برای کاهش فشارخون بالا سیر بخوریم یا نه؟
کد خبر: ۱۴۶۳۷۶
تاریخ انتشار: 2019 May 31    -    ۱۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۵

بنا به مستندات بالینی و شواهد علمی نوین، سیر در کاهش چربی خون، پیشگیری از تصلب شرایین در سنین بالا، و کاهش پرفشاری خفیف خون موثر است.

در بین مراجعان مطب مرتب از بیماران می‌شنویم که برای کاهش فشار خون سیر می‌خورند ولی گاهی پس از شنیدن شرح حال، انجام معاینه و ملاحظه آزمایش‌ها و جمع‌بندی نهایی از وضعیت شخص بیمار، به وی توصیه می‌کنیم که مصرف سیر را کم کند یا حداقل مصرف آن را تا مدتی پس از شروع درمان‌ها، کنار بگذارد.

از این رو شما هم اگر دچار فشارخون بالا هستید بهتر است به این نکته‌‌ها توجه کنید:
۱. اگر خوردن سیر در شما احساس تپش قلب و ضربان تند همراه با لرزش یا بیقراری پدید می آورد، به احتمال زیاد فشار خون شما را هم افزایش خواهد داد. هرچه سیر تندتر باشد این عارضه شدیدتر خواهد شد.

۲. اگر مکرراً به دلهره و یا خشم یا اندوه پنهان دچار می‌شوید و بدنبال آن دچار نوسان فشار خون می گردید، مصرف سیر تند برای شما بی زیان نخواهد بود. سیر تند می‌تواند سیستم سمپاتیک را در قلب تحریک پذیرتر کند و بدنبال آن فشارخون نیز ممکن است بالا برود.

* در این دو حالت هرگز نباید سیر بسیار تند و تیز بمقدار زیاد بخورید. ولی مصرف یک حبه کوچک (نه یک غوزه) سیر ملایم، همراه با برگ گشنیز یا رب انار ترش و شیرین می تواند این عوارض را کاهش دهد.

آگاه باشید که در متون طب ایرانی، سیر نسبت به فرد معتدل، در درجه سوم گرم و خشک دانسته شده و صفرای بسیار تند تولید می کند.

۳. مصرف سیر و فرآورده‌های دارویی آن در کسانی که داروهای ضد پلاکتی (مانند آسپرین، و تیکلوپیدین) یا داروهای ضدانعقاد و حل کننده لخته (مانند وارفارین، هپارین، کومارین، انوگزاپارین) مصرف می‌کنند، احتیاط دارد و می‌تواند خطر خونریزی را در بدن افزایش دهد. در مقالات و گزارش‌های موردی، نمونه های متعددی از وقوع این عوارض توصیف شده است.

❌ سیر هم عملکرد ترومبولیتیک (حل کننده لخته) و هم اثرات ضد تجمع پلاکت دارد و مصرف مستمر آن همراه با داروهای ذکرشده، بدون پیگیری و بررسی آزمایش خون و INR غیرمنطقی و خطرناک است.

۴. گاهی فشار خون بالا با انباشتگی گاز در معده و روده‌ها ارتباط دارد. در این حالت، میزان فشار خون پس از مصرف خوردنی های بادزا (نفاخ) زیاد می شود. در این صورت نیز مصرف سیر احتیاط مصرف جدی دارد و می تواند فشارخون را بالا ببرد. این خطر در افراد چاق با نفخ شدید و تحرک کم، جدی تر به نظر می‌رسد. گمان می رود که تجمع گاز ناشی از مصرف زیاد سیر (و نیز پیاز و پیازچه و تره) در امعاء و عروق، و اثرات کیفی سیر بر رطوبات داخل عروق، بتواند در چگونگی گردش خون و وضعیت دستگاه قلب و عروق اختلالاتی ایجاد کند.
بنابراین دیدگاه، مصرف سیرماست در این شرایط می تواند زیان آورتر از سیر تنها باشد.

۵. نکات آخر:
- به‌عنوان پزشک متخصص طب ایرانی، سیر را برای کنترل درجات بالای فشارخون به تنهایی و بدون ملاحظات آزمایشگاهی و بالینی، هرگز کافی نمی دانم.

- تجویز یا منع خوراکی‌های ظاهرا ساده ای مانند سیر در بیماری‌های جدی مانند پرفشاری خون و مشکلات قلبی، نیازمند دانش و تجربه طبی است.

سلامت نیوز

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار