آن موضوع دیگری است.
خانمهای خانه دار مدرن مراکشی اغلب آرد اضافه نمیکنند، بلکه اسمیدا - بلغور محلی مصرف میکنند. بزرگتر و زردتر از غلاتی است که ما به آن عادت کرده ایم و کوسکوس یا بلغور عربی حاصل از آن سبک و ریز است.
انواع کوسکوس
انواع مختلفی از کوسکوس در غذاهای سراسر جهان وجود دارد. مشهورترین آنها مراکشی، اسرائیلی و لبنانی است: ۲ مورد اول اغلب در سوپرمارکتها و فروشگاههای آنلاین دیده میشوند.
کوسکوس مراکشی کوچکترین است، هر دانه بزرگتر از یک دانه بلغور نیست؛ هنگامی که پخته میشود، یک ساختار چسبناک ظریف به دست میآید. این کیفیت به شما امکان میدهد ظرف چند دقیقه از سوپ تا دسر هر غذایی را تهیه کنید.
کوسکوس اسرائیلی (که اغلب به آن مروارید نیز گفته میشود) بسیار بزرگتر است و بیشتر شبیه برنج یا ماکارونی است. این عطر و طعم مغز گردوی مشخصی دارد و پس از پخت، بافتی شلتر دارد. کوسکوس اسرائیلی را به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه بجوشانید.
کوسکوس لبنانی (مغربیه) بزرگتر از همه است و طولانیترین زمان پختن را دارد.
خواص و مضرات کوسکوس
ارزش غذایی در هر ۱۰۰ گرم:
کالری - ۳۷۵.
پروتئینها - ۱۲.۹ گرم.
چربی - ۰.۵ گرم.
کربوهیدراتها - ۷۲.۵ گرم
از آنجا که کوسکوس مانند بلغور یا برنج و غلات نیست، بسته به روش تولید و تولید کننده، ارزش غذایی کوسکوس یا بلغور عربی میتواند متفاوت باشد. مانند ماکارونی، کوسکوس حاوی فیبر، پروتئین و همچنین ویتامینها، مواد معدنی و عناصر کمیاب است.
در اینجا موارد اصلی وجود دارد:
ویتامینهای گروه B - برای سلامت سیستم عصبی مرکزی، وضعیت خوب پوست، مو و ناخن مورد نیاز است.
فسفر - مورد نیاز برای متابولیسم و متابولیسم هورمونی.
پتاسیم - برای رشد عضلات و عملکرد طبیعی ضروری است.
آهن - سطح بالایی از هموگلوبین در خون را فراهم میکند.
مس - از بیماریهای مفصلی جلوگیری میکند، به سنتز هورمون زنانه استروژن کمک میکند.
فیبر - به بهبود هضم غذا و عادی سازی میکرو فلورای مفید روده کمک میکند.
چه کسی نباید کوسکوس بخورد
این غذای کاملاً خوشمزه منع مصرفی هم دارد: نباید توسط افرادی که دچار عدم تحمل گلوتن هستند بخورند. در افرادی که دیابت تشخیص داده اند باید با احتیاط مصرف شود.
طرز تهیه کوسکوس برای یک وعده غذایی خوشمزه
کوسکوس به خودی خود طعم ندارد، بنابراین با هر نوع غذا و ادویهای مطابقت دارد. این کیفیت گلولهها را به ماده اصلی تقریباً ضروری در غذاهای روزمره شرقی (و اکنون غربی) تبدیل میکند.
در وطن اصلی کوسکوس، با گوشت بره و مرغ، غذاهای دریایی و هشت پا، رازیانه و ساردین سرخ شده، تخم مرغ و نخود جوشانده، حبوبات و ذرت، سبزیجات، سبزیجات تازه، خورشتی، سرخ شده یا تخمیر شده، فلفل تند سرخ شده یا هر نوع ادویه مصرف میشود.
به طور سنتی، کوسکوس در یک بخارپز مخصوص دو طبقه ساخته شده از فلز یا سرامیک طبخ میشود. به آن بورما (یا kuskusye) گفته میشود. در قسمت پایین (تانجیر)، گوشت پخته میشود و در قسمت فوقانی، کوسکوس بخار پز میشود. سپس همه چیز با هم مخلوط میشود یا به عنوان یک غذای اصلی و یک غذای فرعی سرو میشود. برای پخت غذاهای شور و شیرین از کوسکوس و تاگین (قابلمه سفالی با درب مخروطی شکل) مناسب است. اما حتی در معمولیترین قابلمه، شما میتوانید به راحتی و به سرعت کوسکوس را تهیه کنید.
کوسکوس یا بلغور عربی فوری وجود دارد که دارای گیاهان معطر، گوجه فرنگی خشک شده، ادویهها یا قارچ است. فقط باید آب جوش را روی آن بریزید و آن را برای چند دقیقه روی حرارت نگه دارید. در اینجا چند روش برای استفاده از کوسکوس آورده شده است.
غذای سریع و ساده بلغور عربی یا کوسکوس
نسبت استاندارد کوسکوس به آب (یا آبگوشت) حدود ۱: ۱ است (اگر در قابلمه بجوشد، مایعات باید ۱ سانتی متر بالاتر از سطح کوسکوس باشد). میتوانید "غلات" را با آب سرد یا آب جوش بریزید: چند دقیقه بپزید، چند دقیقه دیگر در قابلمه با درب بماند و سپس هر چیزی را اضافه کنید یا فقط روغن و نمک بریزید.
فرنی کوسکوس با شیر
کوسکوس - ۱ لیوان
شیر - ۰.۵ لیتر
شکر برای طعم.
مقدار اندکی نمک.
برای مزه کمی وانیل و / یا دارچین.
میوههای خشک (اختیاری) - تعداد انگشت شمار.
کره (می توان با نارگیل جایگزین کرد) - ۲ قاشق غذاخوری.
شیر را با ادویه، شکر و نمک در قابلمه بجوشانید، حرارت را خاموش کنید. کوسکوس یا بلغور عربی را اضافه کنید، خوب مخلوط کنید، روغن، میوههای خشک شسته و خشک را اضافه کنید، روی آن را بپوشانید. بعد از ۱۰-۱۵ دقیقه با چنگال هم بزنید، سرو کنید.
طرز تهیه پلو با کوسکوس
کوسکوس - ۲ فنجان
گوشت (گوشت گاو یا مرغ) - ۴۰۰ گرم.
پیاز - ۱ عدد.
هویج - ۲ عدد.
سبزی اختیاری
ادویه جات و ترشی جات - برای طعم و مزه
سیر - ۳ حبه (پوست نگیرید، فقط لایه بالایی را بردارید).
کشمش شسته و خشک شده - یک مشت.
روغن نباتی - ۴ قاشق غذاخوری. من
نمک - ۲ قاشق چایخوری
روغن را در ماهیتابه یا قابلمه گود گرم کنید. هویجها را که به صورت نواری بریده شده سرخ کرده تا زمانی که قهوهای طلایی شود، پیاز خرد شده را اضافه کنید. با هم سرخ کنید تا کاراملی شود. گوشت را به صورت تکهای اضافه کنید، سرخ کنید تا ترد شود. روی آن را با آب بپوشانید، سیر و ادویهها را اضافه کرده، روی آن را بپوشانید و به مدت ۱ تا ۱.۵ ساعت روی حرارت خیلی ملایم بپزید. وقتی گوشت نرم شد، حرارت را خاموش کنید، کوسکوس، نمک و کشمش را اضافه کنید (اگر مایعات کافی ندارید، مقدار مناسب را اضافه کنید). بگذارید به مدت ۲۰ دقیقه بماند و روی آن را بپوشانید (می توانید روی آن را با حوله بپوشانید)، سپس سبزی خرد شده را اضافه کرده و خوب هم بزنید.
طرز تهیه سالاد مجلسی تبوله عربی لبنانی با کوسکوس
کوسکوس - ½ لیوان.
خیار - ۱ عدد.
گوجه فرنگی - ۱ عدد.
فلفل دلمهای (قرمز، زرد و سبز) - نصف هر کدام.
گیاهان تازه (ریحان، شوید، نعناع، جعفری، گشنیز) - چند شاخه.
سیر - ۲-۳ حبه.
لیمو - ۱ عدد.
روغن زیتون - ۳ قاشق غذاخوری
دانه خردل - ۱ قاشق چایخوری
نمک و ادویه برای طعم و مزه.
آب جوش را روی کوسکوس یا بلغور عربی بریزید تا آب یک سانتی متر روی آن باشد، ۱۰ دقیقه کنار بگذارید و روی آن پوشانده شود، سپس آب آن را خالی کرده تا خنک شود. در این زمان، سبزیجات را خرد کنید، یک سس با روغن زیتون، خردل، نمک و آب لیمو درست کنید. همه چیز را مخلوط کنید. گرم یا سرد سرو کنید.
طرز تهیه مسفوف تونسی
Mesfuf (غذای جشن مراکش)
کوسکوس - ۱ لیوان
خرما ریز شده و هسته گرفته- ⅓ قاشق غذاخوری.
کشمش - ⅓ قاشق غذاخوری.
دانههای انار - ⅓ قاشق غذاخوری.
عسل - ¼ قاشق غذاخوری.
مخلوط آجیل (خرد) - تعداد انگشت شمار.
کره ذوب شده (یا میتواند با نارگیل جایگزین شود) - ۴ قاشق غذاخوری.
کوسکوس را با آب جوش بجوشانید، آن را در قابلمه با درب نگه دارید. کوسکوس را با عسل، میوه خشک، دانههای انار، آجیل و کره را ترکیب کنید. گرم یا سرد سرو کنید.
غذای بعدی سفا Seffa نامیده میشود، با کوسکوس یا بلغور عربی بخارپز شده در شیر، بادام، گلاب و شکر تهیه میشود.
بلغور (عربی) کوس کوس را از کجا بخریم
در صورت تمایل، یافتن آن در هر سوپرمارکت یا فروشگاه آنلاین، معمولاً در بخش غلات، برنج یا کالاهای عجیب و غریب، کاملاً آسان است. دستورالعملهای موجود در بسته را بخوانید - خواه نیاز به پختن نوع انتخاب شده دارید یا فقط آب جوش را روی آن بریزید و صبر کنید.
نحوه نگهداری کوسکوس یا بلغور عربی
خشک کوسکوس یا بلغور عربی را میتوان در ظرف محکم بسته یا در بسته بندی اصلی باز نشده در یک مکان تاریک و خشک برای حداقل دو سال نگهداری کرد. هر از چند گاهی لازم است که بررسی کنید آیا رطوبت وارد ظرف شده است یا خیر. نباید بوی کپک زده و یا بوی خاک داشته باشد.
کوسکوس پخته شده میتواند تا سه روز در یخچال نگهداری شود، اما سطح آن خیلی سریع باد میکند، بنابراین حتما ظرف را با درب ببندید. کوسکوس مخلوط با غذاهای دیگر باید ظرف ۴۸ ساعت خورده شود.
چند واقعیت جالب دیگر درباره کوسکوس که احتمالاً نمیدانید
نام کوسکوس یا بلغور عربی در زبانهای مختلف متفاوت به نظر میرسد. اینها برای عربها kuskusi است، برای لیبیاییها kuseksi، برای اسرائیلیها Ptitim (اتفاقاً این کلمه ممکن است روی بسته بندی هم باشد!).
کوسکوس در کتاب رکوردهای گینس
کوسکوس ۲۰ سال پیش وارد کتاب رکوردهای گینس شد. در تونس، یک غذای دلچسب تهیه شد که شامل ۲ تن کوسکوس، ۳۵ گوسفند و ۲۵۰ مرغ و تقریبا یک تن سبزیجات بود. ۱۰ هزار نفر این غذا را خوردند، فقط ۲ ساعت طول کشید، اگرچه تهیه غذا کمی بیشتر طول کشید چند صد سرآشپز در مراحل پخت و پز شرکت کردند.
سیسیل یک جشنواره سالانه کوسکوس برگزار میکند: برای یک هفته کامل، آشپزهای کشورهای مختلف در مهارت و نبوغ رقابت میکنند. در این زمان، ساکنان شهر ساحلی San Vito Lo Capo به طور کامل پخت و پز را متوقف میکنند، زیرا خیابانها پر از بوی مسحورکننده غذایی است که میتوان درست در پیاده روها و پارکها خورد. از طرف دیگر، گردشگران به طور ویژه به جزیره میآیند تا از طریق سرآشپزهای برجسته این کره خاکی، بازدیدها و خوراکهای جدید را امتحان کنند.
و با کلمه کوسکوس ... به حیوانی گفته میشود که در استرالیا زندگی میکند. این یکی از بزرگترین حیوانات درخت پیما است، از نظر ظاهری آنها شبیه پوزوم هستند. ساکنان بومی گاهی آنها را به عنوان حیوانات خانگی نگهداری میکنند.
منبع: سیارک