آشنایی با 11 شاهکار ایرانی +عكس
کد خبر: ۴۳۷۶۹
تعداد نظرات: ۱۳ نظر
تاریخ انتشار: 2016 July 21    -    ۳۱ تير ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۴
کمبود آب مساله امروز و دیروز فلات ایران نیست، مشکلی هزاران ساله است که البته نیاکان ما توانسته‌اند با خلاقیت از پس حل آن بر بیایند و نتیجه این تلاش، شگفتی‎ای به نام «قنات» است.

قنات ایرانی

«کاریز، قنات یا کهریز»  مجرای تونلی شکلی  است که در زیر زمین کنده شده تا آب در آن جریان یابد. این مجرا در عمق زمین و برای ارتباط دادن رشته چاه‌هایی که از «مادر چاه» سرچشمه می‌گیرد، حفر می‎شود و به منظور هدایت آب و مدیریت آب برای کشاورزی کار گرفته می‌شود. قنات‌ها ممکن است تا رسیدن به سطح زمین هزارها متر طول داشته باشند و سرانجام آب این کاریزها به روی سطح زمین می‌آید که به این محل «دهانه کاریز، سر قنات، یا مظهر» می‌گویند. ایرانی ها را مخترع قنات می‌دانند، مخترع شیوه‌ای که بهترین راه برای جمع‌آوری آب‌های زیرزمینی است.

***میگویند ایران بیش از 36 هزار رشته قنات فعال دارد و حالا 11 رشته از این قنات‎ها جهانی شده و به فهرست میراث جهانی یونسکو راه یافته است.  فهرستی موضوع آن حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و متعلق به همه انسان های زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص هستند و حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، برعهده همه کشورهای عضو است.

یازده قنات راه یافته به فهرست میراث جهانی یونسکو به این شرح هستند:

*** «قنات قصبه یا کاریز گناباد» کهن‎‎ترین و عمیق‎ترین قنات جهان است که تاریخ ساخت آن به بیش از 2500 سال پیش و دوره هخامنشیان باز می‏گردد. قناتی زیبا که چون هزارتویی سحرآمیز  و یا تونل زمان است در دل زمین حفر شده و آدم را با خود به گذشته می‏برد؛ این قنات معماری زیبا و دالان‏هایی گنبدی و هلالی شکل دارد. این قنات هنوز زنده و فعال است و همچنان تنها منبع تامین آب گناباد هم هست. ناصرخسرو عمق این قنات را که شاهکارِ سازه‏های آبی جهان است، هفتصد گز و طول آن را چهار فرسنگ ذکر کرده است. این قنات دو شاخه دارد که برای جلوگیری از جمع شدن آب در صورت ریزش سقف قنات ایجاد شده است.

قنات بلده فردوس

*** «قنات بلده فردوس» قناتی در شهر تاریخی فردوس در مشهد است و می‎گویند نظام تنظیم آب آن را شیخ بهایی اجرا کرده  و بیش از 37 کیلومتر طول دارد. این قنات که تکنولوژی متفاوتی از سایر قنات‎های ایران دارد، تاریخ ساختش به دوران ساسانیان باز می‏گردد. «فنجان» واحدی برای اندازه‎گیری آب قنات در ایران است. بخش زیادی از آب قنات فردوس وقفی است و این قنات که هنوز فعال است منبع آبیاری بسیاری از باغات و زمین‏های کشاورزی منطقه است و حتی کانال‎های آن ظرفیت پرورش ماهی دارد.

قنات زارچ

***«قنات زارچ» طولانی‌ترین قنات جهان است، قناتی کهن و عمیق در شهر زارچ یزد که طول آن بیش از 71 کیلومتر است و ساخت آن به بیش از 1300 سال پیش میرسد و مسیر 70 پله و مقطع مربعی از ویژگی‏های این قنات است. مسجد جامع یزد را در حریم این قنات ساخته‎اند تا آب آن برای وضوی نمازگزاران استفاده شود. 800 خانوار از آب قنات زارچ برای آبیاری استفاده می‏کنند وهمچنین این قنات 40 هکتار باغ را سیراب می‏کند.

***«قنات حسن آباد و آسیاب میرزا نصرالله» قنات هفتصدساله حس‌آباد در مهریز یزد و در باغ پهلوان‎پور قرار دارد و آسیاب میرزا نصرالله هم در کنار آب این قنات ایجاد شده است؛ این قنات از محدوده کوه‌های غربالبیز آغاز می‌شود و پس از گذر از شهرستان مهریز تا روستای دهنو، حسن‌آباد و مریم‌آباد یزد هم امتداد می‌یابد.  یکی از ویژگی‎های این قنات آب با کیفیت آن است، در کانال‎های این قنات لایه‌های گچی و نمکی تشکیل نمی‌شود و این باعث شده است تا آب قنات بدون هیچ‌گونه املاحی از جمله کلسیم، سدیم، منیزیم به آبادی‌های پایین دست انتقال یابد.

***«قنات گوهر ریز جوپار» یکی از فعال‌ترین قنات‌های جوپار کرمان است که در دوره صفویه حفرشده و حدود 750 سال قدمت دارد. قنات گوهرریز سه هزار و ۵۵۶ متر طول و ۱۲۹ حلقه چاه دارد و حدود ۳۳۰ هکتار اراضی باغ شهر جوپار را آبیاری می‌کند. در سال 1329 آنتونی اسمیت جهانگرد انگلیسی در جستجوی ماهی سفید کور به این قنات سر زد و وقتی سال 1385 دوباره به دیدن این قنات آمد خودش را درون آب این قنات انداخت و گفت جهانگردی و ماجراجویی برایش از همین قنات شروع شده است و این قنات عشق اول اوست.

تلاش برای حفر یک قنات در دوره قاجار

***«اکبرآباد و قاسم آباد بروات بم» سه قنات معروف شهر بروات از شهرهای بم کرمان هستند. این سه قنات فعال هستند و هنوز زمین‎ها و باغات بروات از آب آن‏ها تامین می‌شود.

***«قنات وزوان» در شمال شهر وَزوان قرار دارد که حدود 2500 تا 3000 سال  قدمت دارد. این قنات بزرگ در گذشته دارای سه رشته بوده که از محلی بالاتر از بند قدیمی منشعب می شده است. در بالای بند قنات، دو شکاف زیرزمینی (در اصطلاح محلی کِر) یا تنور آبی وجود دارد و پس از بند کردن آبِ این شکاف‎ها، آب ذخیره شده در پشت سد را به مدت 120 روز (از دهم آذر تا دهم فروردین سال بعد) به مخازن بزرگی که در زیر زمین وجود دارد هدایت می‎کند و پس از گشایش دریچه‌های تعبیه شده در سد به تدریج آب ذخیره شده به صورت خود جوش و با کمک نیروی ثقل زمین، به چرخه مصرف باز می‌گردد.

***«قنات مزدآباد» قناتی کهن در شاهین‌شهر و میمه است. این قنات یکی از طولانی‌ترین قنات‌های منطقه و با دبی 110 لیتر در ثانیه از پر آب‌ترین قنات‌هاست. یکی از ویژگی‎های این قنات،کیفیت آب این قنات است. آب آن، سرد و گرم است و تاسیسات سد مانند آن که آب را ذخیره می‏کند، وجه تمایز این قنات است.

*** « قنات ابراهیم آباد اراک» بیش از 900 سال قدمت دارد، این قنات 11 کیلومتر طول دارد. قنات ابراهیم آباد اراک جزوه قدیمی ترین قنات های کشور محسوب می شود و از کوه های هفتاد قله سرچشمه می گیرد و پس از طی یازده کیلومتر در زیر زمین در نزدیکی روستای ابراهیم آباد از زمین خارج می شود. وجود تپه مربوط به دوره اشکانی و پیشینه روستاهای اطراف این قنات نشان از قدمت بالای این قنات دارد. در طول این یازده کیلومتر قنات نزدیک به ۳۵۰ میله حفر شده است. کاربرد اصلی این میله‌ها تخلیه خاک حاصل از کندن راهرو قنات به سطح زمین است و آنها همچنین به تهویه راهرو قنات و تأمین اکسیژن بیشتر برای کارگران و مقنی‌ها کمک میکنند. طول مادرچاه قنات ابراهیم‌آباد بیش از ۱۱۰ متر است که این طول باعث شده این قنات جزو قنات‌های پیچیده ایران قرار بگیرد. این قنات به صورت دوره‌ای نزدیک به صدهکتار از زمین‌های کشاورزی روستای ابراهیم‌آباد را مشروب می‌کند.

 
ايسنا
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
22
97
برای تمدن امروز جهان چه شاهکاری برای رو کردن داریم؟
مخصوصا در عصر هوا و فضا این اختراعات و شاهکارها چون ستاره ای در آسمان بی ستاره جهان عقب افتاده امروز می درخشند. و کاملا جایگاه ما را در پیشرفت تمدن امروز جهان مشخص میکند. هنوز هم باید به استخوانهای پوسیده اجدادمان افتخار کنیم چون کاملا مضمحل شده ایم.
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
همین قنات باید به روز بشه شما خودت رو ناراحت نکن غربی ها بیشتر از تکنولوژی امروزشون به استخوان اجدادشون افتخار میکنن اول باید خود باوریهات رو از دست بدی بعد به خاک مذلت بشینی اونوقت هیچگاه به پیشرفت نمیرسی بنده خدا
سعید
| |
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
ناشناس۱۳:۴۰تو خودت رو ناراحت نکن به همون استخوانا افتخار کن افرین.
طهماسبی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
2
34
با سلام
یکی از افتخارات ایرانیان این است که طراح و ابداع کننده قنات و کاریز هستند و جالب این که نام آن نیز در سایر زبانها همان کاریز است. این میراث و افتخار اجداد ما برای ماست. آیا ما نیز می توانیم برای آیندگان و فرزندان خود افتخار و آثار ماندگاری به ارث بگذاریم؟. در ضمن یشنهاد می شود در استفاده از واژگان و کلمات دقت شود: مثلا عمق مادر چاه قنات ابراهیم آباد بیش از 110 متر است، نه طول آن
صادق کوشکی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
2
19
قنات ارزوییه واقع در شهرستان ارزوییه در جنوب استان کرمان هم یک شاهکار است و در حال حاضر ده ها هکتار زمین با آب همین قنات زیر کشت هستند
بهی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
2
5
با سلام
لطفا به قنات دوطبقه موندر اردستان در استان اصفهان اشاره بکنین. قناتی که از نظر شاهکار معماری می تونه مادر تمام شاهکارهای قنات ایران محسوب می شه. این قنات در دو طبقه‌است که در هر طبقهٔ آن آبی مستقل جریان دارد به گونه‌ای که آب هیچ‌یک به دیگری نفوذ نمی‌کند. این قنات که پیش از اسلام و به خصوص دوران کیانیان و اشکانیان و ساسانیان احداث گردیده، ۳٫۵ تا ۴ کیلومتر طول دارد و عمق مادر چاه ان ۳۱ متر است دارای ۳۰ میله می‌باشد و مقدار آبدهی آن ۶۰ لیتر در ثانیه می‌باشد و و آب آشامیدنی حدود ۲۰۰ نفر از اهالی محله مون اردستان را تامین می‌کند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
1
9
اکنون کجا هستیم؟فقط سرمان به تلگرام و اینستاگرام بند است و دنبال آن هستیم که فلانی چه کار کرد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
1
7
من در بازدیدی که از قنات قصبه داشتم بسیار متحیر شدم که یک پروژه مهندسی بعد ۲۵۰۰ سال داره با کمترین هزینه کار میکنه و با وجود پیشرفتهای بشر در استحصال آب هنوز رو دست این قنات نیومده
حسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
8
9
یادگار کورش بزرگ
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
0
3
زمانه از رخ فردا کشید بند نقاب
معاشران همه سرمست باده دوشند
احسان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
5
3
راه حل خوبي براي به يغما بردن سفره هاي زيرزميني
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
2
9
اگه میخواست به یغما ببره ۲۵۰۰ سال دووم نمیاورد و مشخصه هیچ مطالعه ای در مورد قنات ندارید مزیت بی نظیر قنات اینه که سرریز آب سفره های زیرزمینی رو به بیرون هدایت میکند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
0
1
قناتها هنوز هم در سرتاسر ایران فعالند ولی با چاه های عمیق که در اطرافشان با مجوز وبی مجوز حفر شده و با بهره برداری بیرویه وبیست و چار ساعته باعث پایین امدن سطح اب زیر زمینی در این مناطق و خشک شدن قناتها میگردد و اینها نیز به تاریخ میپیوندد
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار