چنگمال، میان وعده خوشمزه کرمانی
کد خبر: ۱۵۳۲۹۵
تعداد نظرات: ۳ نظر
تاریخ انتشار: 2019 August 12    -    ۲۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۵
چنگمال یکی از میان وعده‌های خوشمزه ایست که در کرمان تهیه می‌شود و در واقع از دسر‌های سنتی این استان است. این خوراک از خرما، نان سنتی و روغن حیوانی تشکیل شده است. مهمترین ماده این غذا خرما است همان طور که می‌دانید خرما دارای خاصیت‌های زیادی است که در اینجا به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

چنگمال، میان وعده خوشمزه کرمانی«تابناک باتو» چنگمال یکی از میان وعده‌های خوشمزه ایست که در کرمان تهیه می‌شود و در واقع از دسر‌های سنتی این استان است. این خوراک از خرما، نان سنتی و روغن حیوانی تشکیل شده است. مهمترین ماده این غذا خرما است همان طور که می‌دانید خرما دارای خاصیت‌های زیادی است که در اینجا به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

چنگمال، میان وعده خوشمزه کرمانی
خرما انواع مختلف دارد که شامل: رطب، خارک، پیارم و … است. هر شهری در جنوب ایران خرمای خاص خودش را دارد که نام‌های زیادی برای هر کدام وجود دارد. درخت خرما در نواحی گرمسیری ایران، عربستان و شمال آفریقا پرورش می‌یابد در واقع زادگاه خرما مناطق گرمسیری ست. میوه و هسته خرما هم از نظر غذایی ارزش داشته و هم در طب و درمان بیماری‌ها کاربرد دارد. مهمترین خواص خرما شامل خاصیت تب بر، آرامبخش به ویژه هسته آن، ضد سرطان، محرک و تقویت کننده قوای جسمانی و نیروی جنسی است.

مصرف خرما ضعف، سستی و بیحالی را از بدن دور میکند. خرما منبع بسیار خوبی برای تامین مواد غذایی مورد نیاز بدن مانند عناصر ضروری پتاسیم، منگنز، آهن، روی است و همچنین تامین کننده ویتامین‌های (آ)، (ای)، (ب) و (ث) است. پلی فنولها، مشتقات پیپرین، فیبر گیاهی، آنتی اکسیدان‌ها و استرول از دیگر مواد موثر موجود در میوه خرما است. مزاج خرما گرم و‌تر است. خرمای رطب رطوبتش از حرارتش بیشتر است؛ بنابراین کسانی که مزاج گرم دارند بهتر است از نوع تازه آن استفاده کنند تا خرمای رسیده که قدری خشک شده باشد. یکی از مهمترین خواص خرما خاصیت خون سازی است. خرما غنی از آهن، فولات و اسید فولیک است که برای خونسازی بسیار مفید بوده و درمان مناسبی برای کم خونی ناشی از فقر آهن است. فولات موجود در خرما به عنوان یک ماده غذایی خون ساز معرفی شده است. خوردن خرما برای همه افراد به ویژه زنان باردار به دلیل سرشار بودن از فولیک اسید مفید است.

چنگمال، میان وعده خوشمزه کرمانی

مواد لازم

کره یا روغن حیوانی: ۵ قاشق غذاخوری
خرما (بدون هسته): ۱ کیلو
نان: ۱ عدد
کنجد: ¼ لیوان
تخم گشنیز: ¼ لیوان
دارچین: ۱ قاشق مربا خوری
زیره سیاه: به مقدار لازم
زیره سبز: به مقدار لازم

مراحل پخت

در یک تابه مقداری روغن یا کره بریزید تا داغ شود.

سپس خرما هسته گرفته شده را داخل آن تفت دهید.

در حین تفت دادن خرما، گردوی خرد شده را هم اضافه کنید و همچنان تفت دهید تا رنگ خرما تغییر کند.

سپس زیره و ادویه‌های گفته شده را به همراه نان خرد شده به خرما‌ها اضافه کنید و هم بزنید تا جایی که روغن به خورد نان‌ها برود.

در این مرحله تابه را از روی حرارت بردارید و پس از کمی سرد شدن مواد، آن را با دست ورز دهید و به شکل توپک‌های کوچکی در بیاورید.

اگر دوست داشتید میتوانید کمی تخم شنبلیله هم به آن اضافه کنید تا طبع گرم خرما و گردو کمی خنک‌تر شود.

روی توپک‌ها کمی نارگیل یا پودر پسته بریزید و آن را در ظرف مورد نظرتان بچینید.

غذالند

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
بوشهر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۱
0
1
ببخشیدنویسنده متن فوق شناخت کاملی از خرما ندارد. به طوری که نوشته خرما انواع مختلفی دارد: رطب، خرما ، پیارم.
حال آنکه میوره درخت خرما تا رسیدن مراحل مختلفی را می گذزاند که به شرح زیر است: 1-تجیک 2- پهک3- خارگ 4- رطب 5- خرما
پیارم نام یک نوع درخت خرما است
و انواع خرما: 1- کبکاب2- برمی3- خنیزی4- برهی5- مرسو6- سمبرون( استعمران)7- شیخالی8- شاوی9- پیارم10- هلّو11- لشت و....
انودع خارک: 1- برمی زرد و بسیار شیرین 2- شیخالی قرمز و شیرین 3- برهی شیرین متوسط
و در آخر چنانچه خرما و یا خارک خراب شود به کشکال و گنگا تبدیل می شود که فقط برای خوراک دام خوب است .
خرمای بی کیفیت یا سیس و ضایعات همه خرماهای فوق نیز به کارخانه تولید تمبر و لواشک می فرستند.
محمود هاشم زایی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۲
0
0
با سلام
این میان وعده مخصوص یک منطقه مثل کرمان نمی باشد. به طوری که در منطقه بلوچستان به نام مالیدگ قدمت زیادی دارد. دلیل آن فراوانی وجود مواد اولیه در این منطقه است.
سعادت
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
0
0
با سلام در شهرستان خور وبیابانک هم که از توابع استان اصفهان می باشد چنگمال تهیه می کنند با این تفاوت که در مواد تشکیل دهنده آن از نان سمنو نیز استفاده می شود واین چنگمال در گذشته نه چندان دور در ایام عید نوروز برای پذیرایی از میهمانان تهیه می شده است والان نیز ادامه دارد
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار