چرا شب يلدا هندوانه می‌خوريم؟
کد خبر: ۵۸۵۴۷
تعداد نظرات: ۴ نظر
تاریخ انتشار: 2016 December 20    -    ۳۰ آذر ۱۳۹۵ - ۰۷:۰۰
هندوانه منبع غنی از بتاکاروتن و لیکوپن است که این مواد از آنتی اکسیدان های طبیعی هستند و همانطور که اثبات شده است، آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که از بروز سرطان ها در انسان جلوگیری می کنند، پس این باور که با خوردن هندوانه بیماری کمتر به سراغ ما می آید در وجود این آنتی اکسیدانها نهفته است.
 
 
چرا شب يلدا هندوانه می‌خوريم؟  به گزارش «تابناک باتو»؛  برگزاری مراسم یلدا، اگر بتوان نام جشن بر آن نهاد، آیینی خانوادگی است و گردهمایی ها به خویشاوندان و دوستان نزدیک محدود می‌شود. در کتاب‌ها و سندهای تاریخی به برگزاری مراسم شب یلدا اشاره ای نشده است. ابوریحان بیرونی از جشن روز اول دی ماه که آن را خرم روز نامند، در دستگاه حکومتی و پادشاهی یاد می کند. نامی از شب یلدا در میان نیست و این می تواند دلیلی بر خانوادگی و همگانی و غیر رسمی بودن جشن یلدا باشد.
 
آیین و جشن شب یلدا یا شب چله بزرگ تا به امروز در تمامی سرزمین کهنسال ایران و در بین همه قشرها و خانوارها برگزار می‌شود.
 
یلدا جشن و گردهمایی خانوادگی است. در شب یلدا خویشاوندان نزدیک در خانه بزرگ خانواده گرد هم می آیند و در سرمای آغازین زمستان دور کرسی می نشینند و تا نیمه شب میوه و آجیل و غذا می‌خورند و به فال حافظ گوش می‌سپارند.

هندوانه؛ یکی از ارکان اصل‍ی سفره شب یلداست که همیشه به شیوه‌های جذابی تزیین می‌شود، اما چرا هندوانه؟
 
هندوانه یادآور گرمای تابستان و حرارت است. باور بر این است، اگر مقداری هندوانه در شب یلدا بخورید، در سراسر زمستان طولانی، سرما و بیماری بر شما غلبه نخواهد کرد و این باور، با خواص هندوانه که سرشار از ویتامین های A و B و C است، مطابقت دارد.

ارزش تغذیه ای هندوانه: 90 درصد بافت هندوانه از آب تشکیل شده است. در نتیجه برای رفع عطش بسیار مفید است. به علت فراوانی آب در این محصول، برای جلوگیری و دفع سنگ کلیه، خوردن آن بسیار توصیه شده است. هندوانه منبع غنی از بتاکاروتن و لیکوپن است که این مواد از آنتی اکسیدان های طبیعی هستند و همانطور که اثبات شده است، آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که از بروز سرطان ها در انسان جلوگیری می کنند، پس این باور که با خوردن هندوانه بیماری کمتر به سراغ ما می آید در وجود این آنتی اکسیدانها نهفته است.

هندوانه از بروز آسیب های پوستی در اثر نور جلوگیری می کند. موجب دفع بیشتر و سریع مواد زاید از بدن می شود و به شادابی و طراوت پوست می انجامد. درصد کمی قند دارد و میزان کالری آن بسیار پایین است.
 
بسیاری از خانواده‌ها برای لذت بخشیدن و تزیین سفره زیبای «شب یلدا» به طراحی و تزیین میوه ها علی الخصوص هندوانه می پردازند و آن را به شکل ها و طرح های مختلف درست می کنند.

باشگاه خبرنگاران
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
یک شهروند
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۳۰
4
7
مهم تر از خواص هندوانه ، اهمیت رنگ قرمز در کیش و آیین مهر هست که مراسم شب یلدا به آن ربط دارد. ایزد مهر در شب یلدا در غاری متولد می شود، نماد او خورشید است و لباسش قرمز رنگ است. دو ملازم دارد که "مهربان" (یار و نگهبان مهر) نامیده می شوند. خوردن میوه های قرمز در شب یلدا مثل انار و هندوانه به همین دلیل است. رنگ قرمز نماد نیرو است.
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۳۰
1
3
در شب یلدا هنداوانه نخورید تا سالم بمانید:
فصل زمستان سرد و تر است و در این فصل بدن سرما و رطوبت لازم را دارد؛ خوردن هندوانه را به دلیل طبع سرد و آب بالا که سبب آسیب جدی به کلیه‌ها می‌شود در 3 ماه آخر سال منع و بیان کرد: بهتر است به جای هندوانه از کدو حلوایی که رطوبت بدن را کاهش می‌دهد و برای این فصل مناسب است استفاده شود.

افراد باید تلاش کنند در 3 ماه آخر سال سیستم ایمنی بدن را افزایش دهند، چرا که به گفته سمانه موهبتی، متخصص طب سنتی، با مصرف درست مواد خوراکی به بدن کمک می‌کنیم، تا در روزهای سرد زمستان تقویت و در نتیجه کمتر دچار بیماری شود، در این زمینه خوردن میوه، مغز، دم نوش و شربت‌ها بسیار حائز اهمیت است و مصرف روزانه یک قاشق عسل که از توصیه‌های امام رضا (ع) است مورد توجه قرار دارد.

همچنین در این فصل خوردن انواع مشخصی از میوه‌ها همچون انار، پرتغال، سیب، به و لیمو شیرین به دلیل افزایش تقویت سیستم ایمنی و ارواح که در طب سنتی مفاهیم مختلف از جمله تقویت کبد، قوا، قلب و معده را دارد سفارش، و خوردن هندوانه یا خربزه بسیار نهی شده است.

شب یلدا به جای هنداونه از کدو حلوایی استفاده کنید

فصل زمستان سرد و تر است و در این فصل بدن دارای سرما و رطوبت لازم است در نتیجه خوردن هندوانه در 3 ماه آخر سال منع می‌شود؛ چرا که به دلیل طبع سرد و آب بالا، آسیب جدی به کلیه‌ها وارد کرده و سرما می‌خورد و نمی‌تواند به راحتی به سلامتی قبلی دست یابد.

خوردن هندوانه به دلیل طبع سرد، مناسب فصل تابستان است چرا که این میوه در خنک کردن بدن و ایجاد ادرار زیاد بسیار اهمیت دارد و به دلیل اینکه در تابستان آب بدن کم و خشک می‌شود، هندوانه رطوبت را افزایش می‌دهد تا فشار از کلیه‌ها برداشته شود که بهتر است به جای هندوانه از کدو حلوایی که باعث کاهش رطوبت بدن شده و برای این فصل مناسب است استفاده شود.

از طرفی در فصل زمستان خوردن تنقلات مثل انواع آجیل‌ها، گردو، شاهدانه، کنجد، بادام زمینی، بادام خام، را به دلیل بالا بردن گرما و در نتیجه تقویت سیستم ایمنی بدن مهم است و شربت‌های مفرح مثل شربت زعفران، بیدمشک، گلاب، عسل و گاهی ترکیب آنها به عنوان داروی خاص برای تقویت ارواح شناخته شده و مورد تاکید برای ارتقاء سلامت انسان‌ها است.

در فصل زمستان دم نوش‌هایی می‌توان مصرف کرد که نقش مهم در بالا بردن سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کند، از جمله دمنوش آویشن، پونه، عناب، بهارنارنج، زرشک که این دم‌نوش‌ها به عنوان رقیق کننده خون، نقش مهمی برای آماده سازی بدن در فصل تابستان ایفا می‌کند، همچنین مفرح، برای آرامش اعصاب بسیار مفید و آنتی بیوتیک قوی به شمار می‌رود.

از سویی علی رغم ضررهای خوردن هندوانه در این فصل این میوه رواج زیادی دارد به طوری که مردم با خوردن آجیل سعی می‌کنند توازن را در این وعده برقرار کنند اما در این مورد موهبتی، متخصص طب سنتی، می‌گوید: در طبیعت برای هر خوراکی مصلحی وجود دارد و باید در زمان و جای مناسب استفاده شود، ما می توانیم در تابستان گرمی را در کنار سردی و در زمستان برعکس استفاده کنیم؛ ولی هر خنکی دلیل بر این نیست که همیشه خورده شود.

با توجه به فصل زمستان خوردن هندوانه، به کلیه‌ها آسیب وارد می‌کند که به راحتی قابل جبران نیست؛ حتی اگر برای کاهش تأثیر مخرب آن به مقدار زیاد گرمی از جمله تنقلات بخوریم، نه تنها پوشیده نمی‌شود بلکه عوارض دیگری نیز در پی خواهد داشت.

همچنین یکی از معضلاتی که در این شب گریبان برخی از افراد را می‌گیرد و گاهی روانه بیمارستان می‌کند پرخوری است به طوری که پرخوری در شب یلدا در جامعه ایرانی شایع است.

پرخوری یلدایی الگوی نادرست تغذیه، که برخی را روانه بیمارستان می‌کند

شب یلدا از جمله رسوماتی است که در فرهنگ ایرانیان از گذشته‌های دور مرسوم بوده است و بنا به دلایلی با گذر زمان دستخوش تغییراتی شده است که این تغییرات در مبحث سلامت به نفع افراد نبوده است، متاسفانه در بسیاری از خانواده‌ها الگوی صحیح تغذیه‌ای ویژه شب یلدا رعایت نمی‌شود که ما از آن به عنوان پرخوری یلدایی تعبیر می‌کنیم.

متاسفانه در بسیاری از خانواده‌ها شب یلدا به منزله زیاد خوردن در ذهن ترسیم شده است و تا شب یلدا فرا می‌رسد شاهد شلوغی بازار خشکبار و میوه‌ها هستیم.

پرخوری آن هم در فاصله کمی از یک روز خطرات جدی از جمله مشکلات گوارشی، روده‌ای و مشکلات قلبی را برای سلامت بدن به همراه دارد که شاهد مراجعه برخی افراد به خصوص کودکان به مراکز درمانی هستیم که شب زیبای خود را اینگونه سیاه می‌کنند.

شب یلدا به عنوان الگو و نماد برای ارتقاء سلامتی انسان‌ها به شمار می‌رود که امیدواریم با رعایت اصول زندگی سالم و بازگشت به تغذیه نیاکان شب به یادماندنی داشته باشید.
علیرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
0
4
طب سنتی میگه هندونه رو تو زمستون نخورید جون سرد و تره و باعث بروز بیماری میشه...البته هر میوه ای رو باید تو فصل خودش خورد. واقعا 100 سال پیش که هندونه میناب نمیرسید به شمال کشور هندونه سر سفره شب چله بود؟ نمیدونم چقدر این حرف درسته ولی شنیدم اومدن هندونه تو لیست خوراکی های شب چله قدمت زیادی نداره. هرچی که هست ما به رسم فعلی ایرونی و همراه با هموطنای عزیزمون هندونه ی کیلویی خدا تومنی رو مهمون سفره هامون میکنیم.چه با ضرر چه بی ضرر
123456
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۸
0
0
بهترينه
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار