جمعه ناجوانمردانه سرد است!
کد خبر: ۱۶۸۶۵۹
تعداد نظرات: ۷ نظر
تاریخ انتشار: 2020 January 22    -    ۰۲ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۰
افت دمای شدیدی در راه است. سرما از روز جمعه میهمان بیش از 20 استان می‌شود، آیا دستگاه‌های اجرایی و مردم آمادگی مواجهه با افت دمای حدود 10 درجه‌ای را دارند؟

افت دمای شدیدی در راه است. سرما از روز جمعه میهمان بیش از 20 استان می‌شود، آیا دستگاه‌های اجرایی و مردم آمادگی مواجهه با افت دمای حدود 10 درجه‌ای را دارند؟

شواهد نشان می‌دهد، اوج سرما در روز شنبه در اردبیل و ارومیه پیش‌بینی شده است. به طوری که دمای هوای استان‌های آذربایجان غربی و شرقی در این روز به 12- درجه سانتیگراد می‌رسد.

عنوان شده که موج سرمای جمعه و شنبه «کم سابقه»است، اما برخی از مسئولان آن را تکذیب می‌کنند، فرقی نمی‌کند چه بی‌سابقه و چه باسابقه، مساله این است که مصرف گاز به شدت افزایش می‌یابد.

مصرفی که همین حالا هم در اوج بد مصرفی است و 3 برابر گازسوزی ترکیه و 10 برابر مصرف گاز در کشور آلمان برآورد می‌شود. یعنی دو کشوری که جمعیتی تقریباً برابر با ایران اما صنعت گسترده تری دارند، کمتر از کشورما گاز مصرف می‌کنند.

واقعاً چرا در روزهای عادی یا سرد سال باید کشور با مسأله مصرف بی‌رویه گاز رو به رو باشد؟

اگر چه مسئولان شرکت ملی گاز می‌گویند که آمادگی لازم برای تأمین حداکثر مصرف بخش خانگی در هر شرایطی را دارند، اما واقعیت این است که کشور الگوی مصرف گاز نداشته و همین باعث شده است که بازیگر اصلی در بازار جهانی گاز نباشد.

در آستانه شب سرد زمستان امسال، پیش‌بینی می‌شود که مصرف بخش خانگی و تجاری از 600 میلیون متر مکعب در روزعبور کند و احتمالاً از روز جمعه تقاضا برای این سوخت فسیلی پاک، به بیش از 605 میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید، حجم مصرفی که در دنیا برای بخش خانگی یک کشور بی‌سابقه است! این رقم معادل تولید 21 فاز میدان مشترک پارس جنوبی است که برای استحصال گاز از آن، میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری شده است.

هر کشوری که این مقدار گاز را تولید کند، نامش در صدر صادرکنندگان گاز جهان قرار می‌گیرد. اما سومین تولیدکننده گاز جهان، یعنی ایران، نه تنها در کنار امریکا، روسیه و قطر نامش در لیست بزرگترین صادرکنندگان گاز دنیا قرار نمی‌گیرد؛ بلکه به ناچار میزان گاز تحویلی به بخش تولیدی خود یعنی صنایع و نیروگاه‌ها را کاهش می‌دهد، تا پاسخگوی تقاضای افسارگسیخته بخش غیرمولد خانگی باشد. هرچند که سوخت نیروگاه‌ها و سایر صنایع، در نبود گاز طبیعی تأمین می‌شود و اختلالی در تولید آنها رخ نمی‌دهد، اما این تأمین از محل انرژی گران قیمت و آلاینده یعنی سوخت مایع انجام می‌شود.

معضل گازسوزی بی‌رویه در ایران هر سال تشدید می‌شود و هر زمستان شرایط ناگوارتر! خبر ناخوشایند دیگر آنکه، با ادامه این روند مصرف، ایران به‌زودی به یک میدان گازی بزرگ دیگر مانند پارس جنوبی برای تأمین مصرف داخلی، نیاز خواهد داشت. میدانی که اگر پیدا نشود، باید واردکننده گاز شویم.آیا پیش‌بینی می‌کنید که سومین تولید‌کننده گاز در جهان وارد‌کننده گاز باشد؟بعید نیست، مثل همین چند سال قبل!

اما راهکار منطقی دیگری نیز وجود دارد که تمام کشورها بویژه توسعه یافته‌ها آن را دنبال می‌کنند. آن راه حل چیزی نیست، جز کاهش شدت مصرف انرژی و بهینه‌سازی مصرف.

اگرچه بخشی از بدمصرفی گاز در ایران، نشأت گرفته از غیراستاندارد بودن سازه‌ها و وسایل و تجهیزات گازسوز است، اما همگی در تشدید این بدمصرفی نقش داشته‌ایم. مثال‌های کوچک آن گرم کردن خانه‌ها بیش از دمای رفاه، یعنی 18 تا 22 درجه سانتیگراد، باز گذاشتن پنجره‌ها در اوج سرمای زمستان و قندیل بندان‌ها، استفاده از در و پنجره‌های بدون عایق حرارتی و به‌طور کلی عدم رعایت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان است. این مسأله باعث اتلاف ناخواسته نعمتی خدادادی می‌شود که در سال‌های اخیر و در اوج تحریم‌ها و فشارهای خارجی، با هزاران ساعت کار بی‌وقفه و میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری به سرانجام رسیده است.

اما اکنون باید این روند را تغییر داد. پیش از آنکه دیر شود و کشور با بحران جدیدی روبه‌روشود. در کشورهای توسعه یافته آنچه تغییردهنده روند مصرف بوده، قوانین و مقررات سختگیرانه، قیمت‌های بالا برای انرژی همراه با وضع عوارض‌ها و مالیات‌ها بر تولید دی اکسید کربن بوده است. در کشور ما به خاطر دسترسی به منابع انرژی، سوخت ارزان است تا فشار کمتری به سفره خانوارها وارد شود و همین موضوع مصرف غیربهینه را رقم زده است. غافل از اینکه، بدمصرفی کشور را با تنگنای تأمین پایدار انرژی مواجه خواهد کرد. درست مانند روزهای سرد سال 1386 که با اوجگیری سرمای هوا، ترکمنستان شیرهای گاز خود را به‌روی ایران بست و کشور را با بحران مواجه کرد.

افت سرمای روزهای آتی می‌تواند یک تمرین برای سال‌های بعد باشد؛ تمرینی ساده، ممکن و آینده ساز. تنها کافی است که اقدامات کم هزینه‌ای انجام دهیم. مثلاً از گرم کردن محیط‌هایی که استفاده نمی‌شود، پرهیز کنیم و دمای رفاه را 18 تا 22 درجه نگه داریم. لباس بیشتری بپوشیم و درزهای درها و پنجره‌ها را با عایق بپوشانیم. فراموش نکنیم که «هوا بس ناجوانمردانه سرد است» و مصرف بی‌رویه، ممکن است هزینه‌ای بیش از قطع گاز خانه‌ای دیگر داشته باشد.آیا متوجه شکل‌گیری یک بحران جدی در کشور هستیم؟

روزنامه ایران

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۲
0
1
شما هروقت تونستی مثل بنز و بی ام دبیلو خودرسازی کنی و صنعت آلمان رو داشته باشی بعدا بیشن مقایسه مصف سوخت ایران و آلمان کن.... اول ببین از نظر صنعتی و لوازم صنعتی کجایی بعد اظهار نظر کن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۲
0
0
فعلا به همان صادرات نفتی که خریدار ندارد ادامه بدهند بعد سراغ گاز بروند
ضمنا در خصوص هزینه اجرای مبحث 19 اظهارنظر نفرمودید، چند ماه پیش برای تعویض 4 عدد پنجره کوچک و 2 عدد درب بالکن استعلام قیمت گرفتم حدود 7 تا 8 میلیون در می آمد تو این وضع اقتصادی چند نفر میتونند انجام بدهند؟ از خیرش گذشتم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۲
0
0
باز هم مردم نتوانستند رضایت مسئولان رو جلب کنند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۲
0
2
فقظ بلديد همه تقصير ها را گردن مردم بيندازيد .
قسمت عمده گاز مصري در بخاري هاي گاز سوز بصورت 90 درصد غير مفيد مي سوزد و انرژي آن از طريق دودكش هدر مي رود . ولي آيا مي توانيد اين نوع بخاري گازي فقط در كشور ما توليد و مصرف مي شود را تغيير دهيد ؟ . نمونه هاي دست دوم بخاري گازي ژاپني هم در بازار موجود است كه بسيار كم مصرف و پربازده است . ولي متوليان صنعت عظيم بخاري گازسوز ايراني زحمت مهندسي معكوس و ساخت آن را به خود نمي دهند چرا كه همين آهن پاره هايي كه هيچ چيز جز يك مشعل بزرگ و يك شير گاز نيست را در يك قاب آهني رنگ كرده و با قيمت هاي ميليوني به مردم ميفروشند . آيا اين تقصير مردم است ؟
و اما مبحث 19 - براي تعويض پنجره ها و تعميرات آن ابتدا بايد تشريف ببريد شهرداري و عوارض نوسازي و تعميرات و ..... و پروانه تعميرات دريافت نموده و از هفت خوان رد شويد تا بنوانيد تعويض نماييد زيرا اگر اين كار را نكنيد سر وكارتان با گشت هاي شهربان است
سامی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۲
0
3
به جای این همه لوله‌کشی گاز و کنده‌کاری و تخریب معابر در سطح شهرهای کشور، یک نیروگاه مجهز گازی جهت تولید برق ارزان و پاک در کنار هر شهر ایجاد می‌کردید و انرژی پاک و ارزان برق را در اختیار مردم قرار می‌دادید. اینطوری همه در زمستان از مصرف و هدررفت بی‌رویه گاز و آلودگی هوای کلانشهرها به واسطه وسایل گازسوز قدیمی و کم‌بازده جلوگیری می‌شد و هم در تابستان منازل بجای استفاده از کولر آبی و اسراف وحشتناک آب، از کولر گازی استفاده می‌کردند. دریغ و افسوس که دلسوزی نیست. شما نه به نسل سوخته امروز بلکه به نسل‌های آینده هم بابت این عدم مدیریت‌ها و هدررفت منابع این مملکت مدیونید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۵۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۲
0
0
مصرف بى رويه كار خيلى بديه
سید مرتضی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
0
0
سلام . در ساختمانهایی که ساخته میشوند بیشتر انرژی چه در تابستان و چه در زمستان از طریق دیوارها دفع میشوند. همانطور که میدانید برای اینکه ساختمان زودتر ساخته شود و کمتر هزینه داشته باشد از سفال برای دیدارها استفاده میکنند که این نوع دیوارسازی در تابستان ساختمانها بشدت گرم و در زمستان بشدت سرد میشوند. و در زمستان برای گرم کردن ساختمان مجبورم بیشتر انرژی بصورت گاز مصرف کنیم.
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار