مقایسه خرید مسکن در ایران با دیگر کشورهای جهان
کد خبر: ۴۸۳۳۴
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
تاریخ انتشار: 2016 September 09    -    ۱۹ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۴
در این خبر به شرایط اعطای تسهیلات مسکن در کشورهایی چون آمریکا، انگلیس، سوئد، ترکیه، کره‌جنوبی، مالزی و هندوستان نگاهی می‌کنیم تا جمع‌بندی بهتری از شرایط وام مسکن در ایران در مقایسه با سایر کشورها داشته باشیم.
شرایط خرید مسکن در دیگر کشورها چگونه است؟ به گزارش «تابناک باتو»؛ بررسی مقایسه ای شرایط وام مسکن در ایران با کشورهای دیگر نشان می دهد در ایران شاهد سخت ترین شرایط پرداخت وام مسکن هستیم و در ایران با نگاه بنگاهی حاکم بر بانک‌ها، چند برابر کشورهای دیگر از تسهیلات پرداختی مسکن سود دریافت می شود.

در همین رابطه در یادداشتی به بررسی جدیدترین طرح دولت یازدهم برای حل معضل مسکن خانوارهای ایرانی پرداخته است و آن را با طرح هایی که در سایر کشورها عملیاتی می‌شود، مقایسه کرده ایم.
 
شرایط خرید مسکن در دیگر کشورها چگونه است؟ 

در طول 3 سال گذشته دولت یازدهم در راستای حل معضل مسکن خانوارهای ایرانی و خروج صنعت مسکن از رکود، طرحهای مختلفی را مطرح کرده است. البته این طرح ها به سیاستهای پولی و بانکی گره خورده‌اند و شاهد مثال آن نیز مطرح شدن طرحهایی نظیر صندوق پس انداز مسکن، لیزینگ مسکن و صندوق زمین و ساختمان است که مسیر تمام این سیاستها از بانک و بورس می‌گذرد.

حالا جدیدترین طرح دولتی‌ها اعطای تسهیلات 160 میلیون تومانی خرید مسکن به خانه اولی‌هاست، تسهیلاتی که حجت‌الاسلام روحانی رئیس‌جمهور در جشنواره شهید رجایی از کاهش 1.5 درصدی سود آن خبر داد. تا پیش از این برمبنای سود 11 درصدی؛ اقساط ماهانه وام مذکور به روش بازپرداخت 12 ساله کمی بیش از 2 میلیون تومان و کل سود تسهیلات 129 میلیون تومان بود.

حال با سود 9.5 درصدی، اقساط ماهانه وام 160 میلیونی حدود 140 هزار تومان کاهش می‌یابد؛ یعنی خانه اولی‌ها ماهانه یک میلیون و 860 هزار تومان قسط پرداخت می‌کنند، از سوی دیگر کل سود این تسهیلات در پایان سال دوازدهم 108 میلیون و 700 هزار تومان خوهد شد که 21 میلیون تومان کم‌تر از شرایط قبلی این وام است.

البته چندی پیش آخوندی وزیرمسکن، راه و شهرسازی باتوجه به اینکه زمان 12 ساله بازپرداخت تسهیلات مسکن برای عده‌ای مشکل است، طرحی را پیشنهاد کرده بود مبنی‌بر اینکه دوره‌ بازپرداخت این تسهیلات به 15 سال افزایش پیدا کند، با این کار مبلغ هر قسط کاهش ‌می‌یافت و فشار کمتری به جیب وام گیرندگان وارد می‌شد.

ولی اگر با دوره بازپرداخت 15 ساله، میزان اقساط و سود این تسهیلات را محاسبه کنیم؛ در بازپرداخت 15 ساله که مورد نظر وزیر مسکن بود، میزان اقساط ماهانه حدود 200 هزار تومان کاهش می‌یافت؛ یعنی زوج‌های جوان ماهانه یک میلیون و 800 هزار تومان پرداخت می‌کردند. این در حالی بود که سود تسهیلات مذکور حدود 40 میلیون تومان افزایش می‌یافت. به عبارت دیگر کل سود وام با دوره بازپرداخت 15 ساله، 167 میلیون و 330 هزار تومان می‌شد.

اما هیئت وزیران در جلسه‌ای که در تاریخ 1395.3.9 برگزار شد، به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و به استناد اصل صد و سی‌وهشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ماده (76) قانون مدیریت خدمات کشوری -مصوب 1386- و بند (الف) ماده (50) قانون برنامه پنج‌ ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران -مصوب 1389- تصویب کرد که حقوق کارمندان دولت حداقل 900 هزار تومان و حداکثر 6 میلیون و 300 هزار تومان باشد. همچنین براساس مصوبه شورای عالی کار حداقل حقوق کارگران در سال جاری 812 هزار تومان مشخص شده است.

لذا به نظر می‌رسد کارگران و کارمندان خانه‌اولی که حقوقهای آن‌ها به یک میلیون و 800 هزار تومان نمی‌رسد؛ باید علاوه‌بر اینکه کل حقوق خود را صرف پرداخت قسط کنند، مبلغی را نیز از دیگران قرض بگیرند یا شغل دومی را انتخاب کنند تا بتوانند این وامها را دریافت کنند.

همچنین اگر متوسط مبلغ هر متر خانه در شهر تهران را 4 میلیون تومان در نظر بگیریم. برای خرید یک خانه 70 متری به 280 میلیون تومان پول نیاز است که این وام 160 میلیون تومانی 57.15 درصد آن را تأمین می‌کند.

در زیر به شرایط اعطای تسهیلات مسکن در کشورهایی چون آمریکا، انگلیس، سوئد، ترکیه، کره‌جنوبی، مالزی و هندوستان نگاه می‌کنیم تا جمع‌بندی بهتری از شرایط وام مسکن در ایران در مقایسه با سایر کشورها داشته باشیم؛
 
شرایط خرید مسکن در دیگر کشورها چگونه است؟
 

* بازپرداخت 30 ساله در آمریکا

در کشور آمریکا نرخ بهره وام مسکن برای بازپرداخت اقساط 5  تا 7 سال، 1.5 درصد، 7 تا 10 سال 1.85 درصد، 10 تا 15 سال 2.87 درصد، 15 تا 20 سال 3.25 درصد، 30 ساله 3.36 درصد است. این وامهای 30 ساله از محبوب‌ترین وامها در ایالات متحده هستند.

* تأمین 95 درصد ارزش مسکن در وامهای انگلیسی

الگو 20 ساله دولت انگلیس در پرداخت تسهیلات خرید مسکن، موفق‌ترین سیاست تأمین مالی بلندمدت در جهان است. در انگلیس، 40 درصد حجم سالانه تسهیلات خرید مسکن توسط شرکتهای پس‌انداز غیروابسته به نظام بانکی پرداخت می‌شود. منابع این شرکتها را سپرده‌گذاری سازنده‌ها و متقاضیان خرید خانه، به‌عنوان سهامداران این نهادها تشکیل می‌دهد و به‌دلیل نظارت همه‌جانبه سپرده‌گذاران و سهامداران بر روند دخل و خرج این شرکتها، اعتبارات به جای سرمایه‌گذاری‌های انحرافی -خرید ملک و ساختمان- صرفاً در مسیر وام خرید با نرخ بهره پایین مصرف می‌شود.

تجربه انگلیسی تأمین و پرداخت تسهیلات خرید مسکن، در مقایسه با شکل سنتی پرداخت وام بانکی، حاوی ویژگی‌های کاملا غیرتورمی است که از جمله آن‌ها می‌توان به مشارکت وام‌گیرنده‌ها در تأمین منابع اولیه تسهیلات و در نتیجه جذب نقدینگی‌‌های خُرد اشاره کرد.

شرکتهای پس‌انداز وام مسکن در این کشور تا 95 درصد ارزش خانه‌های مصرفی (غیر لوکس) را تسهیلات بلندمدت به متقاضیان پرداخت می‌کنند. به‌طوری‌که بخشی از این وامها با هماهنگی دولت انگلیس به اقشار ضعیف جامعه در قالب آپارتمانهای اجاره به شرط تملیک داده می‌شود. در این طرح، خریداران خانه تا زمان بازپرداخت کامل تسهیلات؛ اجازه فروش ملک را ندارند.

* دولت سوئد تا 85 درصد هزینه مسکن را می‌پردازد

برای خرید خانه در سوئد دولت تا 85 درصد هزینه مسکن را وام می‌پردازد. البته برای گرفتن این وام شخص باید شغل ثابت داشته باشد تا بتواند 15 درصد مبلغ باقیمانده بهای مسکن را پیش پرداخت کند. همجنین اگر کسی شغل ثابت نداشته باشد؛ می‌تواند از طریق ضمانت افرادی که شغل ثابت دارند، وام مسکن را دریافت کند.

* توجه به درآمد خالص افراد در ترکیه

در ترکیه وام مسکن را عموماً بعضی از بانکها از طریق وثیقه ملک خریداری شده اعطا می‌کنند. معمولاً مبلغ وام حداکثر 50 درصد بهای ملک و مدت بازپرداخت آن 10 سال با بهره 8 تا 10 درصد است. قوانین ترکیه نیز مانند بسیاری از بانکهای اروپایی، طیف دسترسی محدودی دارد. این امر شامل وام نیز می‌شود. به این ترتیب مجموع کل سود و بدهی‌های فرد نباید بیش از 35‌ درصد درآمد خالص فرد باشد که این قانون در انگلیس هم وجود دارد. در ضمن برای دریافت وام مسکن در ترکیه باید منبع درآمد ثابت داشت.

* تسهیل وام مسکن در کره جنوبی

در سال 2014 دولت کره جنوبی محدودیتها را برای استفاده از وام مسکن تسهیل کرد تا بازار راکد مسکن را رونق دهد و مصرف داخلی را تحریک کند. دولت کره‌جنوبی اعلام کرده بود که سقف پرداخت وام را از 50 درصد قیمت مسکن به 70 درصد افزایش می‌دهد. علاوه‌بر این، وام‌گیرندگان مجاز خواهند بود تا 60 درصد درآمد خود را بابت قسط وام بپردازند. این رقم پیش از این برای شهر سئول که سخت‌ترین شرایط اعطای وام در کره‌جنوبی برای آن وضع شده بود، 50 درصد بود.

* دو نوع وام مسکن در مالزی

بانکهای مالزی دو نوع وام مسکن ارائه می‌کنند؛ وام سنتی زماندار و وام مسکن انعطاف‌پذیر. در وام سنتی زماندار از وام‌گیرنده خواسته می‌شود که هر ماه مبلغی را بابت اقساط بازپرداخت وام، برای مدت زمانی مشخص (به‌عنوان مثال 30 سال) پرداخت کند. این پرداخت قابل پیش‌بینی، به وام‌گیرنده این امکان را می‌دهد که کنترل بهتری بر نقدینگی خود داشته باشد.

وام مسکن انعطاف‌پذیر، در اصل همان وام سنتی زماندار است که با یک حساب جاری ترکیب می‌شود. این نوع از وامها برای افرادی مناسب است که می‌خواهند از انعطاف‌پذیری در پس‌انداز پول بیشتر، در زمان‌های مختلف بهره‌مند شوند.

در این نوع وام، هر چه وام‌گیرنده پول بیشتری در حساب جاری خود پس‌انداز کند؛ می‌تواند نرخ بهره وام مسکن خود را کاهش دهد. نرخ بهره وام مسکن در مالزی معمولاً درصدی کم‌تر از نرخ بهره پایه است. به عنوان مثال اگر نرخ بهره پایه 6.6 درصد باشد، نرخ بهره وام 1.4 درصد خواهد بود. بانکها معمولاً حداکثر 80 تا 90 درصد قیمت کل ملک را وام می‌دهند. این به معنای آن است که برای یک خانه به مبلغ 500 هزار رینگیت، خریدار می‌تواند مبلغ 400 هزار تا 450 هزار رینگیت وام بانکی دریافت کند و بقیه مبلغ را نقد بپردازد.

* وام های متنوع در هند

در هند وامهای مسکن مختلفی وجود دارد؛ مانند وام مسکن تک نرخی که فقط به نرخ سود مبلغ وام گرفته شده بستگی دارد و ربطی به وام اصلی ندارد و وام GPM (پله‌ای) که در آن اقساط بازپرداخت در ابتدا کم است و به تدریج طی زمان افزایش می‌یابد.

در مجموع عواملی مانند درآمد مشتری، شرایط مطلوب او و شاخصهای مالی دیگر میزان وام مسکن هر فرد را مشخص می‌کنند. نرخ سود وام مسکن نیز با توجه به ماهیت وام متفاوت است. در مجموع هیچ نرخ استانداردی وجود ندارد؛ بنابراین مناسب‌ترین راه، مذاکره برای دریافت وام است. همچنین در این کشور وامها را می‌توان تجدید کرد یا بر مدت آن افزود. در هند بسته به میزان درآمد، وام مسکن 75 تا 80 درصد قیمت واحد مسکونی را پوشش می‌دهد.

جمع‌بندی که می‌توان از شرایط تسهیلات بانکی برای خرید مسکن داشت این است که در کشورهایی چون انگلیس، ترکیه، کره‌جنوبی و هند به تطابق شرایط وام، با دستمزد وام‌گیرنده توجه شده درحالی که در ایران به این موضوع توجه نشده است. به نوعی می‌توان گفت که در ایران بسیاری از افراد خانه‌اولی باید بین مصارف ماهانه خود و دریافت وام مسکن یکی را انتخاب کنند.

همچنین در کشورهایی نظیر انگلیس، سوئد، مالزی و هند وام‌دهندگان درصد بیشتری از کل هزینه خرید یک واحد مسکونی را در مقایسه با وامهای ایرانی که تنها 57.15 درصد هزینه پرداخت می‌شود؛ پرداخت می‌کنند.
منبع: تسنیم
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
9
38
با توجه به دیدگاه ایرانیان به مسکن و احتکار مسکن دادن اینچنین وامهایی مثل بقیه کشورها باعث خواهد شد که یک نفر بیش از ده ها خانه اختیار کرده و به کسب درآمد از اجاره آن بپردازد که این حجم تقاضا خود موجب افزایش نجومی قیمتها خواهد شد بنابراین راهکار این است که داشتن مسکن و اجاره دادن آن یک کسب و کار سودآور (حتی سودآورتر از تولید و سرمایه گذاری در بازار مالی و ...) نباشد آنگاه میتوان چنین وامهایی را در نظر گرفت.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
دوست ندارم با این لحن صحبت کنم ولی واقعا کسی که هنوز اینطوری فکر میکنه واقعا از مرحله پرت هست، انسانها همه جا مثل هم هستند و نقطه مشترک هم منافع هست که همه به دنبال آن هستند، همه ده تا خونه داشته باشن و مالیات هم به نحو درست تنظیم بشه چه اشکالی داره؟!!! مشکل در ایران مردم نیستن، مشکل قوانین و مقررات اشتباه و نامتجانس و غیر کار آمد هست که شما هرکاری انجام بدی یه سوء استفاده ای ازش درمیاد. مردم آمریکا امامزاده نیستن، اونجا قانون و مقررات حاکم هست.
ناشناس
| |
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
آقایون دولت و مجلس راه حلش رو به خوبی می دونن. مالیات گرفتن از مسکن خالی. اما کی میاد بر علیه خودش قانون تصویب می کنه؟
ناشناس
| |
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۱
تو فرانسه وام بلند مدت 85 درصد میبغ خرید خانه 25 ساله 2.5 درصد می دهند و اتفاقا خیلی ها چند خانه دارند و از اجاره خانه پولدار شده اند. مشکلش چیه؟ شما قسطش رو بده ده تا خونه داشته باش.
ناشناس
| |
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
داداش من اونا براي خودشون ساز و كار قانوني دارن جلوي اين داستان رو بگيرن و الا اونا نميشدن امريكا و ما ايران
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
1
91
وام مسکن باید مثل بقیه دنیا بشه، معنی نداره اینقدر سود از مردم بگیرن، سود ۴ درصدی در آمریکای جهانخوار زورگو رو با سود ۱۸ درصدی در ایران با سیستم بانک داری مثلا اسلامی مقایسه کنید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
0
68
وام را به انهائیکه حقوق های نجومی میگیرند بدهند حقوق ملت ایران یکملیون تومان است نیاز به وام ندارند
سید ساعد موسوی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
0
40
سلام. اگه بتوانید متوسط قیمت یک متر اپارتمان را و یا قیمت یک اپارتمان متوسط و در منطقه متوسط را در ده شهر مشهور جهان همچون لندن و نیویورک را در جدول مقایسه ای قیمت مسکن در تهران را گزارش نمایید کار بسیار جالبی خواهد شد تا مردم بدانند در بخش مسکن چه افتضاحی اتفاف افتاده
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
0
31
نسبت درآمدها کجاست؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
1
35
متوسط قيمت مسكن توي تهران ٤ ميليونه؟ مگه سمت شوش خونه بخواي بخري !
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
0
91
فرق کشور ما با بقیه اینه که در کشورهای دیگه دولت در خدمت مردم ولی در کشور ما ملت در خدمت دولت است.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
کاملا درسته
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
1
15
قیمت خونه اینقدر بالا رفته که 10 سال آینده هم این قیمت باید ثابت بمونه
علت رکود، عدم تقاضا و عدم پول کافی هست که با توججه به قیمت غیر واقعی و بالای خونه کاملا درسته
گرانی مسکن، باعث تورم و افزایش نقدینگی میشه و بزرگترین عاملش هم هجوم مهاجران به تهران بود که تقاضای بالا باعث گرانی مسکن شد
برای رفع این مشکل باید به فکر کاهش جمعیت و مهاجرت معکوس باشیم، تمرکز زدایی وقوانین تشویقی و تنبیهی برای شرکت ها و افراز حقیقی برای بازگشت به زادگاهشون یا شهرهای دیگه فقط باعث رونق اقتصاد و کاهش تورم میشه
هزینه و هزاران مشکل ناخواسته و حق الناس متولدین تهران که زیر این ترافیک و شلوغی و خرید مسکن وآلودگی و فشارهای روانی و مادی رو متحمل میشوند هم کاسته می شود
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۰:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
عزیزم خونه فقط تو تهران گران نیست. تو شهر زنجان افتضاحه. تازه همش میگن الان بهترین فرصته خریده. یعنی از این هم قراره بیشتر بشه. تو تهران درامد بیشتره ولی تو شهر زنجان ...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
0
19
وام خرید مسکن؟ من دیگه برای سال آینده باید وام بگیرم برای رهن خونه . اومدم کرج که هزینه هام کمتر بشه . اجاره خونه اینجا هم خیلی رفته بالا . امسال تمدید کردم ولی سال دیگه 40-50 میلیون باید داشته باشم تا بتونم خونه اجاره کنم. واقعا مسخره ست من سال 84 یه خونه 85 متری تو کرج خریدم 30 میلیون ولی به حاطر مشکلات مالی و بدهی که پیش اومد فروختم . الان نمیتونم با 30 میلیون یه خونه 80 متری اجاره کنم. این چه وضعیه آخه؟؟؟؟
ناشناس
|
Switzerland
|
۰۱:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
0
9
اما شرایط وام مسکن در سوئیس : متقضی باید20% بهای مسکن را بصورت اورده به بانک بپردازد 15در صد بهای مسکن را متقاضی معمولا" درمدت 20 ساله بصورت اصل وفرخ در اقساط ماهیانه پرداخت مینماید . 65 در صد باقی مانده بدون محدویت زمانی وام دائمی استکه متقاضی فقط بهره انرا را میپردازد . نرخ بهره امروزه در سوئس حدود یک در صداست!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
1
16
این قیمت ها فقط در توان پزشکان هست.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
ای پزشکان، مگه شماها چکار مهمی میکنید که اینقد درآمد دارید؟والله من PHD مهندسی دارم و همیشه هشتم گرو نهم هستش. چرا من درآمد ندارم اما شما پزشکان عزیز مملکت اینقد درآمد دارید؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
0
11
چرا باید تو این مملکت با این همه منابع اینقدر تورم باشه ؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۰
0
8
متاسفانه هدف اینا خانه دار شدن مردم نیست
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار