«تابناک باتو» آش یکی از غذاهای سنتی ما ایرانیان به شمار میرود و یکی از معروفترین این آش ها، آش سماق است که در شهرهایی همچون اصفهان و همدان تهیه میشود. اکثر ملتهای جهان ما ایرانیان را به طبخ انواع آشهای خوشمزه و خوش عطر میشناسند.. آش سماق از انواع غذاهای محلی شهر همدان است که در بین مردم این شهر محبوبیت ویژهای دارد. دیگر شهرهای کشور نیز به دلیل طبخ آسان و طعم عالی آن را مورد استفاده قرار میدهند.
آش سماق یک نوع آشی سنتی محسوب میشود، زیرا دارای مواد غذایی پر انرژی همچون حبوبات است که دارای ارزش تغذیهای و خاصیت بسیار میباشد. آش سماق را میتوان در وعده ناهار و همچنین شام میل کرد. ناگفته نماند که این آش به دلیل انرژی فراوان و آبکی بودنش، بهترین غذای مصرفی برای وعده افطار نیز به شمار میآید تا کمبود آب بدن در طی روز را جبران کند.
در مورد خواص سماق به کار رفته در این آش میتوان گفت که سماق با طبع گرمی که دارد برای درمان بسیاری از بیماریها و عفونتها مفید میباشد. سماق با خاصیت فراوانی که دارد در غذاها و انواع سالادها به عنوان یک چاشنی طعم دهنده و مفید استفاده میشود. از خاصیتهای درمانی این چاشنی معطر میتوان به کاهش چربی خون، کاهش دیابت، سم زدایی بدن و نیز لاغری اشاره داشت. روشهای پخت متفاوتی در شهرهای گوناگون برای آش سماق با توجه به نوع طبخ و مواد اولیه آن ذکر شده است که در این پست تلاش کرده ایم تا بهترین و در عین حال سادهترین دستور را برای شما فراهم کنیم.
از نمونه آشهای مشابه میتوان به آش پرپوله، آش زرشک، آش چغندر و آش ترشی اشاره کرد.
مواد لازم
لوبیا قرمز: یک چهارم پیمانه
عدس: یک چهارم پیمانه
سماق:۱۵۰ گرم
بلغور:۲ پیمانه
پیاز: یک عدد درشت
گردو (خردشده): یک دوم پیمانه
سیر:۲ حبه
روغن مایع:۳ قاشق غذاخوری
چغندر معمولی:۲ عدد
شکر: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
نمک: به میزان کافی
زردچوبه: به میزان کافی
مراحل پخت
ابتدا حبوبات آش (عدس و لوبیا) را به همراه مقداری آب بگذارید نیم پز بشود.
سپس سیر رنده شده و بلغور را به آنها اضافه کنید تا بلغور با حبوبات پخته شود.
اگر در حین پخت دیدید آب مواد کم شده مجدد آب به آن اضافه کنید.
در زمانی که مواد بالا در حال پخت هستند، در تابه دیگری همزمان پیاز را به همراه زردچوبه و نمک تفت دهید. سپس به حبوبات اضافه کنید.
چغندر و گردو را به مواد اولیه پخته شده اضافه کنید.
نکته مهم (چغندر را از قبل به قطعات کوچک برش داده و بپزید).
سماق را در این مرحله به همراه ۳ پیمانه آب گرم بجوشانید و بعد از جوشیدن شکر (به دلخواه) را نیز به آن اضافه کرده و به قدری هم بزنید که شربت یک دستی تهیه شود.
این شربت را بعد از خنک شدن به مواد قبلی که در حال پخت هستند اضافه کنید.
پس از آنکه این شربت با آش مخلوط شد و به خورد مواد رفت (تقریبا ۱۵ دقیقه زمان میبرد.) آش شما آماده سرو است.
آن را با مقداری جعفری تزیین کرده و نوش جان کنید.
غذالند