زنتان را عوض نکنید؛ اما ...
کد خبر: ۱۲۵۸۲۱
تعداد نظرات: ۱۱ نظر
تاریخ انتشار: 2018 October 29    -    ۰۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۵
خواهش می کنم بلافاصله من را به غرب زدگی و خودباختگی متهم نکنید این اتهام ها را قبلا بارها و بارها زده ایم و به نتیجه نرسیده ایم، زمان آن است که تجربه ده های اخیر را صادقانه مرور کنیم و نتایج آن هر مقدار که دردناک بود بپذیریم. بهتر نیست به جای آن که بگوییم نه شرقی نه غربی، بگوییم برای رشد کشور شرق و غرب را به خدمت می گیریم؟

زنتان را عوض نکنید؛ اما ...

قبل از هر چیزی بگذارید دو تجربه موفق را با هم مرور کنیم.

شرکت سامسونگ در سال 1938 تاسیس شد. این شرکت رشد کرد و بزرگ شد. «هی لی» پسر بنیانگذار شرکت در سال 1987 جای پدرش را گرفت، این مدیر جدید علاقه مند به شیوه ژاپنی ها بود و از نوآوری های اخیر ژاپنی ها حرف هایی شنیده بود. سری به ژاپن زد و فهمید که فناوری آینده متعلق به نیمه رساناهاست و فرصت خوبی است برای ورود سامسونگ. لی فهمید که سامسونگ از این پس مجبور است در بازارهایی رقابت کند که غیرکره ای ها در آن فعال اند و اگر می خواهد دنباله رو شرکت های ژاپنی نباشد، باید تحولی جدی صورت دهد. فرهنگ بسته مبتنی بر نگاه «بومیِ کره ای» یکی از بزرگترین موانع بود. مدیر جوان فهمید نیاز به فهم راه و رسم جهان خارج از مرزهای کشورش دارد.

لی در سال 1993 برنامه تحول بزرگش را اعلام کرد، شعار جالبی هم داشت «همه چیز جز زن و بچه هایتان را عوض کنید!» می خواست شرکتی در کلاس جهانی با فرهنگی متفاوت از فرهنگ «بسته و بومی» کره ای بسازد و سراغ تجربه های برتر جهانی و فراتر از خاک کره رفت. کار ساده ای نبود و مقاومت ها زیاد بود. او تصمیم گرفت در شرکتش را به روی خارجی ها باز کند و بسیاری از کارشناس زبده غیرکره ای را به خدمت گرفت؛ همچنین بسیاری از کره ای ها را هم به خارج فرستاد تا با تجربه های جدید جهانی آشنا شوند. از خرید شرکت های خارجی هم غافل نشد.

زنتان را عوض نکنید؛ اما ...

تجربه رشد خودروسازان چینی که سالها بعد از ما به صورت جدی وارد صنعت خودروسازی شدند نیز جالب است. آن ها این 5 اقدام را به خوبی انجام دادند:
• کسب دانش و مهارت فنی از طریق بکارگیری متخصصان و مهندسان خارجی
• توسعه رابطه با مراکز تحقیقاتی محلی و بین المللی
• یادگیری از طریق تحقیق و توسعه مشترک با شرکت های خارجی از کشورهایی نظیر ایتالیا و آلمان
• سرمایه گذاری های مشترک با شرکت های خارجی انگلیسی و ...
• خرید شرکت های خارجی نظیر شرکت دی.اس.آی. استرالیایی بزرگترین شرکت تولید کننده گیربکس

هم چینی ها و هم کره ای ها استقلال و خودکفایی را مهم می دانستند. اما این دو را به گونه ای تعریف کردند که باعث انزوا و ایزوله شدن نشود. صادقانه از خود هفت سوال بپرسیم:

1. آخرین باری که ایران یک شرکت خارجی را به قصد انتقال تکنولوژی خریده است کی بوده است؟

2. آخرین باری که جرات کرده ایم برای صنعت، مدیر خارجی بیاوریم کی بوده است؟

3. چرا برای توسعه ورزش و در فوتبال از کی روش استفاده می کنیم اما برای برای مدیریت بازار بخش گردشگری نه؟

4. چرا آنقدر میزان سرمایه لازم برای تاسیس بانک توسط خارجی ها را بالا برده ایم که هر خارجی می شنود خنده اش می گیرد؟

5. چرا رییس بانک مرکزی انگلستان می تواند یک خارجی باشد اما رییس یک بانک درجه دوم ما نمی تواند یک کانادایی باشد؟

6. چرا مدیر عامل بنز به عنوان نماد آلمان می تواند یک غیرآلمانی باشد اما مدیر عامل ایران خودرو نمی تواند یک آلمانی باشد؟

7. چرا محصولات شرکت های آلمانی، کره ای و ژاپنی و چینی در ایران به وفور یافت می شود و از بازار شیرین هشتاد میلیونی ما لذت می برند اما نمی توانیم شرکت مشترک در ایران با آنان تاسیس کنیم تا هاب بازار 400 میلیونی منطقه باشیم؟

خواهش می کنم بلافاصله من را به غرب زدگی و خودباختگی متهم نکنید این اتهام ها را قبلا بارها و بارها زده ایم و به نتیجه نرسیده ایم، زمان آن است که تجربه ده های اخیر را صادقانه مرور کنیم و نتایج آن هر مقدار که دردناک بود بپذیریم. بهتر نیست به جای آن که بگوییم نه شرقی نه غربی، بگوییم برای رشد کشور شرق و غرب را به خدمت می گیریم؟ دریچه های جهان به سوی ایران حتی در زمان تحریم می تواند گشوده شود اگر بیش از هر چیزی و پیش از هر کاری، دریچه های ذهن مان را بگشاییم. رمز پیشرفت ترکیب درست درون زایی و برون گرایی یا به عبارت دیگر ترکیب مناسب بومی گرایی و جهان پذیری است.

دکتر مجتبی لشکر بلوکی

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۶۴
غیر قابل انتشار: ۰
پیام رضائی مقدم
|
United Kingdom
|
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
1
0
من غلط بکنم زنم را عوض کنم مگه جراتشو دارم؟
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
1
3
تابناک عزیز کلی به حرفهای منطقی شما خندیدم نه اینکه خنده دار باشند نه ، بلکه به جای گریه خندیدم در ثانی کدام شخص خارجی جرات میکند تو ایران مدیر یک شرکتی شود و یا معرف و به کار گیرنده مدیر خارجی خود را برای انگ جاسوس آماده کند.
ایرانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
1
1
کاملا موافقم
ما به کسی اجازه نمیدیم چون میخوایم خودمون بخوریم و غارت کنیم
پاسخ ها
ناشناس
| |
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
اشتباه نکن داداش بخورند وغارت کنن والا ما جز یخ لقمه نون بخورو نمیر چیز دیگری عایدمون نشده
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
1
2
عالی بود، دقیقا با اوضاع احوال کشور و مدیران پخمه ای که ما را به اینجا کشانده اند، نیاز اصلی ما واردات مدیران با تجربه است، دست کم در سمت مشاور و به مدت محدود
ناشناس
|
United Kingdom
|
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
1
0
واقعاً كه دستت درد نكنه تابناك مطلب خيلي خوبي رو چاپ كردي .درد مملكت ما همينيه كه گفتي ولي با"انكس كه نداند و نخواهد كه بداند ....."چيكار ميتوني بكني ؟؟؟!!!
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
1
0
چند سال پیش خودروسازی رنجرور انگلستان به خاطر مشکلات مالی و جلوگیری از ورشکستی تصمیم گرفت برند رنجرور را که یکی از معتبرترین برندهای جهان است بفروشد. چند نفر سرمایه گذار ایرانی تصمیم گرفتند این برند را بخرند و یک خط تولید رنجرور هم در مشهد راه اندازی کنند. چه قشقرقی به راه افتاد تا جائیکه نظام الاسلامی که آنروزها مجری برنامه سلام صبح بخیر تلویزیون بود در یکی از اجراهایش در اعتراض به این مسئله گفت " میخواهند خودروهای آشغال انگلیسی را بیاورند ".
امان از این فرصت سوزیها
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
1
0
جواب چرا ها بسیار روشنه. چون یک خارجی وقتی بیاد مدیریت کنه، میخواد از بهترین گزینه ها استفاده کنه و نه از اشخاصی که بهش تحمیل میشن. یک خارجی سود محل مدیریتش را در نظر میگیره ولی اینجا نمیتونه خودش تصمیم بگیره چه باید انجام بده. در واقع یک جمله در جواب چرا های شما میشه گفت و اون جمله اینه که یک خارجی که مدیری واقعی باشه حاضر نمیشه حکومت برای روش مدیریتش خط تعیین کنه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
1
0
با اندک تعقل و با عقل معمولی می توان فهمید که دستی بصورت پنهانی در کار است که نگذارد ایران در امور زیربنایی علمی و عملی پیشرفتی داشته باشد به عنوان نمونه به ورزش قهرمانی خیلی بها داده می شود و تقریبا همه شرکتها تیم فوتبال دارند و میلیاردها هزینه می کنند ولی مبلغ ناچیزی برای امور تحقیقی ندارند. به بازیگری و به بطالت گذاشتن وقت افراد خیلی توجه می شود. به مصرف گرایی در امور سلامت تحت عنوان طرح تحول سلامت خیلی بها داده می شود و به تولید داخلی تجهیزات پزشکی توجهی نمی شود و ... ولی برای توسعه مبنایی هیچ تلاشی صورت نمی گیرد.
ناشناس
|
Turkey
|
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۸
1
0
جناب بلوکی این توصیه های متین برای کشوری است که بنا دارد پیشرفت کند ، در ثانی مگر روسیه اجازه می دهد ایران با کشور های غربی رابطه خوبی داشته باشد؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۹
1
0
عالی بود کاش در سی سالگی اینا را می دونستم .ولی بازم ممنونم .اق دام می کنم
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار