ثبت کوکوی گردوی تویسرکانی در فهرست میراث ملی
کد خبر: ۲۰۹۰۴۷
تاریخ انتشار: 2021 April 15    -    ۲۶ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۵
نام گردو هر روز بیشتر با نام شهر تویسرکان همدان هم‌نشین می‌شود. در آخرین مورد دو غذای گردویی دیگر از این شهر به فهرست میراث ملی ایران اضافه شدند. «مهارت پخت حلوا و کوکو گردو» در سال‌های پایانی امسال به بقیه رویداد‌ها و غذا‌های گردویی این شهرستان پیوستند.

ثبت کوکوی گردوی تویسرکانی به فهرست میراث ملی«تابناک با تو» - نام گردو هر روز بیشتر با نام شهر تویسرکان همدان هم‌نشین می‌شود. در آخرین مورد دو غذای گردویی دیگر از این شهر به فهرست میراث ملی ایران اضافه شدند. «مهارت پخت حلوا و کوکو گردو» در سال‌های پایانی امسال به بقیه رویداد‌ها و غذا‌های گردویی این شهرستان پیوستند.

گردوی تویسرکان هم از نظر اندازه و هم کیفیت زبانزد است. این گردو که به «کاغذی» هم معروف است، پوست نازکی دارد که شکستن آن را راحت‌تر می‌کند و میزان چربی آن هم بالاتر از سایر گردوهاست. فراوانی این محصول در تویسرکان باعث شده که گردو جزو جدانشدنی سنت‌ها و سفره مردم باشد.

ثبت کوکوی گردوی تویسرکانی به فهرست میراث ملی

علاوه بر کوکو و همین‌طور حلوای گردو، امسال مراسم «گردو تکانی» هم از این شهرستان در فهرست میراث ملی ثبت شد. رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان تویسرکان گفت که تاکنون شیوه پخت برخی غذا‌های دیگر محلی تویسرکان از جمله: آش سماق، گرده مغزی و ترشی گردو نیز ثبت ملی شده است.

ثبت کوکوی گردوی تویسرکانی به فهرست میراث ملی

کوکوی گردو علاوه بر تویسرکان در شمال ایران نیز مرسوم است. استفاده از گردو در کوکو سبزی نیز مرسوم است و آن را به‌صورت خرده‌های مغز گردو یا گردوی آسیاب شده به خمیر کوکو سبزی اضافه می‌کنند.

سال‌هاست که شهر‌های مختلف ایران تلاش می‌کنند با شناسایی آیین‌ها و رسوم مربوط به خودشان اسم‌ورسمی به هم بزنند. از اولین‌ها در این مورد شهر قمصر بود و گلابش.

رونق جشنواره گلاب‌گیری قمصر، بقیه شهر‌ها را هم به فکر انداخت که از نام برای خودشان نانی در بیاوردند. چند سالی است که مراسم جشن انار، جشنواره انگور و خرما در شهر‌های مختلف ایران برگزار می‌شود. در آخرین جلسه امسال شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس که به ریاست معاون میراث فرهنگی ۳۸ پرونده مورد بررسی قرار گرفت.

مراسم نوبان، مهارت ساختن و نواختن تنبوره از استان هرمزگان، مهارت باسنک و مراسم شوواری به پیشنهاد منطقه آزاد و ویژه اقتصادی قشم، مهارت پخت کوکوی گردوی تویسرکان به پیشنهاد استان همدان، شیوه سنتی فرآوری پنیر در مغار روستای اروانه و شیوه سنتی تهیه تلی شاهرود از استان سمنان جزئی از این پیشنهاد‌ها بودند.

از استان کرمانشاه مهارت بنه‌بافی، سنت تهیه و هدیه دادن سیب میخک‌کوب و مهارت پخت غذای شوانانه و از استان اصفهان نیز مهارت پخت بریانی اصفهان و مهارت تهیه پولک رسی باغبادران در جلسه شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسید.

طبق قانون، وظیفه تشخیص آثاری که قابلیت حفظ و نگهداری و ثبت در فهرست آثار ملی کشور را دارند بر عهده سازمان میراث فرهنگی است. دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی این وزارتخانه مسئولیت بررسی و مستندسازی پیشنهاد‌ها را بر عهده دارد.

کوکو گردو

کوکو گردو یکی از انواع کوکو‌های سنتی و قدیمی ایرانی است که بیشتر به عنوان عصران یا صبحانه سرو می‌شود. این کوکوی خوشمزه بر خلاف دیگر کوکو‌های ایرانی طعمی شیرینی دارد و به همین جهت شباهت‌هایی به شیرینی گردویی دارد. با مقدار موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است می‌توانید برای ۲ نفر کوکو گردو تهیه کنید. در صورتی که می‌خواهید مقداری کمتر یا بیشتری کوکوی گردو تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید. با آموزش آشپزی کوکو گردو با پارسی دی همراه باشید.

مواد لازم برای ۲ نفر
مواد لازم کوکو گردو

آب ½ پیمانه
شکر ۱ پیمانه
تخم مرغ ۱ عدد
زعفران به اندازه کافی
گردو ۴ قاشق غذاخوری
وانیل ¼ قاشق چایخوری
روغن مایع به اندازه کافی
دارچین ۱ قاشق سوپخوری
آرد برنج ۴ قاشق سوپخوری
بکینگ پودر ۱ قاشق چایخوری

طرز تهیه کوکو گردو

ابتدا گردو‌ها را در آسیاب خرد می‌کنیم و در کاسه‌ای مناسب می‌ریزیم سپس آرد برنج را به آن اضافه می‌کنیم، و سپس بکینگ پور، وانیل و دارچین را نیز می‌افزاییم و در پیاله‌ای تخم مرغ را می‌شکنیم و به مواد اضافه می‌کنیم.

و مواد را مخلوط می‌کنیم تا منسجم شوند. یک تابه مناسب را روی حرارت کم قرار می‌دهیم و روغن داخل آن می‌ریزیم و زمانی که داغ شد مقداری از مایه کوکو را در روغن می‌ریزیم و با یا قاشق روی آن را صاف می‌کنیم و اطراف مایه را مرتب می‌کنیم. یا می‌توانیم کف دست یا با قالب هر شکلی که تمایل داریم به کوکو بدهیم و در روغن سرخ کنیم. سپس کوکو‌ها را بر می‌گردانیم تا طرف دیگر آن‌ها نیز سرخ شود. قابلمه‌ای را روی حرارت می‌گذاریم.

و آب و شکر را داخل آن می‌ریزیم و صبر می‌کنیم تا شکر در آب حل شود و سپس زعفران دم کرده را می‌افزایییم و صبر می‌کنیم تا شربت غلیظ شود. شربت قوام یافته را روی کوکو‌ها می‌ریزیم تا جذب آن‌ها شود. نوش جان

ایندیپندنت

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار