مردم استان قزوین مانند دیگر مناطق ایران، از اوایل اسفندماه، خود را برای برگزاری مراسم سال نو آماده می کنند. آنها همراه خانه تکانی و نظافت، به خانه تکانی دل های خود می پردازند. در روز عید با چیدن سفره های رنگین، پذیرای میهمانان خود میشوند. آنها در سفره های پارچه ای قلمکار و ظروف رنگارنگ بلوری، انواع شیرینی های خانگی، انجیر، آلبالوی خیس شده، نخود، کشمش و نقل و نوعی توت که با خمیر پودر پسته و بادام درست می کنند، می چینند و به میهمانان تخم مرغ رنگ شده (با پوست پیاز) عیدی می دهند.
نوروز خوانی یکی از مراسم های مربوط به روزهای پایانی سال است و جزئی از مراسم استقبال نوروز به شمار می رود. نوروز خوان ها بیشتر از اهالی روستاهای منطقه (الموت) و (طالقان) هستند؛ آنها در دسته های دو تا چهار نفره، در کوچه و خیابان به راه می افتند و با خواندن اشعار کوتاه و بلند، طلیعه سال نو را به مردم مژده می دهند و بیت یا دو بیت دیگر را، دو نفر دیگر پاسخ می دهند. ساکنان منزل با شنیدن صدای نوروزی خوان ها، به استقبال آنها رفته و با دادن پول و شیرینی از آنها پذیرایی می کنند.
قیمه نثار غذای بسیار خوش طعم و معروف که بیشتر در مهمانی ها و مراسم ویژه قزوینی ها سرو می شود. خلال پرتقال، خلال بادام، خلال پسته، گوشت گوسفند، پیاز داغ، برنج خوش عطر و بو و...تهیه می شود
سیزده به در
در روز سیزده فروردین، مردم به طبیعت می روند و دور هم جمع می شوند و به شادی می پردازند و نیز رسم است تا هر کس کنار رود، برود و هفت سنگ کوچک را به نیت رفع و دفع بلا و بیماری به داخل آب پرتاب کند و دختران دم بخت سبزه گره بزنند. در پایان نیز سبزه ها را به آب انداخته و به خانه های خود باز می گردند.
تصویری از شکوفه های بهاری در باغ های قزوین
قزوین استان باغ های با صفا و سرسبز انار، پسته و انگور است
قزوین دارای باغ های سرسبز انگور و انار است که در فصل بهار به اوج زیبایی خود می رسند
میوه های خوش آب و رنگ باغ ها نشان از بهاری دلپذیر هستند
* * *
مازندران
نوروز خوانی
نوروزخوانان معمولا پانزده روز قبل از فرا رسیدن عید نوروز به داخل روستاها می آیند و با خواندن اشعار در مدح امامان ترانه های محلی، طلیعه سال نو را به آنان مژده می دهند.
نوروز خوانان چند نفر هستند که یک نفر اشعار را می خواند، یک نفر ساز می زند، نفر دیگر که به آن کوله کش (بارکش) می گویند به در خانه های مردم می رود و می خواند:
باد بهارون بیمو/ نوروز سلطون بیمو/ مژده دهید به دوستان/ گل به گلستان آمد/ بهار آمد بهار آمد خوش آمد/ علی با ذوالفقار آمد خوش آمد/ نوروزتان نوروز دیگر/ شما را سال نو باشد مبارک
باقلا پلو مازندرانی، که با باقلا، شوید، تخم مرغ، سیر، کره و روغن، ادویه (نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین) تهیه می شود. اغلب با برنج شمالی و زیتون پرورده، ماهی شور، و ماست سرو می شود
عید نوروز
هنگام تحویل سال افراد خانواده دور سفره هفت سین که با ظرافت و سلیقه خانم خانه چیده شده می نشینند ودر حالیکه پدر خانواده دعای تحویل می خواند منتظر سال نو می شوند.
در گذشته که امکان ارتباطی مانند رادیو و تلویزیون نبود با تیراندازی یا گفتن اذان سال جدید را به همه اعلام می داشتند.
دشت دریاسر به عنوان یک جاذبه گردشگری در شهر تنکابن، استان مازندران ثبت شده است. در قسمت جنوبی شهر تنکابن و در منطقه دو هزار قرار دارد و به «بهشت اردیبهشت ایران» شهرت دارد
بعد از اینکه سال نو شد کسی که به عنوان مادر مه انتخاب شده با مجمعی که در آن قرآن، آیینه، آب، سبزه و شاخه های سبز جوان قرار دارد وارد خانه می شود. چهار گوشه اتاق ها را آب می پاشد. قرآن را کنار سفره هفت سین می گذارد و شاخه های سبز (درخت آلوچه) را به این نیت که سال سبز و خوش و خرمی برای خانواده باشد، جلوی در اتاق آویزان یا روی طاقچه اتاق می گذارد. در این روز مادر خانه، غذای عید، سبزی پلو با مرغ یا گوشت درست می کند، علاوه بر آن غذایی به عنوان خیرات برای اموات می پزند و بین مردم پخش می کنند.
سواحل دریای خزر
در غروب شب اول سال به این اعتقاد که چراغ خانه آنها همیشه روشن و نورانی باشد، به سر در خانه شمع یا شعله آتش آویزان می کنند.
غروب خورشید در سواحل دریای خزر
«تصاویری از طبیعت زیبای بهاری در مازندران»
شکوفه های درختان گیلاس، آلبالو، هلو، شلیل، سیب و...که در زمین های زراعی کشت می شود زیبایی خاصی به باغات داده و جاذبه های گردشگری این دیار را دو چندان کرده است
کاری از گروه وبگردی «تابناک با تو»
منابع: بیتوته، باشگاه خبرنگاران جوان، کجارو