تصاویري از طبخ جیرجیرک در سیرجان
کد خبر: ۷۶۸۵۰
تعداد نظرات: ۶۲ نظر
تاریخ انتشار: 2017 June 18    -    ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۰
 حشراتی عجیب و نادر با عمر کم و به گفته مردم بومی فواید بسیار که در بیابان های اطراف کرمان از جمله شهربابک، زیدآباد و سیرجان دیده می شوند توجه بسیاری را به خود جلب کرده اند. این حشرات که گونه ای خاص از جیرجیرک هستند هرساله فقط در فصل بهار با شروع ماه خرداد تولید مثل می کنند و در پایان این ماه عمرشان به پایان می رسد.

جیرجیرک ها، با تاریک شدن هوا، بر روی بوته های (قیچ) که دربیابان های این مناطق فراوان هستند می چسبند و روی برگ های بوته تخم ریزی می کنند؛ بارش باران موجب ریختن این تخم ها به زمین و فرورفتن آنها در خاک می شود و پس از آن دوباره از دل خاک رشد می کنند و به بوته ها می چسبند و هرسال که بارندگی بیشتر باشد تعداد جیرجیرک ها نیز افزایش می یابد.

از آنجایی که این حشرات فقط در قسمت های خاصی از بیابان وجود دارند پیدا کردن آنها بسیار دشوار است اما به گفته بومیان به دلیل فواید دارویی بسیاری که دارند، مردم محلی و عشایری که به بیابان ها مسلط هستند در خرداد ماه به کسب و کار شکار و فروش جیرجیرک مشغول می شوند؛ به گفته مردم این حشرات گرانبها با طبیعت گرمی که دارند درمان بسیاری از درد ها از جمله نفخ و گرفتگی و درد دست و پا و کمر هستند.
 
 
 
 
منبع: میزان
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۶۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مهدی از خراسان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
8
84
ما بچه بودیم از اینا تو بیابون میدیدیم. اتفاقا یه عده میگفتن اینا خوراکیه ولی ما خیلی جدی نمیگرفتیم. خیلی حشره های خپل بی آزار دوست داشتنیه. ولی به شخصه اصلا تمایلی به امتحان طعم و مزه شون ندارم هههههه :)
پاسخ ها
وجدان
| |
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
این فوق العاده خوشمزه هست . حدود 20 روز پیش سمت خراسان جنوبی , دشت های شهر زیبای قاین زیاد بود و هر سالی که بارون زیاد بزنه , خرداد بعدش همین بقول شما جیرجیرک و بقول ما تژق خیلی بیشتر هست . خیلی ها فریزش می کنند و واسه زمستونشونم نگهداری می کنند. در ضمن اسم درستش زنجره هست
بتول
| |
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
کجا مشهد؟
ناشناس
| |
۱۷:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
انسان خلیفه روی زمینه وشأنش خیلی بیشتر ازینه که توی کره ایی به این بزرگی بخواد خودشو با این حشرات سیر کنه،،بهتره بمیره اما ازین چیزا نخوره وخوی بهشتی بودنش رو حفظ کنه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
5
23
کرمونیا به اینا میگن چنزو. البته قدیمیا بیشتر میخوردن الان کمتر تمایلل به خوردنشون هست.
ایمان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
67
24
بنده از جیرجیرک خورهای قهار هستم امتحانش یه بار ضرر نداره خیلی هم خوشمزست...
کیان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
10
16
در منطقه ما (خراسان رضوی) به این حشرات میگن " چز " که صدای آواز این حشرات بی ازار هم همین چزززززززز میباشد .ما هم که بچه بودیم میدیدم بعضا اینها رو میخوردن....و میگفتن خوشمزه هستش
پاسخ ها
آبی
| |
۱۶:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
من شنیدم گوشت خوک هم خیلی خوشمزه است .آخه این دلیله حالمون رو به هم زدید
ناشناس
|
-
|
۱۱:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
78
19
جیرجیرک حرام گوشته با چه مجوز شرعی میخورن
از حشرات فقط ملخ ای گوشتی حلال شده
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
جیر جیرک یک نوع ملخه
ناشناس
| |
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
شما توی جیرجیرک و ملخ گوشت دیدی؟!
ناشناس
| |
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
عرب ها چون در صحرا ملخ می گرفتند ومیخوردند آنرا حلال کردند.
ناشناس
| |
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
خدا شفات بده
ناشناس
| |
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
کی گفته جیرجیرک همون ملخه!!!!!!
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
5
6
آقا مجتبی آخه چراااااااااااااا
چنزووووووووو
ناشناس
|
Germany
|
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
1
19
بیچاره ها
علی منتظر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
29
26
قاعدتا نباید حلال باشه ...
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
5
72
ماعیب چینی ها میکنیم میگیم همه چیز خور هستن نگو در ایران خودمون .....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
27
20
خوردن حشرات حرامه که
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
3
13
اینها جیرجیرک نیستند. اسم اینها، زنجره است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
8
37
حالم بد شد!!!!
بهداد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
1
13
کیلویی چند؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
توی عکس نشون داده که کیلویی 5 هزار تومن هستش.
ناشناس
| |
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
شما وزن اون پلاستیک رو چطوری تشخیص دادی؟ :D
آرش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
3
31
من شنیدم ملخ حلال هست.
در کردستان یه زمانی میگفتند فلانی زرنگه و زبله شاید جیجیرک خورده .
ولی خودمونیم خیلی چینیهارو دست انداختیم به خاطر خوردن حشرات آخرش سر خودمونم اومد . الان اگه کسی گفت ملخ خور چی جوابشو بدیم؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
6
48
چه اشتباه بزرگی بود که عربها رو به خاطر ملخ خوردن مسخره میکردیم! هر نقطه از این کره زمین فرهنگی داره که باید محترم شمرده بشه!
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
حالا شما همین نکته را گرفتی!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
8
6
تژق
اسم اینها که نوعی زنجره هستند در زبان محلی خراسان جنوبی خصوصا" شهرستان قاین تژق است و به عمل بریان کردن آنها هم برجو کردن می گوبند (Berjoo). بسیار هم خوشمزه است .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
8
یادش بخیر تو سیستان موقع که دریاچه هامون برو بیای داشت از اینها خیلی زیاد بودن من شاهد بودم دیدم می خورند اما نه به این شکل مردمان سیرجان
ارسلان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
19
12
این جیرجیرک ها حلال هستند و فوق العاده خوشمزه ، یک بار خوردنش می ارزه توصیه من اینه حتما امتحان کنید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
11
10
شرم اوره
نقی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
9
10
با احترام به همه، دیگه کلا اشتهایم کور شد. حتی برای بعد از افطار!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
3
بابام میگفت یه زمانی هر سال ملخ ها زیاد بودن حمله میکردن به مزارع و همه گندما رو میخوردن دیگه هیچی برای خوردن نبود مردم از همین ملخا تغذیه میکردن. بعد از اونم خودم تو بچگی دیدم میخورن خودمم دو سه بار خوردم خوشمزه بود از این جیرجیرکها هم خوردم خوشمزه بود. ولی بعدش شنیدیم حرامه دیگه نخوردیم. الان سمت ما یعنی همون کرمان ندیدم کسی بخوره شاید عشایر هنوز بخورن ولی من ندیدم. فقط یادمه قدیما خیلی میخوردن
عرب زبان ایرانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
19
حالا دیگه فقط ما عرب ها ملخ خور نیستیم :) ، البته خوردن حشرات چیز عجیبی نیست، سرشار از پروتیین هستن ، توی شرق آسیا که همه مصرف میکنن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
2
1
اون که یک کیلو نیست حدود 350-400 گرمه.

احتمالا کیلویی بین 12000-15000 هزارتومنه.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
به چه چيزي دقت كردي عمو.........
احد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
0
7
یعنی این حیونها را زنده زنده برشته میکنند ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
18
چقدر بندگان خدا عربها رو مسخره کردیم. غافل از خودمان. خخخخخخخخخخخ
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
1
1
سمت غرب خراسان بهشون میگن سیک سیکونک ولی ندیدم و نشنیدم کهاز خوردنی بودنش حرفی بزنن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
6
بیچاره حیوان رو چرا زجرکش میکنید؟!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
10
حالم بهم خورد
الان که الحمدالله غذا زیاده
چرا جیرجیرک آخه؟
ناشناس
|
Germany
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
3
7
بیچاره جیرجیرکها
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
3
4
ظاهرا چوت طبعش گرمه و برای مقابله با سردی که مصرف میکنن طرفدار داره
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
5
لطفا یکی بفرماید مزه آن شبیه کدام غذاست؟
پاسخ ها
وجدان
| |
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
مزش یجورایی حدودا شبیه به سیب زمینی سرخ شده (طلایی رنگ و باریک) فوق العاده هست , هرچند ازونم بهتره . دست و پاهاشو و بالاشو باس بکنی و تازه به تازه باید بخورید در غیر اینصورت حس خوبی بهتون دست نمیده .
مرعشی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
12
3
آخه کسی نیست بگه بابا جون اول باید ببینیم حکم شرعی خوردن جیر جیرک چیه بعدا در مورد خواصش و مزه اش صبحت بشه
ali
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
7
4
به اینا طغز هم می گویند وبسیار خوشمزه اند و لذیذ دهنم اب افتاد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
1
12
تا حالا فکر می کردیم که تو چین و آسیای جنوب شرقی سوسک و جک و جانور می خورند و مذمتشون می کردیم ، نگو که ....!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
10
من کرمانی هستم.به این حشره میگن چنزو .اصلا هم جیر جیرک نیست.من خودم جرات نکردم بخورم ولی دیدم کسانی که خوردن و معمولا بعضی از روستایی ها وشهری هایی که میرن طبیعت گردی این حشره رو تفننی تو طبیعت میخورن و میگن مزه سیب زمینی سرخ کرده خیلی ترد میده و خوشمزه است. اینکه بفروشن و یا با هاش غذا درست کنن نه دیدیم نه شنیدم.از عکسها هم واضحه که ساختگی هستند.قیافه عابران رو نگاه کنین میفهمین که اصلا عادی نیست و هیچ کرمونی به اینا نمیگه جیرجیریک بنابراین اون کاغذ رو هم مطمئن باشین خبرنگار داده دست مثلا فروشنده
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
1
0
با سلام تو منطقه تاکستان خیلی زیاده دقیقا الان وقتشه هر کی می خواد بیاد اینجا در ضمن برای باغات تاکستان یه افته اسمشم زنجرس
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
3
5
دانشمندان پیش بینی کرده اند که طی صد و دویست سال آینده بعلن گرامایش زمین و گازهای گلخانه ای و کمبود منابع . حشرات گزینه اول برای تغذیه و کسب پروتیین هست . هر صدگرم گوش گاو کمتر از 20% پروتیین داره ولی هر صد گرم گوشت ملخ و حشرات 70% پروتیین داره . این بحث حلال و جرام بودن خوردن حشرات برای من تعجب آور است زیرا حشرات بویژه ملخ و جیرجیرک از گیاهان و برگهای تازه تغذیه میکنند و به نظافتشان بیش از ما رسیدگی می کنند!!!
مجید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
6
من موندم چرا آدم باید همچین چیزایی بخوره!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
2
0
در استان فارس بهش میگن تق تقو ,
اسی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۶:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
3
1
من خودم دیدم که برخی اهالی سیرجان از این سیرسیرک ها موسوم به "چینزو" هستند ، حتی بصورت خام می خورند و از مزه و فوایدش تعریف می کنند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
7
0
آبروی سیرجانی ها را هم برده اند بعضی ها! قبل از قضاوت در باره مزه اش باید بپرسیم آیا حلال است یا حرام؟ چرا برخی فقط به مزه توجه دارند؟ برخی چیزهای دیگر هم ممکن است مزه اش بد نباشد ولی دینت حرام کرده است می فهمی؟
زیبا احمدپور از تبریز
|
United States
|
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
2
3
دوست دارم امتحانش کنم با بناب کبابی بعنوان ادویه و تنقلات خیلی عالی میشه
سامان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۱
6
1
به لحاظ مذهبی حرام و به لحاظ اخلاقی عملی ناپسند و خلاف نظم طبیعت است چرا که چرخه محیط زیست را به شدت بر هم می زند. از ایرانی مسلمان و با تمدن چند هزار ساله بعید است.
نغمه
|
Ireland
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۱
0
2
والا من که هرچی نگاشون میکنم هیچ شباهتی بین این حشرات و جیرجیرک نمیبینم،،

اینا بیشتر شبیه سوسک اشپزخانه اند تا جیرجیرک و ملخ .
ارش جهانشاهی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۱
1
4
سالها در سیرجان و معدن گل گهر افتخار کارگری معدن را داشته ام . اصالتا اهل تهران هستم و هم اکنون هم تهران ساکن و شاغلم ... بماندولی درباره خوردن جیرجیرک نه همه که بعضی از هموطنان سیرجانی باید بگم که طبق تحقیق از اهالی سیرجان وقتی که در جنگ جهانی دوم انگلیسیهای اشغالگر همه اذوقه مردم ایران را سرقت کردند و قحطی امدمردم مشغول به خوردن جیرجیرک شدند و از اون موقع این قبح ریخته شد
مهدي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۳
3
2
همش ادعا همش ادعاي 2500 سال فرهنگ! آخه حشره خوري چه هنري هستش كه شماها داريد دربارش بحث ميكنيد؟ ازين قرار كرم و سوسك هم امتحان كنيد. احتمالاً اونها هم خوشمزه باشه! آخه به خودتون ميگيد چي؟ مگه قحطي اومده كه شما به حشره خوري پناه آورديد! خدايا خدايا كمي به ما عقل بده
حمیدرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۳
0
1
سلام من اهل سیرجان هستم الان توشهر بحث جیرجیرک خواری بین مردم ستاد نمازجمعه درگرفته درحد لیگا
سهراب
|
France
|
۰۰:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۹
1
1
سلام
این حشرات از شیره گیاهان تغذیه میکنن و توی خراسان بزرگ قدیم به تژق یا چنزو و غیره میگفتن بعداز جمع اوری در آب نمک غلیظ چند ساعت نمک سود شده و سپس در حرارت ملایم مانند آجیل و تخمه بریان میشن ضمنا از گوشت خر و سگ و گربه و مردار که داخل سوسیس میخورین خیلی خیلی بهتر و پاکتر و خوشمزه تر هست یا از ماتیکهایی که از سوسک واقعی تهیه میشه و به لبتون میزنید خیلی قابل تحمل تره لطفا قضاوت نکنید پس
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار