خواص نان سنگک، ابداع شیخ بهایی
کد خبر: ۱۳۲۷۹۳
تعداد نظرات: ۷ نظر
تاریخ انتشار: 2019 January 09    -    ۱۹ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۰
نان سنگک که از نظر مزه، طعم، هضم، بهداشت و سلامت بهترین نان ایرانی است از ترکیب آرد مرغوب و سالم، آب خالص و کمی نمک پخته می شود. به اعتقاد کارشناسان، آن چه بیش از همه موجب شده نان سنگک در صدر نان های سنتی ایران قرار گیرد؛ آرد این نان است. آرد این نان باید از گندم مرغوب و سالم و بدون هیچ نوع آرد دیگری مانند آرد جو یا حبوبات باشد.

خواص نان سنگک، ابداع شیخ بهایی!به گزارش «تابناک با تو»؛ هر کاری که هوشمندانه و برای رضای خدا و خدمت به خلق انجام شود، دوام و ماندگاری خواهد داشت از جمله این کارهای عام المنفعه چگونگی تهیه و پخت نان سنگک است که داستان آن به زمان شیخ بهایی برمی گردد.

خواص نان سنگک، ابداع شیخ بهایی!

اعجوبه ای که نه تنها در زمینه ریاضیات ، فلسفه، منطق و... سرآمد بود بلکه همیشه برای رفع مشکلات مردم پیشقدم می شد.اختراع نان سنگک به قدری با دقت عملی شده که پس ازگذشت چند صد سال هنوز به همان صورت اولیه پخته می شود و محبوب‌ترین نان ایرانی هاست.در کتاب سال ‌نمای کمیته ‌نانوایان تهران، درباره‌ تاریخچه و چگونگی پیدایش نانوایی و نان سنگک آمده است:

شاه عباس برای رفاه حال لشکریان خود که غالباً در سفر احتیاج به نان و خورش داشتند و لازم بود به هرشهری می‌رسند، نانواهایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه کنند ، درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از «شیخ بهایی» خواست که یکی از دانشمندان ایران بود.چون در سفر، لشکریان مجبور به تهیه آرد ازشهرهای مختلف بودند و آرد هر شهر با شهر دیگر تفاوت داشت، باید طوری این نان پخته می‌شد که از هم وا نرود و قابل استفاده باشد.پس آرد آن مخلوطی از انواع آردها بود و همچنین باید با سبوس گندم نیز برای سهولت در هضم مخلوط می‌شد. رنگ این نان تیره و به دلیل وجود انواع آرد، قدرت چسبندگی آن کم است و باید حتما روی سنگ پهن شود تا نریزد.

تنور نان سنگک

به دلیل نرمی خمیر نان سنگک، شیخ بهایی تنور سنگکی را ابداع کرد. نان سنگک از نظر مزه، طعم، هضم، بهداشت و سلامت یکی از بهترین نان های ایرانی است که مورد توجه خانواده ها مخصوصا در ماه مبارک رمضان قرار دارد. ویژگی این نان پخت آن روی سنگ ریزه های داغ است که به کیفیت آن می افزاید.

خواص نان سنگک، ابداع شیخ بهایی!

ویژگی های نان سنگک

نان سنگک حاوی ویتامین ها، کلسیم، پروتئین و آهن است.نان سنگک ازآرد سبوس دار درست می شود. ازویژگی های خوب این نان طعم، عطر، مغذی بودن و قابلیت سیرکنندگی آن است. شیوه پخت سنتی این نان و شکل و طعم متمایز آن از سایر نان ها باعث شده در فرهنگ و سفره ایرانی ارزش بالایی داشته باشد و به خصوص برای صبحانه، وجود نان سنگک در اولویت قرار گیرد.

نان سنگک برای کودکان نیز بسیار مفید است، مخصوصاً در دورانی که سلول های عصبی در حال رشد هستند، آهن موجود در نان سبوس دار سبب باهوشی و رفتار خوب کودکان می شود.از طرفی چون برای نان سنگک، بیشتر از آرد کامل استفاده می شود و آرد کامل، ویتامین ها و املاح آن حفظ شده است، مصرف این نوع نان بیشتر توصیه می شود.نان سنگک به دلیل این که فیبر زیادی دارد، هضم آن آسان و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.

سنگک؛ از قدیمی ترین نان های ایرانی

نان سنگک یکی از قدیمی ترین نان های ایرانی است؛ به طوری که برخی قدمت این نان را پیش از ورود اسلام به ایران و برخی نیز عهد شاهان صفوی می دانند. در میان نان های سنتی و ملی ایران شامل نان لواش، تافتون و بربری، نان سنگک از نظر کارشناسان تغذیه، بهترین نوع نان است و حتی برخی با اغراق آن را بهترین نوع نان در دنیا می دانند. (برخی نقل ها نیز قدمت نان سنگک را قبل از ورود اسلام به ایران و در زمان پادشاهان ساسانی می دانند.)

سبوس؛ عامل خوشمزگی نان سنگک

نان سنگک که از نظر مزه، طعم، هضم، بهداشت و سلامت بهترین نان ایرانی است از ترکیب آرد مرغوب و سالم، آب خالص و کمی نمک پخته می شود. به اعتقاد کارشناسان، آن چه بیش از همه موجب شده نان سنگک در صدر نان های سنتی ایران قرار گیرد؛ آرد این نان است. آرد این نان باید از گندم مرغوب و سالم و بدون هیچ نوع آرد دیگری مانند آرد جو یا حبوبات باشد. میزان سبوس گیری آرد سنگک، باید 7 درصد باشد اما برخی نانواها از آرد تافتون یا لواش که میزان سبوس گیری آن ۱۳ درصد است، استفاده می کنند. هر چند سبوس گیری بالا موجب می شود نان قدری شفاف تر شود اما کیفیت لازم را ندارد.

خواص نان سنگک، ابداع شیخ بهایی!

نان فقط یک غذای سیرکننده نیست. منبعی از کربوهیدرات، فیبر، روغن، املاح و برخی ویتامین‌هاست. یعنی بخش زیادی از آن چه بدن ما برای سوخت و ساز نیاز دارد، در نان وجود دارد.

۱ـ نان سالم باید کاملاً پخته و برشته باشد اما سطح آن نباید نشانه‌ای از سوختگی داشته باشد.‏

‏2ـ یک نان خوب، بافت نرم و یکنواختی دارد، به راحتی بریده می‌شود و زود بیات نمی‌شود. این ویژگی‌ها نشان می‌دهد در پخت آن از خمیر مایه استفاده شده است نه جوش شیرین.‏

منبع: روزنامه خراسان

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۹
4
40
شیخ بهایی باید الگوی طلاب و حوزه علمیه باشد و حوزه باید بتواند نوآوری نماید نه آنکه فقط بودجه بگیرد و .....
پاسخ ها
ناشناس
| |
۰۶:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۰
لطفا همین جوری قضاوت نکنید.
اکثر دانشجوهای این دهه با این همه بودجه که براشون خرج شده، چقدر تونستند نوآوری کنند؟ چقدر درس می خوانند؟ بیشترشون دانشگاه رو با جای دیگه اشتباه گرفته اند. (البته منظورم دانشجوهایی که تنها دغدغه شون پیشرفت علمی و فناوری کشور هست، نیست. متاسفانه اونا فقط چند درصد هستند. )
reza
| |
۰۷:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۰
نقد منصفانه و منطقی همیشه کارساز و راهگشا بوده و هست اما نقد جاهلانه و از روی آمار غلط، موجب اتهام و بدبینی برای هر قشری خواهد بود.
اردبیلی
| |
۰۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۰
مگر دانشگاه و...بودجه نمیگیرد وحتی حضرت عالی از امکانات این کشور استفاده نمیکنید ابتکار وابدای حضرت عالی چیست لطفا مرقوم فرمائد تا حضرات مطلع شوند وتاز برای حوزه علمیه چقدر بوجه میدهند /؟ تازه اگر همه مخترع ومبتکر شوند میدانید در دانشگاه چقدر دانشجوهست پس کو انهمه ابتکارات ابداعات؟ لطفا مزه نینداز.
مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۹
0
3
این خواص نان سنگک درست است . ولی در مورد نانهای سنگک قدیمی . الان که آرد همه نانها یکی هست و نانوایی ها هم که خیلی ماشینی شده و سنگک ماشینی با ماشین گردان و روی اهن پخته می شود.
محمود ترکمانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۹
1
3
تاریخ نان سنگک در کشور فلسطین به قبل از اسلام بر میگردد و در قرون اولیه اسلامی نیز در کتب مسالک الممالک متعدد میتوانیم توصیف های جغرافی دانان مسلمانان را از نحوه پخت نان در فلسطین بر روی سنگ ریزه های داغ را مطالعه نمایید....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۴۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۹
0
6
اگر نان سنگک سبوس دار پیدا کردین سلام ما را هم برسانید الان سنگک را هم با آد سفید بدون سبوس پخت می کنند
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار