ماجرای پر شدن حرمسرای شاهان قاجار
کد خبر: ۱۲۲۹۸
تعداد نظرات: ۳۲ نظر
تاریخ انتشار: 2015 September 24    -    ۰۲ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۲
در زمان قاجار مردان در گرفتن زنان از نظر تعداد هیچ محدودیتی نداشتند و تعداد زنان به توانایی مالی آنها بستگی داشت، بنابراین شاهان قاجار که از لحاظ مالی از همه داراتر بودند زنان بیشتری در حرمسرای خود جای می‌دادند.
در زمان قاجار مردان در گرفتن زنان از نظر تعداد هیچ محدودیتی نداشتند و تعداد زنان به توانایی مالی آنها بستگی داشت، بنابراین شاهان قاجار که از لحاظ  مالی از همه داراتر بودند زنان بیشتری در حرمسرای خود جای می‌دادند. زنان حرمسرا هم تا حدی بی خبر از همه جا، بخشی از تاریخ قاجار را تحت تاثیر وجودشان قرار دادند. آنها به بهانه‌های مختلف راهی حرمسراها می‌شدند. 

 

زنان حرمسرای شاهان قاجار چگونه انتخاب می شدند ؟

 

عده‌ای از زنان به دلایل سیاسی منتخبین حضور در حرمسرا بودند. ازدواج آقامحمدخان با گلبخت خانم دختر یکی از سران قبایل ترکمن برای اتحاد با این قبیله بود. این دست ازدواج‌های مصلحتی در زمان قاجار رواج زیادی داشت. آنها با سران ایل‌ها و طایفه‌ها وصلت می‌کردند. گاهی این حکام بودند که برای روابط با شاه پیش دستی می‌کردند، مثلا الله یارخان حاکم عصیانگر سبزوار به خاطر عذرخواهی از شاه، و ابراز پشیمانی، دختر خود را روانه دربار فتحعلی شاه کرد. همچنین محمدشاه با دختر قاسم خان یکی از سران طایفه قاجار که در تاریخ به نام مهدعلیا مشهور است ازدواج کرد. مهد علیا مادر ناصرالدین شاه بود.

 

 

زنان حرمسرای شاهان قاجار چگونه انتخاب می شدند ؟

 

 

 

زنان حرمسرا یکی از موضوعات ثابت نقل خاطرات از دوران قاجار است. کلنل ماساگوفسکی فرمانده بریگاد قزاق روسیه تزاری در ایران زمان قاجار در کتاب خاطرات خود می نویسد: «حرمسرای ناصرالدین شاه متشکل از چندصد زن می شد که اکثرا از میان منتفذترین طبقات جامعه گرفته شده بود. نه فقط با اعیان و اشراف ایران که در راس امور قرار گرفته و در خود تهران می زیستند بلکه حتی با دور افتاده ترین گوشه و کنار ایران، نزدیکترین وابستگی خویشاوندی داشتند. در زمان ناصرالدین شاه هیچ استان، هیچ شهرستان مهم، هیچ ایل و طایفه، هیچ ملاک با نفوذی نبود که شهره‌ترین زیبا رویان آنها نماینده‌ای در تهران نداشته باشد.»

 

 

زنان حرمسرای شاهان قاجار چگونه انتخاب می شدند ؟

 

ناصرالدین شاه و زنانش

 

گروه دیگری از زنان حرمسرا شامل دختران یا زنانی بودند که از طریق جنگ‌ها و یا دزدیده شدن و یا تجارت برده، اسیر و فروخته می‌شدند و تحت عنوان کنیز در خدمت شاهان قاجار قرار می گرفتند. در دوران آقامحمدخان در قفقاز پانزده هزار دختر به اسارت او در آمدند که تعدادی از آنها روانه‌ای حرمسرای او شدند و بقیه در بازارها به فروش گذارده شدند.

 

 رواج حرمسراهای قجری که نماد برجسته ای از هر حاکم ایرانی در آن زمان بود از زمان آقامحمدخان شروع شد. آقامحمدخان اولین پادشاه سلسله قاجاری با اینکه مقطوع‌النسل بود اما برای بستن دهان  اطرافیان ابتدا با بیوه برادر خود ازدواج کرد و سپس زنان زیادی را وارد حرمسرای خود کرد. زنان که هیچ ارزشی از نظر شاه نداشتند اما به حرمسرا آمده بودند تا قدرت و اعتبار او را زیاد کنند.

 

سلطان احمد میرزا، شاهزاده قاجار و پسر چهل و نهم فتحعلی‌شاه قاجار در کتاب خود(تاریخ عضدی) از خشونت‌های سخت آقامحمدخان به زنان خود می‌گوید: در دوران سی و هشت ساله فتحعلی شاه زنان زیادی را در حرمسرای خود جمع کرد.

 

میرزا ابراهیم آشتیانی از رجال دوره قاجار معتقد است:« از بدو ایجاد عالم تا حال، احدی از نسل آدم به کثرت اولاد و احفاد او نبود، و عدت اهل حرمسرای آن حضرت تخمینا پانصد نفر می شوند که علی الدوام با آنان به عیش مشغول بوده.»

 

در نوع و انتخاب زنان فتحعلی شاه هم نقل‌های تاریخی وجود دارد. تاج الدوله از همسران مشهور او رقاصه‌ای بیش نبود. سنبل خانم از دیگر زنانش از اسرای کرمان بود. اوج امیال فتحعلی شاه با قتل برادرش و تصاحب همسر او نمود می‌کند. مادر محمد علی خان از پسران فتحعلی شاه یک زن گرجی اسیر بود که شاه به علت زیبایی اش او را خریداری می‌کند.

 

 

زنان حرمسرای شاهان قاجار چگونه انتخاب می شدند ؟

 

 

 

حرمسرای قاجاری در زمان محمد شاه رونق کم تری دارد. اما ناصرالدین شاه در حکومت پنجاه ساله خود حرمسرای خود را گسترش داد. او از لحاظ تفنن طلبی در گزینش زنان، در راس شاهان قاجار است. ماجراهای زیادی از نوع انتخاب‌های ناصرالدین شاه، وجود دارد که به داستان می‌ماند اما واقعیت این است که بارها اتفاق افتاده بود که شاه به گشت و گذار می‌رفت، در بین راه دختری دیده و  می‌پسندید و دختر وارد حرمسرای شاه می شد.

 

امینه اقدس یکی از زنان قدرتمند شاه، در سفر به نواحی کردستان، به عنوان کنیز خریداری شده و بعد از آن به عنوان یکی از زنان قدر حرمسرا شناخته می‌شود. در سفر شاه به مازندران در مسیر دختری به نام فخری مورد پسند شاه قرار می گیرد و روانه حرمسرا می شود. مادر ظل السلطان بزرگترین پسر ناصرالدین شاه دختر آسیابانی بود که شاه در جوانی شیفته او شده بود. ناصرالدین شاه تعدادی از همسرانش را در مهمانی های که برای او برگزار می‌شد انتخاب می‌کرد.

 

مادام کارلاسرنا (جهانگرد ایتالیایی) مهمانی ها را این چنین توصیف کرده: « برای صاحب خانه افتخار بس بزرگی ست که شاه سری نیز به اندرون بزند و در چنین مواقعی زنان بدون حجاب در برابر شاه حاضر می شوند و تشریف فرمایی وی را با رقص و آواز جشن می گیرند.»

 

زنان حرمسرای شاهان قاجار چگونه انتخاب می شدند ؟

 

زنان در دوره ی قاجار مقید به داشتن حجاب بودند اما با این وجود مجاز نبودند تا با حضور ناصرالدین شاه از او رو بگیرند و در این دیدارها بود که بعضی از آنها به حرمسرا راه پیدا می کردند. ناصرالدین شاه به غیر از مراسم‌های بزم و مهمانی در مراسم تعزیه هم به دنبال یافتن دختران برای حرمسرای خود بود. حاجیه خانم علویه کرمانی در سفرنامه خود اطلاعاتی از دربار ناصری می دهد، او  می گوید: «امروز به طریق دیروز رفتم تعزیه. شاه اینجا شب و روز پهلوی زن‌هایش می‌نشیند. منزل خاصی ندارد. گاهی این اطاق، گاهی آن اطاق، گاهی پشت زنبوری با زن‌ها صحبت می‌کند. دخترهای مردم را تماشا می‌کند، پول می‌دهد. مردم بی‌عار هم دخترها را می‌آورند نشان می‌دهند.» 

 

راه دیگر ورود زنان به حرمسرای قاجاری، از طریق زنان حرمسرا بود. بعضی از زنان برای اینکه شاه را فریفته خیرخواهی خود کنند سعی در آشنایی شاه با کنیزان و خدمتکاران خود داشتند. زنان جا افتاده حرم تلاش می‌کردند که در اطراف خود خدمتکاران زیبا و خوش رو و تربیت شده داشته باشند. مثلا مادر شاهزاده ملک قاسم میرزا جهت جلب رضایت فتحعلی شاه چند نفر از خدمتکاران خود را تقدیم شاه کرد. امینه اقدس همسر ناصرالدین شاه دختران جوانی را که شاه مایل بود هر هفته یکی از آنها را صیغه کند برای وی تدارک می‌دید.

 

 

زنان حرمسرای شاهان قاجار چگونه انتخاب می شدند ؟

 

 

زنان برای دیدار با ناصرالدین شاه صف کشیده اند

 

نوع انتخاب زنان بر وضعیتشان در حرمسرا تاثیر می‌گذاشت. به همین دلیل تفاوتی که در اصل و نسب زنان وجود داشت از عوامل مهم کشمکش‌های بی پایان حرمسرا بود. زنانی که دارای ریشه خانوادگی سلطنتی بودند از دیگران متمایز می‌شدند.

 

از آنجایی که فرصت کافی برای سرکشی به همه زنان حرمسرا به ویژه در عهد فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه فراهم نبود محدودیت‌های خاصی برای تماس با شاه وجود داشت. مراسم سلام در اندرون انجام می‌شد. زنان حرمسرا براساس القاب و مناصب خود به ترتیب در صف سلام می ایستادند. در این مراسم دو زن حق نشستن داشتند و مابقی موظف بودند تا آخر مراسم سلام سرپا بایستند. همچنین برخورد شاه با زنان بزرگ زاده و معتبر با حفظ احترام کامل بود. سلطان احمد میرزا می‌گوید: «این زنان روزی یک ساعت حق حضور داشتند و در هنگام مراسم تشریفات در صفی جدا از سایر زنان می ایستادند و در هنگام دیدار و ملاقات شاه با آنان دیگران مطلقا حق حضور و تشرف نداشتند.»


باشگاه خبرنگاران
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
24
260
روح میرزا رضای کرمانی شاد باد
پاسخ ها
ناشناس
| |
۲۳:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
وقتی به داستان آخر شاهنامه و سرگذشت کشف بزرگمهر وزیر فکر می کنم، از حرمت و حیای بالای حرمسرای خسروان ساسانی در مقابل این شاه گربه های قجری انگشت به دهان می مانم.
واقعا قجر بیگانه ویرانه کرد این خانه.....
میثم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
5
231
اگه زن های خوشگلش اینا بودند پس زن های زشت دیگه چه شکل بودند خخخخخ
پاسخ ها
محقق
| |
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
ملاک زیبایی زنان در عهد قجر چاقی بوده چون مردم عادی بدلیل کار زیاد وسوء تغذیه همه لاغر رنگ پریده و استخوانی بوده اند پس چاقی یک امتیاز و دلیلی بر سلامت فردبوده واز آنجاکه مردی و مردانگی و تار سبیل مرد بسیار پر اهمیت و مقدس بوده این زنان حتی اگر سبیل هم نداشتند ،برای خودشان سبیل میکشیدند!
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
5
130
این همه عیاشی ؟؟ !!
علیرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
2
196
بسیاری از کشورها نظیر روسیه و ژاپن دوران شکوفایی خود را از همان زمان قاجار شروع کردند در حالی که پادشاهان قاجار به دنبال ..
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
5
175
کارهای انها باعث بدبختي امروز ايران
پوریا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
3
123
اینا زیبارو بودن؟؟؟؟؟یکی از یکی بی ریخت تر و بشکه تر
saeid
|
United States
|
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
2
146
"زنان برای دیدار با ناصرالدین شاه صف کشیده اند"

به راستی که چه مردمان با غیرتی بودیم !!
پاسخ ها
امين بديعي
| |
۲۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
مسأله غيرت نيست برادر جان ، فقر و بيچارگي فيل را از پا مياندازد !
ناشناس
| |
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
خیلی هم از حالا بهتر و برای زنان امن تر بوده. هر زنی می رود خیابان صد نفر جلوی پایش بوق می زنند و حتی اگر همسن مادربزرگشان هم باشد خجالت نمی کشند. یک شاه بوده حالا همه مساوی شدند همه شاهند.
مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
4
80
علاوه بر بی کفایتی و نداشتن سواد برای اداره امور مملکت حس همسر خواهی شاهان قاجار از همه دلایل برای خراب کردن مملکت مهمتر و جالب تره!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
9
41
آخرش همشون مردن
باید یکی روحشو احضار کنه ازش بپرسه حالا پشسمون هستی یا نه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
6
44
بابا اینا چقدر زشتن... وای وای... چه جوری دلشون میومده اینا رو عقد کنند ... دلشون به هم نمیومده.....
ای کی یوسان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۲
44
22
از کوزه همان تراود که در اوست
تمدنی با قدمت 2500 سال ، تجاوز به هفت مرد افغان! و ....
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۳
3
40
شاه را ببين مملكت رو ببين
واقعا تاسف بار است
اميدواريم تكرار نشود
صدقی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۳
7
36
ناصرالدین شاه هم مرد رعیت بیچاره و فقیر هم مردند لذت ها و دردها تمام شد وای به روز حساب
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۳
2
43
شاهان قاجار هم نماینده ای از مردم ایران و فرهنگ ایران ان روز بوده اند و تمام تحولات فعلی از نظر بهداشت لباس و شیوه زندگی در برخورد با تمدن غرب و شیوه زندگی انها وارد زندگی ما شده است حتی نوع سلیقه ما زیبایی پسندی و لباس اموزش و بهداشت و همیشه اقشاری از مردم به مناسبتهای مختلف در تقابل با ان بودهاند شا هان قاجار محصول همین اجتماع و فرهنگ بوده اند و انروز خیلی طبیعی بوده و حتی خوانین و مالکین هم در مقیاسی کوچکتر همینطور زندگی میکردهاند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۳
1
19
و نگاه لوازم آرایش اختراع شد...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۳
0
7
هرآنچه که رواست برماست
سلطان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۳
1
25
بعضی از زنها سبیل دارند یا من چشمام مشکل داره با با عجب.....سلیقه بودن
يك خواننده
|
United States
|
۲۳:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۳
5
18
اگر ساليانه چندين تن لوازم ارايش مصرف نميشد وأين همه جراحي زيبايي نبود ولباسها همان لباسهاي قديمي بود انوقت ميديدمزنهاي امروز هم همان شكلي بودند شايد هم بدتر
علت چاقی زنان حرمسرا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۴
1
20
علت اینکه هر کدوم از این زن ها که سنش بیشتره چاق تر هم هست بی تحرکیه. آنها از زمان جوانی که وارد حرمسرا می شده اند فقط میخوردند و میخوابیدند. (نه به مزرعه می رفتند و نه گاو میدوشیدند و نه حتی غذا درست کرده اند)
واقع بین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۴
6
18
لوازم آرایش را از زنهای فعلی بگیرید آنوقت مقایسه کنید و به زنهای آن زمان ایراد بگیرید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
0
0
شاهان قاجار ننگ تاريخ ايرانند!
ناشناس
|
United States
|
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
5
9
البته درمورد آغا محمد خان قاجاربا اندکی مطالعه متوجه می شوید که کاملا دراشتباهید و اطلاعاتتان نادرست است.درمورد بقیه شاهان قاجار هم بیشترحفظ قدرت بوده تا عیاشی.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
0
0
در كتاب اسرار پشت پرده حرمسرا ماجراهاي جالبي از زنبارگي و تنبلي و رفاه طلبي شاهان ايران و كشورهاي ديگر مثل روسيه تزاري نقل شده است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
8
14
درواقع قاجارها دراصل ایرانی نبودنددرکتاب تاریخ ثبت شده که قاجاریه طایفه ای ازنژادمغول بودند که ازمغولستان به سوی ایران کوچ نمودند ودرنواحی ارمنستان سکنی گزیدند. والا پادشاهان ایرانی اینجوری نبودند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
0
9
باهمین احمق کاریهاکشور راداغون کردند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۵
1
14
من یدونه زنم نمیتونم بگیرم با این اوضاع کار
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۶:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۹
0
2
حالا حساب کنید شاهی که بایستی به فکر مملکت داری باشه با این همه زن حتی نمی تونه از پس امور داخل کاخ بر بیاد چه برسه به یک کشور که ننگین ترین قراردادها و از دست رفتن سرزمین هامون در دوره همینها بود
شعبان اغلو شعبان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۹
0
3
شاهان قاجار ازقضا آدمهای باسوادی بودند، ناصرالدین شاه مسلط به زبان فرانسه بود، مظفرالدین شاه با توجه به تفکر دموکراسی خواهانه ای که داشت قانون مشروطه را امضا کرد که خیلی از دول غربی در ان زمان پارلمان نداشتند
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار