روستایی با ساکنین اروپایی نزدیک تهران
کد خبر: ۲۰۹۶۸۴
تعداد نظرات: ۲۳ نظر
تاریخ انتشار: 2021 April 22    -    ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۲
آیا می‌دانستید در حوالی استان قزوین روستایی وجود دارد که اهالی آن به زبان رومانی صحبت می‌کنند و ریشه آ‌ن‌ها به ایتالیا، یونان و فرانسه بازمی‌گردد؟ البته این حرفی است که ساکنین شهر می‌زنند و این موضوع که دقیقا از کدام کشور وارد ایران شدند مشخص نیست.

 آیا می‌دانستید در حوالی استان قزوین روستایی وجود دارد که اهالی آن به زبان رومانی صحبت می‌کنند و ریشه آ‌ن‌ها به ایتالیا، یونان و فرانسه بازمی‌گردد؟ البته این حرفی است که ساکنین شهر می‌زنند و این موضوع که دقیقا از کدام کشور وارد ایران شدند مشخص نیست. اما چیزی که در آن نیازی به شک و شبهه ندارد، زبانی خاص ساکنین روستای زرگر است که گویش آن شبیه به زبان ایتالیایی بوده و حتی نوشتن آن هم به زبان لاتین صورت می‌گیرد.

این روستای تقریبا از ۲۰۰ خانوار تشکیل شده و اصلی‌ترین شغل مردمانش هم زراعت و پرورش دام و طیور است. زرگری‌ها با اینکه ریشه خود را از کشور‌های خارجی می‌دانند، به ایرانی بودن و فارسی حرف زدن خود افتخار می‌کنند و مذهب آنان شیعه است. در ادامه همراه ما باشید تا با این روستا اروپایی قزوینی و روایت‌های جالبی که از پیدایش‌شان در ایران حاکی می‌شود، اطلاعات بیشتری کسب کنیم.

روستای زرگر در کجا واقع شده؟

در جاده تهران قزوین نرسیده به شهرستان آبیک، روستای زرگر در دهستان بشاریات شرقی واقع شده است.

روستایی با ساکنین اروپایی نزدیک تهران

روستایی با ساکنین اروپایی نزدیک تهران

 

زرگری‌ها از کجا وارد ایران شدند؟

روایات متفاوت و زیادی درباره زادگاه زرگری‌ها و ساکن شدن‌شان در ایران وجود دارد. عده‌ای می‌گویند آن‌ها عشایری بودند که سال‌های بسیار دور به ایران مهاجرت کردند و در بخش‌های مختلفی از جمله روستای زرگر امروزی ساکن شده‌اند. همچنین این عشایر رومانی زبان در روستای وسمق استان مرکزی نیز دیده می‌شوند که به دلیل نزدیکی با اقوام دیگر، گویش و زبانشان به فارسی تغییر یافته. طبق این نظریه این عشایر کولی‌هایی بودند که به طور پراکنده به کشور‌های مختلف کوچ کردند و به یکجانشینی روی آورده‌اند، از این جهت متعلق به کشور بخصوصی نمی‌شوند.

در داستانی دیگر گفته می‌شود در جنگ‌های ایران و روم، تعدادی اسیر جنگی بخشوده شده و به آن‌ها اجازه داده شد تا در خاک ایران اقامت داشته باشند و این چنین این افراد خارجی برای نخستین بار در ایران ساکن شدند.

در یک فرضیه هم گفته می‌شود اسکندر مقدونی پس از جنگ با ایران و در حین برگشت، فرمان صادر کرد که هر کس از سپاهایان تمایل دارد می‌تواند در اینجا بماند. عده‌ای نیز حوالی قزوین روستایی ساختند.

 

حتی برای زرگر، نامیده شدن اهالی این روستا نیز داستان‌هایی وجود دارد. برخی می‌گویند زمانی که برای اهالی این روستا شناسنامه می‌گرفتند، زنان زیورآلات می‌ساختند و به همین علت نام روستا را زرگر انتخاب کردند. در داستانی دیگر که قدمت آن به ۳۰۰ سال پیش بازمی‌گردد گفته می‌شود: نادر شاه سه برادر طلاکار به نام‌های احمد، سیف‌الله و زبدالملک را از امپراطوری عثمانی به ایران آورد و روستای زرگر کنونی به عنوان چراگاه قشقایی به احمد واگذار شد.

زرگری یا رومانو زبانی از تبار هندو اروپایی است که توسط کولی‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت. کولی یا جیپسی‌ها کوچ‌نشینانی هستند که در سراسر اروپا و بخش‌هایی از آسیا دیده می‌شوند. امروزه زبان ساکنین روستای زرگر با زبان‌های رایج دیگر ایران به ویژه آذری ترکیب شده است و زبان فارسی نیز به عنوان زبان دوم در نسل‌های قبل‌تر آموخته می‌شد که به مرور زمان، فارسی جای خود را به زبان اصلی این روستا داده است.

روستایی با ساکنین اروپایی نزدیک تهران

به گفته همایون زرگر، پژوهشگر و از چهره‌های شناخته شده روستا، رومانو‌هایی که در دوران ساسانی وارد ایران شده بودند، بعد‌ها به دلیل سبک زندگی شان و این که یکجانشین نبودند، به نقاط دیگری از جهان مهاجرت کردند، اما شواهدی هست که نشان می‌دهد گروه دیگری از رومانو‌ها در دوران صفویه دوباره وارد ایران و در ناحیه کنونی روستای زرگر ساکن شده و از همین جا به چند نقطه در ایران مهاجرت کرده‌اند: «مرکز اصلی اقامت رومانو‌ها در ایران همین روستای زرگر بوده و تعدادی از آن‌ها بعد‌ها به مناطق دیگری در کشور مهاجرت کرده اند. در اردبیل ٣ ده هست که تعدادی از رومانو زبان‌ها آن جا ساکن شده بودند، البته طبق آخرین اطلاعاتی که دارم ساکنان این ده‌ها درحال حاضر به کلی زبان رومانو را فراموش کرده‌اند و ترکی صحبت می‌کنند.»

بخش دیگری از رومانو زبان‌های ساکن ایران در روستای قشلاق زرگر‌ها در شهریار ساکن‌اند، اما مستنداتی هست که گروهی از آن‌ها هم به استان فارس و منطقه‌ای در خوزستان مهاجرت کرده بودند: «در سال ٧٠ در سفری به فارس پیرزنی را دیدم که به طور پراکنده در صحبت‌هایش از کلمات زبان رومانو استفاده می‌کرد و آن جا بود که متوجه شدم در میان گروهی از عشایر هنوز این زبان رایج است، اما چون آن گروه در کوچ بودند، نتوانستم آن‌ها را پیدا کنم.» این‌ها را همایون زرگر می‌گوید.

همایون زرگر در مطالعاتی که روی زبان رومانو داشته، یافته‌هایی به دست آورده که نشان می‌دهد این زبان در مقطعی تحت تأثیر زبان ترکی رایج در میان ترک‌های شاهسون قرار داشته و به همین دلیل تعدادی از کلمات شاهسون وارد زبان رومانو شده است. همین شواهد در کنار دیگر مستندات، شاهدی است دال بر این موضوع که رومنوا‌هایی که اکنون در منطقه آبیک قزوین زندگی می‌کنند، درواقع بازماندگانی از همان گروهی هستند که در دوران صفویه وارد ایران شده‌اند.

در دایره المعارف شهرستان شهریار، احمد فرجی در مقاله‌ای به این موضوع اشاره کرده که زرگر‌ها با استقرار در روم شرقی که ترکیه کنونی است، به عنوان نیروی قزلباش به ایران پیوستند. بعضی‌ها بر این باورند که زرگر‌ها ۶۰۰ سال پیش، از سمت آناتولی به دلیل ییلاق و قشلاق به ایران آمدند و در دوره صفویه در این مناطق مستقر شدند و تاکنون توانسته‌اند زبان زرگری را که به نوعی رومی نامیده می‌شود، حفظ کنند.

لست‌سکند

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
|
Canada
|
۱۵:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۲
2
11
جالب بود
محمد ثانیا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
2
10
فکر کنم ریشه حقیقی دعوای زرگری .. و اصطلاح زبان زرگری... به همین مردم برگرده
اگر این فرضیه درست باشه قدمت این روستا بیش از پانصد ساله
بردیا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
10
19
شما بین کلمات زاضافه کنی گویش مردمان این روستا میشود حودشان خیلی خوشحال میشوند خارجی نامیده بشوند درحالیکه ایرانی هستند و نه رومانیایی ونه ایتالیایی هستند 0تا100ایرانی هستند و هر چنسال یکبار این متن تو سایتها دیده میشه
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۱:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
اینطور نیست و زبان مستقلی دارند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
5
31
تابناک تا کی قرار است این افسانه را تکرار کند؟ رومنی ها اروپایی نیستند بلکه از تبار اقوام کولی هستند و زبان ایشان، رومنی ربطی به زبان روی یا همان ایتالیایی باستان ندارد بلکه جزو زبان های هندی است و یک زبان هند و اروپایی به شمار می رود، و همانند فارسی واژه های مشترکی با زبان های اروپایی دارد ولی این افراد به هیچ وجه اروپایی نیستند. آپخش مکرر این خبر تنها نتیجه خود ناچیز پنداری و بیگانه ستایی است. رومی ها 1600 سال است که دیگر همسایه ما نیستند، و از حدود سال های 400 میلادی ایران با بیزانس همسایه بوده است که فرهنگ و زبان یونانی داشته است. چگونه این جمع معدود توانسته اند در این مدت طولانی هویت خود و زبان خویش را نگاه دارند؟ اینقدر افسانه سرایی نکنید کسر شان خبرگزاری تان است.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۲:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
این مردم یک طایفه کولی هندی هستند و هیچ ارتباطی به اروپا ندارند. به صورت کولی در خاورمیانه بخصوص ایران و ترکیه و همچنین کشورهای اروپایی زندگی می کنند. اروپایی بسیار بد با این بدبخت ها برخورد می کنند.
ناشناس
| |
۱۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
مردم رومنی Romani از شبه قاره هند هستند و نه از اروپا.
مردم کولی که روزگاری از هند به سرتاسر اروپا و (بعدها جهان جدید) مهاجرت کردند. ربطی هم به اروپا ندارند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
39
16
خدمت نویسنده محترم و البته شاید ناآگاه این متن باید عرض کنم زبانی بنام آذری وجود نداره و منظور ایشون زبان ترکی هست.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۰:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
البته زبانی بنام ترکی وجودنداره.زبان ترکی روبایددردشتهای مغولستان پیداکرد.زبان آذری های ایران زبان آذری ست
ناشناس
| |
۱۶:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
زبان ترکی و زبان مغولی از یک ریشه هستند منتها زبان ترکی قبل ازورود پرس ها در فلات ایران رایج بوده است. بعد از انقراض پرسها که تفاوت کلی با تاجیک ها و افغانها داشته اند ، تر ک ها تقریبا در تمام فلات ایران حضور پیدا کرده اند
naser
| |
۲۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
کاملا درست می فرمایید زبانی به نام زبان آذری هیچ وقت وجود نداشته و الان هم وجود ندارد. ناشناس 01:33 آنقدر بی سواد هستی که فرق زبان مغولی با زبان ترکی را نمی توانی تشخیص بدهی! کمی مطالعه کن و حرف های خنده دار نزن.
یاشار
| |
۲۱:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
شما که چنگیز رو دوست دارین کلا مال شما برین همون ترکستان . اینجا ایران است و ما فرزندان بابک خرمدین اذری هستیم . دم از سواد و فرهنگ هم نزنید چون اثلا به تاریخ مغول این دو کلمه نمیخوره
ناشناس
| |
۰۱:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۷
ناشناس 16:23! بر اساس کدوم سند و مدرک در این قسمت نوشتی"زبان ترکی قبل ازورود پرس ها در فلات ایران رایج بوده است"؟اصلا بر اساس چه متن و نوشته تاریخی معتبری از اون دوران و یا در باره اون دوران؟انقراض پرسها؟منظورت از انقراض پرسها دقیقا چیه؟چه انقراضی؟اصلا منظورت از واژه "ترک"در اون پاسخت چیه؟این نظریه های ساختگی و دروغین جدیدیه که در تفکرات پانترکیسمی ساخته شد؟
زنبورک
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
6
6
این مطلب که خیلی وقت پیش هم توی تابناک منتشر شده بود ولی جداً خوندن دوباره و چندباره اش خالی از لطف نیست.
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۴:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
3
9
می تونه کاملا درست باشه
سمت تبریز هم روستاهای شبیه این هست و اتفاقا کم هم نیستند .. جالبه که اسم محلشون رو هم از قدیم تونستن حفظ کنن
مثلا سمت شهرستان آذرشهر که از شهرستانهای آذربایجان شرقی هست روستای مجارنشین، محله ی رومیان، روستای میلان ... از این قبیل هستند
قیافه ی همه شون هم شبیه خود مجارها و ایتالیایی ها و اینا هست
یا روستاهای اطراف دریاچه اورمیه که ساکنینش زمان سلطان سلیم از ازمیر و یونان و قبرس به ایران فرر کردند و همونجا اطراف دریاچه ساکنن از این دست روستاها هستند

البته بعضی از اسامی هم صرفا به انتخاب مردم گذاشته شده .. مثل روستای آلمان در اهر :))
ناشناس
|
Switzerland
|
۱۰:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
0
13
رومانها تو اروپاوهم بعضی از کشورها به صورت کولی زندگی میکنند و اروپایی نیستند
مختار علیشاهی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
4
4
دوتا روستا در شهرستان شبستر هم هست که گویی بعد از فتح ایران توسط اسکندر مقدونی بعنوان قلعه و پایگاه نظامیان استفاده میشده این روستا های بنیس و سیس هستند ودر دامنه کوه میشو واقع شده اند زبان مردم این روستاها به مرور زمان ترکی شده بنابه نوشته مورخین اول بنیس را ساختند و بعد سیس را که کوتاه شده سیستر میباشد در واژه گان کار بردی مردم بنیس حرف ز خیلی بیشتر استفاده میشود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۳
0
6
نویسنده گلابی روما ها را با مردم رم باستان اشتباه گرفته.
دوست گرامی این ها یک طایفه هندی کولی هستند. و در برخی کشورهای شرق اروپا هم هستند و ربطی به اروپا ندارند. از نظر قیافه هم کاملا با مردم هند مشابه هستند.
هموطن
|
Malaysia
|
۰۲:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
1
0
به نام خدا. در زمینه زبان اذری بهتر نوشته های مرحوم کسروی که ساکن در اذربایجان عزیز و پاره تن خوانده شوند. تندرست و پیروز باشید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
0
8
اینها کولی هستند و ریشه هندی دارند و همه جای اروپا هم مهاجرت کرده اند.زبانشان و خودشان هیچ ربطی به اروپایی ها ندارند نمیدونم این مطالب کذب رو چرا منتشر میکنید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
0
2
کاش چند تا عکس می گذاشتید از روستا
حسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۸
0
0
این مردم یک طایفه کولی هندی هستند و هیچ ارتباطی به اروپا ندارند. به صورت کولی در خاورمیانه بخصوص ایران و ترکیه و همچنین کشورهای اروپایی زندگی می کنند.
خادمیان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۹
0
1
کاش تصویری از دستنوشته آنها را هم میگذاشتید و الفبای آنها را هم منتشر میکردید تا بهتر بتوان مقایسه کرد. البته این متن قدیمی است و هر چندسال یکبار منتشر می‌شود
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار