باتری باستانی بغداد، اختراع شده توسط ایرانیان +عکس
کد خبر: ۹۸۴۴۱
تعداد نظرات: ۶ نظر
تاریخ انتشار: 2018 January 24    -    ۰۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۴
نخستین بار در سال ۱۳۱۷ خورشیدی (۱۹۳۸ میلادی)، ویلهلم کونیگ باستان شناس آلمانی، در نشریهٔ کاوش و پیشرفت، طی مقاله‌ای خبر از وجود باتری‌های اشکانی می‌دهد.

در آن سال‌ها ویلهلم کونیگ که ادارهٔ موزهٔ ملی عراق را بر عهده داشت، هنگام کندوکاو در یکی از روستا‌های خواجه ربو (نزدیک شهر باستانی تیسفون - نزدیک بغداد)، به کوزه‌ای سفالی به بلندی چهارده سانتی‌متر برخورد که استوانه‌ای مسی در خود داشت و در میان آن استوانه نیز میله‌ای آهنی جای گرفته بود. بررسی‌ها از وجود ماده‌ای اسیدی، مانند سرکه و نیز خوردگی شیمیایی در آن ظرف سفالی خبر دادند.
 


کونیگ بر این باور بود که یک باتری باستانی را پیدا کرده و باید برای شناساندن آن به جهانیان و اثبات ادعای خود کوشش کند. او این پیل‌های تیسفون را Baghdad Battery نامید.

بررسی‌ها نشان داد که پیشینهٔ این باتری به حدود دو هزار سال پیش باز می‌گردد، یعنی زمانی که اشکانیان (پارت‌ها) بر میانرودان (بین النهرین) که از زمان کوروش بزرگ تا یورش اعراب به ایران، بخشی از خاک ایران بوده است فرمانروایی می‌کردند.

با آغاز جنگ جهانی دوم، ادامهٔ پژوهش‌ها درباره باتری‌های ایرانی به فراموشی سپرده شد. پس از بیست سال، جان پیرچنسکی (John B. Pierczynski) در دانشگاه کارولینای شمالی آمریکا اقدام به ساخت یک مدل از باتری‌های ایرانی کرد. وی برای الکترولیت از سرکه نیم درصد استفاده کرد و توانست یک ولتاژ نیم ولتی به مدت ۱۸ روز به نمایش بگذارد.

بدین گونه برای پژوهشگران ثابت شده بود که با کوزه‌های یافت شده در سرزمین ایرانیان می‌توان برق تولید کرد.
در سال ۱۹۷۸ آزمایش همانندی در شهر هیلدس‌هایم آلمان انجام شد. دکتر آرن اِگ برشت (Dr Arne Eggebrecht) نیز در مدلی که ساخته بود از سرکه انگور نیم درصد استفاده کرد و توانست شدت جریان ۱۵۰ میکرو آمپری را اندازه بگیرد.

دکتر اِگ برشت پس از این آزمایش موفقیت‌آمیز مایل بود کاربرد این باتری‌ها را برای آبکاری، بوسیله آزمایش عملی نشان دهد؛ بنابراین در سپتامبر همان سال نمونهٔ خود را به یک وان آبکاری طلا که یک تندیس نقره‌ای در آن قرار داشت وصل کرد، پس از دو ساعت و نیم، یک لایه یک دهم میکرومتری (۰ ٫ ۱ µm) روی تندیس نشسته بود. نتیجه این آزمایش به قدری شگفت انگیز بود که مجلهٔ اشپیگل در شماره ۲ اکتبر ۱۹۷۸ با آب و تاب از آن گزارش داد.
از سده نوزدهم میلادی تاکنون، الکساندر ولتا به نام مخترع باتری شناسایی شده است، حال آن که یافته‌های باستان‌شناسی در مناطقی از ایران نشان داده است که نزدیک دو هزار سال پیش از ولتا (۲۰۰ سال پیش از زادروز مسیح)، باتری در ایران در دوره اشکانیان ساخته شده است.

اکتشاف این اختراع ایرانیان به اندازه‌ای تعجب و شگفتی جهانیان را بر انگیخت که حتی برخی از دانشمندان اروپایی و امریکایی این اختراع ایرانیان را به موجودات فضایی و ساکنان فراهوشمند سیارات دیگر که با بشقاب‌های پرنده و کشتی‌های فضایی به زمین آمده بودند، نسبت دادند، و آن را فراتر از دانش اندیشمندان و پژوهشگران ایرانی دانستند. برای ایشان پذیرفتنی نبود که ایرانیان ۱۵۰۰ سال پیش از گالوای ایتالیایی (۱۷۸۶ میلادی) پیل الکتریکی را اختراع نموده باشند.
 

فرضیه‌های ارائه شده در زمینه یافته‌های باستان شناسان همگی بر این مطلب صحه گذاشته‌اند که این مجموعه در راستای کاربرد‌های الکتروشیمیایی مثل آبکاری فلز‌ها ساخته شده که کشف ظرف‌های آبکاری شده در نزدیکی‌های محل کشف این باتری، موئدی بر این مطلب است؛ یافته‌ای که به نوبه خود از یک جهش علمی تاریخی سرگذشت دارد.

کاربرد‌ها
کاربرد این مجموعه جهت فرآوری جریان الکتریکی (فرضیه منبع نیرو)، آبکاری زر بر دیگر فلزات (فرضیه آبکاری زر) و بهره گیری در درمان امراض با شوک الکتریکی (فرضیه کاربرد پزشکی) شده که همگی مؤید کاربری این مجموعه در مصارف الکتروشیمیایی است.

ایرانیان از این پیل‌های الکتریکی جریان برق تولید می‌کردند و از آن برای آبکاری اشیا زینتی سود می‌جستند. اما در پهنه دریانوردی ایرانیان از این اختراع جهت آبکاری ابزار‌های آهنی در کشتی و جلوگیری از زنگ زدن و تخریب آن‌ها استفاده می‌کردند.

ویژگی‌های باتری اشکانی
باتری کشف شده دربرگیرنده یک کوزه سفالی تخم‌مرغی شکل به بلندی ۱۴، قطر ۸ و دهانه ۳ ٫ ۳ سانتیمتر است که یک میله آهنی به درازای ۵ ٫ ۷ سانتیمتر به گونه ستونی در بخش میانی آن است و نقش قطب منفی باتری (آند) را بر دوش دارد. پیرامون این میله آهنی یک استوانه مسی به درازای ۸ ٫ ۹ و قطر ۶ ٫ ۲ سانتیمتر قرار گرفته که به کمک قیر در جای خود محکم شده‌است.

در بخش دهانه باتری از قیر برای آب بندی باتری بهره گیری شده‌است. میله‌های سیمی شکل برنزی یا آهنی که در نزدیکی محل مورد بررسی یافت شده‌اند، می‌توانسته‌اند نقش اتصال را بازی کنند. درباره الکترولیت به نظ می‌رسد از محلول‌های مس، سرکه و آبلیمو بهره گیری می‌شده است. با در نظر گرفتن این واقعیت که اسید استیک و اسید سیتریک به خوبی برای آن‌ها شناخته شده بوده است، می‌توان پنداشت که چه بسا از این محلول‌ها نیز بهره گیری می‌شده است. به گونه تئوری ولتاژ باتری اشکانیان اندکی برابر ۷۹ ٫ ۰ ولت است، ولی با آزمایش‌های انجام شده به کمک باتری همانند سازی شده پارت‌ها و بکارگیری محلول‌های الکترولیت گوناگون نشان داده شده که چنین باتری‌ای تنها قادر است ولتاژ ۵ ٫ ۰ ولت را فرآوری کند. جریان الکتریکی به دست آمده از این باتری هم در نزدیک چند میلی آمپر است.
 
عجیب ترین
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۴
12
3
اره بابا کالباس رو هم ما اختراع کردیم اسم اولشم کل عباس بوده
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۴
تو از همون نسل عرب هستی بدبخت که افتخارات پارس بودن رو نداری...
فدوی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۴
1
4
ناشناس اول تو نه ، ما اختراع کردیم تو داشتی کالباس می خوردی و می خوری و دیگر خیچ
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۴
1
0
همه دستاوردهای بشریت ایرانیست، مگر آنکه خلافش ثابت شود!!!
خجالت بکشید با این پیل بغداد... حداقل نت رو سرچ کنید که چقدر به این ایده خندیدن
پاسخ ها
هدی
| |
۰۶:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۸
شاید باورت نشه ولی عراق جز ایران بوده وقتی که ای باتری اختراع شده
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۵
1
1
اگر این اختراعات مال ترکیه یااعراب بود چکاراها که باهاش نمیکردن
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار